- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Stad Berkeley roept zich uit tot ‘cannabis vrijplaats’
Opmerkelijk nieuws uit de stad Berkeley in de Amerikaanse staat Californië. De gemeenteraad daar heeft de stad officieel uitgeroepen tot ‘Sanctuary City for recreational marijuana’, ofwel een veilige schuilplaats voor cannabis en haar consumenten. Het is een antwoord op de dreigende anti-wiettaal van de regering Trump en dient ter bescherming van de recente Californische legalisering van funwiet.
Berkeley daagt Trump uit
Het is naar wij weten de allereerste keer dat een stad zich zo openlijk tegen de federale regering uitspreekt als het gaat om het cannabisbeleid. In het kort is dat beleid samen te vatten als: van de landelijke regering mag recreatieve wiet niet en van diverse staten – waaronder dus sinds afgelopen Nieuwjaarsdag ook Californië – wel.
Nou is dat al langer zo, maar onder Obama trad de federale regering niet op tegen individuele staten die er een andere visie en beleid op na houden, terwijl vanuit de regering van president Trump de ene na de andere bedreiging wordt geuit tegen de legale wietindustrie.
Reden genoeg voor de gemeenteraadsleden en burgemeester van Berkeley – een stad met een kleine 120.000 inwoners en vooral bekend vanwege de oudste universiteit van de VS die er huist – om een motie aan te nemen waarin de stad wordt uitgeroepen tot ‘een veilige schuilplaats voor recreatieve cannabis’.
Recht tegen de DEA in
Het initiatief van burgemeester Jesse Arreguin werd dinsdagnacht dus aangenomen, wat betekent dat in de stad Berkeley geen enkel departement, agentschap, commissie, agent of medewerker ‘enige stadsfondsen of -middelen mag gebruiken om te assisteren in het handhaven van de federale drugswet ten aanzien van cannabis’.
De stad zal zich verder ook verzetten indien de (landelijke) DEA – de beruchte Drug Enforcement Administration dus – probeert om cannabisbedrijven te sluiten. ‘De stad Berkeley steunt de samenwerking met de DEA niet in diens pogingen om de staats- en lokale cannabiswetten te ondermijnen’, stelt de resolutie. Zoals gezegd kent Californië sinds 1 januari van dit jaar ook legale recreatieve cannabis, nadat de staat in 1996 als eerste in de VS al medicinale cannabis had gelegaliseerd.
De tweet die de burgemeester van Berkeley eruit gooide draait er dan ook geenszins omheen als het gaat om het hoe en waarom van het unieke besluit van de universiteitsstad nabij San Francisco:
Grappig is overigens dat Berkeley tien jaar geleden al iets soortgelijks heeft gedaan, alleen ging het toen om een vrijhaven voor medicinale cannabis patiënten en providers…