(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Veel nieuws van het Tsjechische cannabisfront de afgelopen dagen. Eerst stapte de progressieve drugstsaar van de regering op en een paar dagen later lekte het wetsvoorstel voor legalisering uit dat deze Jindřich Vobořil heeft geschreven. Met dit voorstel, dat ook commerciële teelt en verkoop mogelijk maakt, kan Tsjechië koploper worden in de EU.

‘Het gaat gewoon om geld’

Toen op 10 juli bekend werd dat nationaal drugscoördinator Vobořil opstapt, moest ik denken aan het gesprek dat ik afgelopen januari met hem had in Amsterdam. Vobořil was één van de sprekers van de Dealing with Drugs conferentie van burgemeester Femke Halsema. Ik was verbaasd door zijn openhartigheid.

Het probleem was niet zozeer dat de christendemocratische partij de legalisering van cannabis probeerde tegen te houden, legde Vobořil me uit. Het probleem was dat de farmaceutische industrie en de alcoholindustrie de christendemocraten betalen om legalisering tegen te houden.

‘Ik geloof al een tijdje niet meer dat het om ideologie gaat’, aldus de nationale drugscoördinator, ‘het gaat gewoon om geld’.

Afrekening of stoelendans?

Is Vobořil gedwongen om ontslag te nemen? Daar lijkt het wel op. De Tsjechische journalist en activist Lukas Hurt meldde op LinkedIn dat goed ingevoerde bronnen binnen de regering suggereren dat Vobořil er door de christendemocraten uit is gegooid.

Premier Fiala heeft Vobořil echter direct weer aangesteld als strategisch adviseur; het lijkt dus meer op een stoelendans dan op een afrekening.

Hurt richtte begin dit jaar met een aantal medestanders RARE op, wat staat voor Racionalni Regulace, oftewel rationale regulering. Robert Veverka, de bekendste Tsjechische cannabisactivist en hoofdredacteur van maandblad Legalizace, is voorzitter van deze actiegroep.

Op hun website publiceerde RARE afgelopen vrijdag het wetsvoorstel voor legalisering van Jindřich Vobořil.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en Jindrich Voboril op de ‘Dealing with Drugs’ conferentie afgelopen januari… [foto: Derrick Bergman]

Legale thuisteelt, cannabisclubs én wietwinkels in Tsjechië?

Dit 66 pagina’s tellende voorstel zorgde de afgelopen weken voor grote spanningen binnen de Tsjechische regering en is waarschijnlijk de aanleiding geweest voor het vertrek van Vobořil als drugstsaar. Het gaat verder dan de legalisering in Duitsland, Malta en Luxemburg.

Het voorstel onderscheidt drie groepen mensen die met cannabis om mogen gaan: thuiskwekers, leden van cannabisclubs en consumenten die cannabis kopen in gespecialiseerde winkels.

Als consument móet je kiezen voor een van de drie en jaarlijks een bedrag betalen voor de vergunning waarmee je officieel tot een van de drie groepen behoort. De leeftijdsgrens is achttien jaar.

Thuiskweker mag 1,5 kilo wiet bezitten, consument 180 gram

Als houder van een van de drie soorten vergunningen mag je maximaal 30 gram cannabis bij je hebben op straat. Als je lid bent van een cannabisclub of klant van de gespecialiseerde wietwinkels, mag je 180 gram thuis bewaren. Hetzelfde gewicht mag je maximaal per maand kopen bij de cannabisclub.

Thuiskwekers mogen maximaal 1.500 gram cannabis in huis hebben. Ook heel interessant: er geldt geen maximum aantal planten, maar een maximale oppervlakte van drie vierkante meter waar je op mag kweken. De teeltruimte moet ontoegankelijk zijn voor kinderen en derden en mag geen overlast voor de omgeving veroorzaken.

Er komt een Seed-to-Sale informatiesysteem, waarin alle verkopen bij worden gehouden, zodat de wettelijke limieten niet worden overschreden.

Niet het aantal planten maar de oppervlakte telt, en qua maximale oogst zit je in Tsjechië met 1,5 kilo wiet helemaal geramd!

Vijf Europese landen bijeen voor beter cannabisbeleid

Het persbericht van RARE over het wetsvoorstel bevat een stukje tekst dat gevolgen kan hebben voor de legalisering van cannabis in de hele Europese Unie:

“Net na de aankondiging van het vertrek van de heer Vobořil werd hij benaderd door ambassadeurs uit andere EU-landen en gevraagd om deel te nemen aan een initiatief van verschillende EU-leden gericht op het veranderen van internationale regels en het mogelijk maken van een gereguleerde (cannabis)markt. Dit onderwerp zal verder worden besproken tijdens een komende ministeriële bijeenkomst in Berlijn, die zal worden bijgewoond door Duitsland, Tsjechië, Nederland, Malta en Luxemburg.”

Wie stuurt Nederland naar Berlijn?

Op het niveau van ministers is er nog nooit zo’n bijeenkomst geweest; hooguit kwamen er wat hoge ambtenaren bij elkaar om over cannabisbeleid te praten. Een datum voor het overleg is nog niet bekend.

Ik ben benieuwd wie er voor Nederland gaat. Fleur Agema, onze nieuwe PVV-minister van volksgezondheid? Of de minister van justitie en veiligheid, VVD’er David van Weel? Ze krijgen deze week allebei een aangetekende brief van het VOC, die dus mooi van pas komt bij de voorbereiding van deze EU wiettop in Berlijn.

[illustraties: Shutterstock]
(advertentie)