- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Stap voor stap: temperatuur onder controle
De temperatuur in een kweekruimte is van grote invloed op de gezondheid en dus ook de opbrengst van wietplanten. Veel hobbykwekers worstelen om de temperatuur onder controle te krijgen, vandaar deze stap voor stap handleiding zodat je zowel ’s zomers als ’s winters een aangenaam klimaat kunt verzorgen.
Veel hobbykwekers maken zich niet zo druk over het klimaat in hun kweekruimtes. Ze starten met een tent, een lamp en een afzuiger maar vergeten om het klimaat goed in de gaten te houden. Hierdoor komen ze vaak ’s zomers maar soms ook juist in de winter in de problemen. Wanneer je het klimaat in je binnenkweekruimte echter wel onder controle hebt, zul je merken dat je wietplanten het het hele jaar door, een stuk beter doen.
Stap 1: Meet de temperatuur en de luchtvochtigheid
Als je niet meet, dan weet je ook niet of het te warm of te koud wordt, en valt er ook niets aan te passen. Daarom is het belangrijk om een goede thermometer in huis te halen. Maar wacht even voor je naar de growshop rent. De luchtvochtigheid hangt samen met de temperatuur dus die dien je ook te meten. Gelukkig bestaan er goed min-max thermometers die zowel de maximale als de minimale temperatuur en luchtvochtigheid kunnen meten. Ga hiervoor echt even naar een gespecialiseerde winkel en koop een degelijke thermo/hygrometer. Goedkope huis tuin en keukenthermometers zitten er dikwijls een paar graden naast.
Stap 2: Weet wat de optimale temperatuur zou moeten zijn
Deze stap is in feite heel gemakkelijk want die kun je zo opschrijven. Cannabisplanten zijn wat temperatuur betreft net mensen, ze houden van ongeveer hetzelfde klimaat als wij dus onthoud dat wanneer jij het zelf onaangenaam warm of koud hebt in de kweekruimte, dat je dan maar beter even kunt meten. Hier is de juiste temperatuur en luchtvochtigheid voor wietplanten. Schrijf ze op of onthoud ze.
- Zonder CO2 toevoeging: 21 – 26.5ºC
- Met CO2 toevoeging: 26.5 – 32ºC
- In de laatste twee weken van de bloeiperiode met gereduceerde CO2 toevoeging: 21 – 26.5ºC
- ‘s Nachts: ‘s nachts is het aan te raden de temperatuur in ieder geval boven de 15ºC te houden.
- Voedingswater: 23ºC
- Luchtvochtigheid voor stekken: 70 tot 80%
- Luchtvochtigheid in de groeifase: 40 tot 70%
- Luchtvochtigheid in de bloeifase: 20 tot 40%
Stap 3: corrigeer de temperatuur en de luchtvochtigheid
Wanneer het te heet is in je kweekruimte zijn er een aantal dingen die je wellicht zult moeten aanpassen om de temperatuur omlaag te brengen. Denk hierbij aan:
De afzuiging van je kweekruimte. Zorg ervoor dat er genoeg lucht af- en aangevoerd wordt en dat je afzuiger dus voldoende capaciteit heeft om de warmte die gegenereerd wordt door je lamp ook weer kan ontsnappen. Het kan ook gebeuren dat je tent deels vacuüm trekt door een grote afzuiger, in dat geval zul je een actieve inblaas-ventilator nodig hebben. Weet ook dat een afzuiger niet alleen warmte wegzuigt, maar dat hij er ook voor zorgt dat je planten nieuwe aanvoer van verse lucht met CO2 krijgen. Je kunt dus niet zonder, ook al is het in je kweekruimte de juiste temperatuur.
De luchtcirculatie in je kweekruimte. Wanneer de lucht in je kweekruimte niet goed circuleert kun je last krijgen van zogenaamde hete plekken waar warmte blijft hangen en je planten kan verbranden. Installeer dus een paar (zwenk)ventilators in je kweekruimte. Dit voorkomt ook meteen het ontstaan van microklimaatjes. Dit zijn ruimtes tussen toppen en bladeren waar vocht en lucht blijft hangen en de kans op schimmelproblemen vergroten. Richt je ventilators niet rechtstreeks op de planten maar er vlak boven. Bladeren mogen rustig bewegen, maar moeten niet in de rondte zwiepen door je ventilator. Groeiende wietplanten ontwikkelen bovendien sterkere en dikkere stammen door het gebruik van een paar ventilators.
