(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het cannabisbeleid laat zich weer eens van zijn lelijkste kant zien. Na melding van een overval ontdekte de politie vorige week tientallen kilo’s wiet in een pand aan het Soephuisstraatje in Groningen. Volgens bronnen van het Dagblad van het Noorden gaat het om de handelsvoorraad van coffeeshops De Vliegende Hollander en Reykjavik. De burgemeester sloot het pand aan het Soephuisstraatje; de coffeeshops sloten zelf hun deuren. 

Tja, zonder voorraad kun je ook geen winkel runnen. Aan de deuren van coffeeshops De Vliegende Hollander en Reykjavik hangen inmiddels briefjes waarop te lezen valt dat de wietwinkels wegens omstandigheden gesloten zijn.

Wiet blijkt stash

Volgens bronnen van het Dagblad van het Noorden heeft de sluiting van de coffeeshops verband met de ontdekking van tientallen kilo’s wiet in het Soephuisstraatje van vorige week. Naar aanleiding van een melding van een overval ontdekte de politie de wiet. Er bleek geen overval gaande te zijn maar er was wel geprobeerd in te breken. In het pand werd niemand aangetroffen maar wel tientallen kilo’s wiet gevonden. De politie heeft de wiet in beslag genomen en vernietigd, en de burgemeester sloot het pand voor 6 maanden.

Volgens de bronnen van het dagblad hebben de twee coffeeshops door de vondst nu geen handelswaar meer, en is dat de reden dat de coffeeshops nu gesloten zijn. Eigenaar Ben Fokke van de coffeeshops heeft niet op de zaak gereageerd maar zeker is wel dat de coffeeshops niet door de burgemeester zijn gesloten.

In het Soephuisstraatje in Groningen werden vorige week tientallen kilo’s wiet gevonden. Foto: Google Maps.

Opgerolde stash aftrekpost?

Het kromme van dit alles is natuurlijk dat de politie aan de ene kant wiet in beslag neemt en vernietigt, maar de coffeeshops wel gewoon een vergunning hebben om het te verkopen. Met twee coffeeshops minder zijn er in Groningen nog tien coffeeshops open. En die hebben het sinds de sluiting van De Vliegende Hollander en Reykjavik bovendien aanzienlijk drukker gekregen. De exploitanten zijn bang dat de extra drukte tot overlast leidt, en dat de gemeente daardoor een stok in handen krijgt om nog meer shops te sluiten.

De politie doet voorlopig geen uitspraken over de zaak, omdat er nog een onderzoek loopt. Wordt de zaak echter geseponeerd – wat we natuurlijk hopen – dan wordt het nóg krommer. De kosten voor de verloren stash kunnen dan namelijk bij de belastingdienst worden afgetrokken van de winst als bedrijfskosten. En zo wordt de belastingbetaler dubbel de dupe. Die draait namelijk niet alleen op voor kosten van de politie zelf, maar ook voor de kosten van de wiet die de politie vernietigd heeft.
En wordt de zaak niet geseponeerd maar bijvoorbeeld afgedaan met een straffeloze veroordeling of een schikking, dan blijft het als nóg krom. In dat geval wordt er namelijk géén rekening gehouden met de verloren stash, en wordt die welbeschouwd gezien als inkomen waarover zelfs belasting betaald moet worden. Ondanks dat dus duidelijk is dat de voorraad door de politie vernietigd is.

[Openingsbeeld: svtdesign, Shutterstock]
(advertentie)