(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Niet minder dan 1.035 mensen (!) doen mee aan de loterij van de gemeente Deventer om een coffeeshop te mogen runnen in deze plaats. De gemeente verloot de vergunning van Cybershop Bull’s, al dertig jaar een begrip in de stad, nadat eigenaar Hans van Lienden op 25 oktober 2023 overleed.

Hans’ dochter Cleo zou niets liever willen dan doorgaan met de shop, maar dat staat de gemeente niet toe. De vergunning is persoonsgebonden en erfgenamen mogen deze niet overnemen in Deventer – anders dan in veel andere coffeeshopsteden.

Cleo groeide op in de shop en moet nu dus toezien hoe de gemeente deze succesvolle onderneming de nek omdraait.

Minimale eisen voor deelname Deventer coffeeshop-loterij

Wat er voor in de plaats komt, is een groot vraagteken. Om aan de loting mee te doen hoefde je alleen je naam, adres en e-mail adres door te geven…

Een notaris trekt binnenkort twintig namen uit de hoge hoed. Die worden ‘op volgorde van loting behandeld’, meldt dagblad Trouw vandaag in een artikel over de loting. ‘Krijgt de eerste kandidaat zijn zaakjes niet rond, dan is de tweede op de lijst aan de beurt. Enzovoorts.’

Coffeeshop Cybershop Bull’s mag van de gemeente Deventer niet van overleden vader op dochter overgaan. [foto: Google Streetview]

Katvangers en gelukszoekers

In 2017 verlootte Deventer ook al een coffeeshopvergunning op deze manier. Toen kwamen er 450 aanmeldingen en schreven complete families (!) zich in om meer kans te maken.

Cannabisexpert Nicole Maalsté maakt in Trouw dan ook gehakt van de actuele loterij: ‘Dit is vragen om katvangers en gelukszoekers. Ik ken meerdere ondernemers die zich met tientallen namen hebben ingeschreven om hun kans op een vergunning te vergroten.’

In Roermond waren de coffeeshops eerder al de sjaak

Aan de basis van deze poppenkast ligt de EU dienstenrichtlijn, in 2006 bedacht door de Nederlandse Eurocommissaris Frits Bolkestein – die gisteren op 91-jarige leeftijd is overleden. Zijn richtlijn komt er op neer dat wanneer het aantal vergunningen voor een economische activiteit beperkt is – zoals bij taxistandplaatsen en rondvaartboten – andere ondernemers kans moeten hebben zo’n vergunning te bemachtigen.

Ook coffeeshop Sky in Roermond maakte al kennis met de nauwelijks uit te leggen loterij van gemeenteambtenaren. [foto Derrick Bergman]

Of je de dienstenrichtlijn kan toepassen op coffeeshops, is al jaren onderwerp van juridische strijd. De Raad van State gaf de gemeente Roermond in 2023 groen licht om de exploitatievergunningen en gedoogverklaringen van coffeeshops Sky en Skunk  “tijdelijk” te maken, en daarmee feitelijk opnieuw aan te besteden.

Dit is een keuze, geen gegeven

Net als in Deventer gaat het om shops met een uitstekende reputatie, die al decennia functioneerden zonder overlast of problemen. Het grote verschil tussen taxistandplaatsen, rondvaartboten en coffeeshops is dat de eerste twee begrensd worden door de ruimte en de derde niet of nauwelijks.

In een gracht passen geen honderd rondvaartboten en op een standplaats geen duizend taxi’s. Maar in een stad passen zoveel coffeeshops als de markt toestaat. De beperking is een keuze van de gemeente, geen objectief gegeven.

Altijd dolle boel in Deventer, met of zonder koek erbij.

Aantal alcoholvergunningen kent géén maximum

Voor cafés bestaat géén maximaal aantal vergunningen en is de dienstenrichtlijn niet van toepassing. De kinderen van de kroegbaas mogen zijn zaak gewoon voorzetten, ook al is de drug die zij verkopen veel schadelijker dan de drug die de coffeeshop verkoopt.

Alcohol veroorzaakt elk jaar opnieuw bijna tweeduizend doden in Nederland – cannabis heeft nog nooit in de wereldgeschiedenis één dode veroorzaakt. Trouwens:

Coffeeshops in alle Nederlandse gemeenten graag

Deze hypocrisie is niet te harden. Elke agent en binnenstadbewoner weet dat cafés en dronken mensen meer overlast veroorzaken dan coffeeshops en mensen die een joint hebben gerookt. Stop met de coffeeshop loterijen en gooi de markt gewoon open. En schaf de nuloptie af, waardoor 70 procent van de gemeenten nu niet één coffeeshop heeft!

Wie een coffeeshop wil beginnen in een gebied met een horecabestemming zou dat gewoon moeten mogen, net als bij een restaurant of café. Dan voldoen we netjes aan de Bolkestein-richtlijn, ontstaat er een hoop economische activiteit en heeft de cannabisconsument meer keus.

En Cleo van Lienden kan gewoon doorgaan met het runnen van Bull’s.

[AI beelden: Shutterstock]
(advertentie)