Het lichtregime. Soms kun je een warmteprobleem simpelweg verhelpen door het lichtregime aan te passen aan het ritme van de dagen. Wanneer het bijvoorbeeld ’s zomers overdag erg heet is kun je ervoor zorgen dat de kweekruimte niet extra wordt opgewarmd door je lampen overdag uit te zetten en juist ’s nachts te laten branden.
De lichtbron in de kweekruimte. Om de temperatuur terug te dringen kun je ook overwegen om een lamp met een lager wattage, of een ander type lamp zoals een LED kweeklamp te gebruiken. Wanneer je over zowel een LED als een HPS lamp beschikt kun je de temperatuur zomers omlaag krijgen met de LED en ’s winters juist wat omhoog krijgen met de HPS kweeklamp. Als het altijd te heet is in je kweekruimte ondanks een goede afzuiging, dan is je lamp waarschijnlijk wat te groot voor het formaat van je kweekruimte. De lamp, de afzuiging en het formaat van de kweekruimte moeten natuurlijk wel op elkaar afgestemd zijn.
De hoeveelheid CO2 in je kweekruimte. Zoals je in stap 2 kunt zien, kunnen wietplanten wat hogere temperaturen aan, wanneer je extra CO2 aan je kweekruimte toevoegt. Er zijn echter wel wat zaken waar je op moet letten wanneer je extra CO2 gaat toevoegen. Muna legt het in dit artikel uit welke zaken dat precies zijn.
Kelders zijn vaak koud en vochtig, een kweektent zou hier geen overbodige luxe zijn
Natuurlijk kan het ook te koud zijn in je kweekruimte. Als dat het geval is kun je problemen met schimmels krijgen en zal de groei van wietplanten stagneren. Wanneer het in je kweekruimte te koud is kun je dat verhelpen door:
Isolatie van de kweekruimte. Vooral wanneer je kweekt in onverwarmde ruimtes zoals een schuur of een zolder of kelder kan dit een goede manier zijn om de temperatuur wat hoger te krijgen. Isoleren is echter een kostbare aangelegenheid, maar het kan vaak ook al voldoende zijn om je planten niet los in een schuur of op zolder neer te zetten maar in een kweektent, die is makkelijker op temperatuur te houden dan een hele zolder.
Een krachtigere kweeklamp kan er ook voor zorgen dat het wat warmer wordt in je kweekruimte, maar blijf wel opletten tijdens de donkere periode, want je wil niet meer dan tien graden in temperatuur zakken zodra het licht uitgaat.
Een kachel is natuurlijk ook een goede manier om je kweekruimte warmer te krijgen. Let er echter op dat een eventuele kachel niet direct op je planten blaast of er te dicht bij staat. Beter zet je een kachel buiten de kweekruimte. De meeste kachels hebben een ingebouwde thermostaat zodat ze alleen inschakelen wanneer het te koud wordt.
Luchtvochtigheid
Temperatuur en luchtvochtigheid staan met elkaar in verband. Hete lucht kan bijvoorbeeld veel meer vocht vasthouden dan koude lucht. Vaak is het daarom zo dat wanneer je de temperatuur op orde hebt, je dan ook de luchtvochtigheid redelijk goed hebt. In ieder geval krijg je de allerbeste resultaten wanneer je zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid onder controle hebt.
- Te warme en te droge lucht zorgt voor langzame groei waarbij wietplanten de neiging hebben om zich te veel te strekken.
- Koude vochtige lucht stagneert de groei en veroorzaakt schimmelproblemen.
Soms kan de lucht te droog of juist te vochtig zijn in je kweekruimte, bijvoorbeeld wanneer je stekken probeert te laten wortelen of als je in een vochtige ruimte zoals een kelder kweekt. In de bloeifase kan dit voor schimmelproblemen zoals toprot zorgen. Met een luchtbevochtiger of een luchtontvochtiger kun je je relatieve luchtvochtigheid dan op peil brengen.
(advertentie)