(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een gezin met vijf kinderen uit Almelo mag uit huis worden gezet na de vondst van 95 gram cannabis, zo bepaalde de kantonrechter deze week in een kort geding dat was aangespannen door woningbouwvereniging Beter Wonen. Het is het zoveelste trieste voorbeeld van het totaal uit de hand lopen van de Wet Damocles, die in december vorig jaar ook nog eens is verruimd.

 

Artikel 13B van de Opiumwet

De aangetroffen cannabis is van de vader; de moeder verklaarde dat zij wel wist dat er wiet in huis was, maar ging er van uit dat het een hoeveelheid voor persoonlijk gebruik was. De woningbouwvereniging was onverbiddelijk: ook al is er geen overlast geconstateerd, geen teelt en geen handel, door meer dan de gedoogde hoeveelheid van vijf gram cannabis in huis te hebben, is de huurovereenkomst geschonden en staat het gezin op straat.

Dit soort zaken, waarbij woningbouwverenigingen op basis van de huurovereenkomst mensen dakloos maken, komt nog eens bovenop het aantal mensen dat door de burgemeester uit huis wordt gezet vanwege cannabis, met de zogenaamde Wet Damocles, artikel 13B van de Opiumwet. Dat zijn er in een paar jaar meer dan duizend, werd in april vorig jaar bekend.

1 op 3 huisuitzettingen is onterecht

Onderzoek van Michelle Bruijn wees toen uit dat de rechter de burgemeester in niet minder dan dertig procent van de gevallen terugfluit omdat de uitzetting onrechtmatig is. In een interview met NPO Radio 1 noemde Bruijn het misbruik van de Wet Damocles door burgemeesters “gewoon gemakzucht”.

“Voor het toepassen van 13B hoeft alleen maar aangetoond te worden dat de Opiumwet wordt overtreden. Maar nu worden ook andere constateringen onder artikel 13B van de Opiumwet geschaard en dat is juridisch gewoon niet juist.”

Twee keer straf voor hetzelfde

De Wet Damocles is ooit bedacht om overlast gevende “dealpanden” aan te kunnen pakken. De wet valt onder het civiel recht, dus niet het strafrecht. Dit betekent niet alleen dat je twee keer gestraft wordt voor hetzelfde feit – wat niet is toegestaan – maar ook dat de burgemeester zonder enige vorm van proces huizen dicht kan laten spijkeren.

De Wet Damocles is een volstrekt disproportioneel paardenmiddel dat alleen maar leed veroorzaakt

Sinds 1 januari 2019 zijn de mogelijkheden van de burgemeester zelfs nóg groter geworden, dankzij een verruiming van de Wet Damocles. Voortaan hoeven  er zelfs geen drugs meer aangetroffen te worden, maar “kunnen ook strafbare voorbereidingshandelingen met betrekking tot handel in en productie van drugs de sluitingsbevoegdheid scheppen”, zoals advocaat Franc Pommer het samenvat op zijn website.

Politiek steunt Damocles (wan)beleid

Dus heb je een paar bloempotten en zakken aarde in huis, of een weegschaaltje en wat gripzakjes: het is genoeg om voor minimaal drie maanden uit je huis te worden gezet, ook als je kinderen hebt. Wie zich afvraagt welke partijen dit volledig doorgeslagen beleid steunen, kan de uitslag van de stemming in de Eerste Kamer op 11 december 2018 er op naslaan. Vóór de verruiming van de Wet Damocles stemden de SP, PvdA, DENK, 50PLUS, D66, VVD, SGP, CDA, ChristenUnie, PVV en Forum voor Democratie.

Slechts twee partijen stemden tegen: GroenLinks en Partij voor de Dieren. Misschien iets om in je achterhoofd te houden als je op 20 maart in het stemhokje staat voor de Provinciale Statenverkiezingen, die de samenstelling van de nieuwe Eerste Kamer bepalen.

Afschaffen

Wat het VOC betreft moet de Wet Damocles niet verruimd, maar afgeschaft worden. Het is een juridisch en staatsrechtelijk monstrum, een volstrekt disproportioneel paardenmiddel dat alleen maar leed veroorzaakt. Voor de Wet Damocles geldt wat voor de hele drugsoorlog geldt: het is geen oorlog tegen drugs, maar tegen mensen.

[openingsbeeld: Joanna Dorota/Shutterstock, illustratie skull: olegganko/Shutterstock]
(advertentie)