- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Steeds minder wietkwekerijen opgerold 👍
Goed nieuws, het oprollen van wietkwekerijen is een aflopende zaak! In 2020 werden namelijk 704 kwekerijen minder ontdekt dan in 2019, en dat is een dalende trend de laatste jaren. Dat nieuws bracht de politie onlangs naar buiten op hun eigen site. Uiteraard vergezeld met de nodige bangmakerij en propaganda die we zoals gewoonlijk, even voor je in het juiste licht zullen zetten.
Het gebeurt niet vaak maar deze keer werden we toch wel een beetje blij van een politiebericht. In 2020 werden er namelijk 2894 wietkwekerijen opgerold, en dat zijn er ruim 700 minder dan in 2019! En dat staat niet op zichzelf want de daling is een trend die al een aantal jaar gaande is. Zo lag het aantal opgerolde binnentuinen in 2016 nog op ruim 5500. Er werd helaas wel meer buitenwiet door de politie uit de grond getrokken, want dat aantal steeg van 350 tuinen naar 436, een stijging van 86.
Lastig te duiden?
Zelf noemt de politie de oorzaak van de dalende lijn lastig te duiden. Uiteraard wordt er in het bericht wel gejammerd over de hoge druk op basisteams, waardoor er minder capaciteit zou zijn voor de aanpak van hennepteelt. En natúúrlijk roepen ze ook dat het niet aannemelijk is dat er simpelweg minder kwekerijen in Nederland zijn, want dan zouden ze hun eigen glazen ingooien. Als ze echter even verder zouden kijken dan hun neus lang is, dan zouden ze de daling misschien wel kunnen verklaren. Wij hebben in ieder geval wel een idee.
Er wordt in de landen om ons heen ook steeds meer wiet gekweekt, en daardoor waarschijnlijk minder in Nederland
Ten eerste wordt er sinds een aantal jaar steeds meer met LED gekweekt, en steeds minder met HPS kweeklampen. Omdat LED minder heet wordt dan HPS, is een kwekerij simpelweg lastiger op te sporen, dat is één. Daarnaast wordt er in de landen om ons heen ook steeds meer wiet gekweekt, en wordt er waarschijnlijk juist wél minder gekweekt in Nederland. Dat 80% van de in Nederland gekweekte wiet naar het buitenland gaat, is een fabeltje dat justitie al jaren oprakelt als reden om niet te hoeven legaliseren. De laatste jaren worden er echter meer transporten NAAR Nederland onderschept dan vanuit Nederland.
En dat er tenslotte wat meer buitenplanten gevonden werden heeft waarschijnlijk met de uitbraak van corona te maken, dat precies samenviel met het voorjaar. Wat is er nou leuker tijdens lock down dan buiten tuinieren met een paar onschuldige wietplanten? Veel zadenbedrijven deden in ieder geval goede zaken in het voorjaar van 2020.
Politiepropaganda
Verder heeft de politie in het bericht eigenlijk niet veel interessants te melden, behalve de gebruikelijke politiepropaganda van Max Daniel, landelijk portefeuillehouder drugs. Dat is net een overslaande langspeelplaat, die overal en altijd dezelfde quatsch herhaalt. Je kent het wel, over hoe belangrijk het is om anoniem mensen erbij te blijven lappen, zodat de politie makkelijk kan scoren.
Nee Max Daniel! Het is precies andersom!
Voor de politiebobo is het belangrijk dat er blijvende aandacht is voor georganiseerde hennepteelt. Daarachter zou een wereld schuilgaan van ondermijnende criminaliteit, die gepaard gaat met brandgevaar, waterschade, diefstal van stroom en macht en geweld. Eenmaal in die wereld kun je er niet zomaar uitstappen, waarschuwt Daniel.
Nee Max Daniel! Het is precies andersom! Door al die zogenaamde aandacht (lees: invallen en huisuitzettingen) worden vredelievende thuistelers bang om nog voor een coffeeshop te kweken, en creëer je juist die georganiseerde grootschalige kwekerijen. En als je niet wil dat de mensen daarachter zo rijk worden dat ze hun geld in “andere, meer lucratieve drugs zoals cocaïne” investeren, laat de kweektenten van thuiskwekers dan eens met rust! Zó kunnen we gezamenlijk pas een vuist maken tegen deze vorm van criminaliteit.