- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Laat stekken sneller wortelen
Misschien herken je het volgende scenario? Je komt thuis met je net gekochte wietstekken. Thuis zet je de jongedames onder je kweeklamp in de grond. Je verwent ze met water en wortelstimulator maar twee dagen later laten ze hun kopjes alweer hangen en is je kweekavontuur aan een voortijdig einde gekomen…
Jonge stekken zijn erg teer en gevoelig. Je kunt ze het beste vergelijken met een patiënt die in kritieke toestand op de intensive care ligt, of daar net vanaf komt als je stekken al enige worteltjes hebben. Mits je ze de juiste behandeling geeft, trekken ze het niet en eindigt je kweekavontuur met een paar dode stekjes. Stekken moeten wortelen voordat je ze aan extreme omstandigheden zoals fel licht, hitte en wind blootstelt.
Koelvloeistof?
We kunnen de waterhuishouding in wietplanten vergelijken met koelvloeistof die de plant nodig heeft om de temperatuur op peil te houden. Door water via het blad te verdampen daalt de temperatuur, net als wanneer wij zweten. Water dat verdampt moet uiteraard aangevuld worden via de wortels. Maar wacht eens even, een stek heeft toch nauwelijks wortels?
Precies! Jonge stekken met misschien nog maar drie blaadjes hebben maar weinig koelvloeistof (vocht) in zich. Tegelijkertijd heeft het ook nog geen goed ontwikkeld wortelstelsel om die voorraad mee aan te vullen. Het risico op uitdroging is dus nog erg groot.
Wanneer je stekken dus bij een lage luchtvochtigheid onder een krachtige kweeklamp zet, dan vraag je te veel ‘koelvloeistof’ van het blad. Zeker in een warme kweekruimte. Omdat de stekken nog niet voldoende wortels hebben, is het moeilijk om dit vocht aan te vullen via de wortels. Het gevolg is dat bladpunten op gaan krullen. Het blad kan niet meer afkoelen en de groei staat stil. Je hebt kans dat het blad verdort en ook je stekken doodgaan. Een prille teleurstelling, en niet door slechte stekken maar door je eigen klimaatfouten!
Sneller wortelen
Om tere stekken te helpen met de vochthuishouding moet je er voor zorgen dat hun watervoorraad niet sneller opraakt dan ze het via de onderkant aan kan vullen. Dit betekent dat je een stekje in een ruimte met een hoge luchtvochtigheid moet starten, rond de 80%. Met zo’n luchtvochtigheid kun je het in de grond wat droger houden, wat ervoor zorgt dat je stek supersnel wortelt. Let tegelijkertijd ook op de temperatuur en het licht in je kweekruimte. Hang je kweeklamp wat hoger om stralingswarmte en intens licht af te zwakken. Een graad of 23 is prima voor jonge stekken. Zet de ventilator ook een standje lager en richt die zeker niet direct op jonge stekken.
Bij een hoge luchtvochtigheid en een wat drogere aarde, zullen de wortels zelf op zoek gaan naar vocht, en dit is precies wat je wil. Bij deze omstandigheden heeft de plant daar ook de energie voor, want ze heeft geen problemen met de vochthuishouding.
Probeer daarom de eerste paar dagen, nadat je alles in één keer bewaterd hebt, een tijdje geen water meer te geven. dus gewoon laten uitdrogen zodat de wortels gaan zoeken. Je moet er dan wél op letten, dat de bladeren niet slap gaan hangen. Dit betekent namelijk een ernstig tekort aan water bij de wortels, dat snel aangevuld moet worden.
De truc is om het medium licht vochtig te houden en boven de grond zo weinig mogelijk water van de blaadjes te vragen. Dit resulteert in een supersnelle wortelzetting. Als je weer water moet gaan geven, doe dat dan voorzichtig, dus geen liter per plant, maar steeds maar een klein beetje.
Ventilatie
Zet in het begin nooit ventilators aan en ga ze vooral niet richten op de bladeren van je jonge stekjes, want dit betekent dat daardoor de lucht rondom het blaadje heel snel droog waait. Dit voelt het blaadje aan als een lage luchtvochtigheid en dit wou je dus juist niet. Het zweten van je blaadje wordt versnelt door de temperatuur te verhogen en de relatieve luchtvochtigheid (RV) te verlagen.
Veel kwekers maken de fout om hun planten meer te laten zweten als waartoe zij in staat zijn. Om een voorbeeld te noemen: Indien de temperatuur boven de 30 graden Celsius uitkomt, wordt er vervolgens een grotere afzuiger gebruikt. Het wegtrekken van meer lucht met een hogere luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de plant meer moet zweten dan zij kan en aangezien dit onmogelijk is zie je dezelfde problemen als bij de jonge stek. Opkrullende en verbrande bladpunten en uiteindelijk stekkensterfte…