(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dinsdag hebben de verantwoordelijk bewindspersonen minister Van Weel (J&V) en staatssecretaris Karremans (VWS) de Tweede Kamer laten weten dat er vanaf maandag 7 april 2025 alleen nog maar legale cannabis mag worden verkocht in de 10 deelnemende gemeenten. Dat betekent ook dat de rest van Nederland – oftewel zo’n 85 procent van alle coffeeshops – pas op zijn vroegst in de jaren 30 kan overstappen van illegaal naar legaal. Mits daar na het einde van de wietproef tenminste voor wordt gekozen door de dan zittende volksvertegenwoordigers.

Acht jaar na politiek besluit start de wietproef voor het echie

“Deze datum is definitief, zodat er een duidelijk perspectief is voor gemeenten, coffeeshophouders en telers”, schrijven de minister en staatssecretaris aan de Kamer. Eindelijk duidelijkheid dus over de definitieve tijdlijn van het Experiment Gesloten Coffeeshopketen, zoals de wietproef officieel heet.

Al in 2017 besloot de toenmalige regering onder leiding van premier Mark Rutte tot een wietexperiment in 10 steden. Het plan was er eentje uit de categorie vallen en opstaan, want pas op 15 december 2023 ging het eerste zakje ‘gereguleerde cannabis’ over de toonbanken in de deelnemende steden Tilburg en Breda.

Uitgerekte overgangsfase voor het daadwerkelijke experiment

Sinds 17 juni van dit jaar mogen alle coffeeshops in alle 10 deelnemende gemeenten gereguleerde producten, naast de gedoogde producten, verkopen aan de consument. Dit noemt men de overgangsfase. “Na bijna een jaar gereguleerd aanbod, hebben 70 van de in totaal 75 deelnemende coffeeshops gereguleerde wiet en hasj verkocht”, melden de bewindspersonen aan het parlement.

De volgende fase van het experiment is de experimenteerfase. Die had eigenlijk al afgelopen september moeten beginnen, maar toen waren er slechts 3 van de 10 aangewezen wiettelers actief. De nieuwe, definitieve startdatum van de wietproef is nu maandag 7 april 2025.

Vanaf dan mogen coffeeshops in de 10 deelnemende gemeenten alléén nog maar gereguleerde producten verkopen. Deze fase duurt in principe 4 jaar, maar er is een mogelijke verlening van 6 maanden ingecalculeerd.

In april leveren 7 legale wiettelers cannabis, zorgen over hasj

Volgens minister Van Weel en staatssecretaris Karremans is er nu daarom “duidelijkheid wanneer zij volledig kunnen gaan produceren”. Dat er met name over de productie en kwaliteit van de hasj nog veel vragen en twijfels zijn, vermelden de heren niet. Benieuwd of de tien kwekers dit probleem nog kunnen tackelen, of dat de hasjrokers (ongeveer 20% van de cannabis consumenten) zich ook tijdens de wietproef tot de illegale aanbieders moeten wensen voor een echt lekker stukkie Maroc?

De regering gaat er vanuit dat er in april wel 7 ingelote wiettelers actief zijn, tegenover 4 op dit moment. “Zo kan het aanbod van de gereguleerde wiet en hasj verder af worden gestemd op de vraag van de coffeeshophouders. Dit zal zowel de keuze voor coffeeshops als ook de bestendigheid van het aanbod ten goede komen.”

Doel wietproef: effect meten op gezondheid en criminaliteit

Wat alweer de bedoeling is van het 4-jarige experiment in 75 coffeeshops in 10 steden, vraag je? Dat geven de minister en staatssecreatris ook nog even aan in de Kamerbrief van dinsdag.

“Het ‘Experiment gesloten coffeeshopketen’ heeft als doel om te onderzoeken of een gereguleerde keten van productie, distributie en verkoop van cannabis mogelijk is. Ook wordt onderzocht door een team van onderzoekers onder begeleiding van een onafhankelijke Begeleidings- en Evaluatiecommissie wat de effecten hiervan zijn op volksgezondheid, criminaliteit, veiligheid en overlast. De uitkomsten van dit onderzoek kunnen bijdragen bij aan de besluitvorming over het toekomstige cannabisbeleid in Nederland.”

Geen landelijke legalisering wiet meer in de jaren 20

Welja, het zal eens tijd worden dat Nederland in de pas gaat lopen met de rest van de wereld! Als wij snel doorrekenen, wordt er over een landelijke legalisering van cannabis pas ergens begin jaren 30 gediscussieerd. Op 7 april 2025 begint het wietexperiment echt en dat duurt dan tot 7 april of 7 oktober 2029.

Het dan zittende kabinet besluit – samen met het parlement uiteraard – of er een (landelijk) vervolg komt na de proef. Gezien de voortvarendheid (*proest) waarmee er tot nu toe is gehandeld, mag je ervan uitgaan dat er op zijn vroegst ergens in 2030 een besluit valt.

Maar of dat überhaupt een positief besluit zal zijn, weten we geeneens. Al mag je hopen dat de rechts-conservatieve en uitgesproken anti-cannabis wind van Wilders & Co dan wel is gaan liggen in Nederland…

[beeld: Shutterstock]
(advertentie)