- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Stroom besparen in de groei- en bloeifase?
Mr. GrowAndSmoke is duidelijk fan van onze Lieve Muna maar dat is niet waarom zij zijn vraag deze week uitkoos om te beantwoorden. Mr. GrowAndSmoke stelt namelijk ook een interessante en heel actuéle vraag, gezien de huidige stikstofcrisis. Namelijk: kun je energie besparen op je kweek? En doe je dat dan het beste tijdens de groei- of de bloeifase?
Mr. GrowAndSmoke mag dan een beetje een slijmbal zijn 😉 hij stelt wel interessante kweekvragen. Of het bijvoorbeeld zin heeft om 48 uur voor het oogsten te verduisteren, zoals hij me een jaar geleden vroeg.
Ook de vraag die hij me deze week stuurde is er een die aanzet tot nadenken. En een actuele vraag bovendien, aangezien de wereld met een stikstofcrisis te maken heeft. Want laten we elkaar even geen mietje noemen, de illegale cannabisteelt draagt ook niet echt bij aan een beter milieu. Legaliseren is natuurlijk de enige échte oplossing, want dan kunnen we eindelijk wiet in kassen gaan kweken. Maar zolang de wietteelt nog illegaal is, stelt Mr. GrowAndSmoke terecht de vraag: hoe kun je zelf het meeste stroom besparen tijdens het kweken van wiet?
Naam | |
Mr. GrowAndSmoke | |
Onderwerp | |
Stroom besparen op de groei- en/of bloeifase? | |
Bericht | |
Prachtige Lieve Muna, mijn hobby is nog lang niet voorbij en de hoeveelheid informatie is oneindig. Maar nu heb ik een vraag waar ik het antwoord niet snel op kan vinden. Het gaat om het Wattage aan kweeklicht tijdens de hele groei en bloei.
Op het moment heb ik net wat zaadjes laten uitkomen. 5 prachtige vrouwtjes onder een 100 Watt groeilamp. Nu ben ik benieuwd of het al zin heeft om de eerste weken al gelijk 600 Watt te gaan gebruiken. Ik probeer namelijk efficiënt om te gaan met stroom. Ook ben ik erg benieuwd hoe het zit in de bloeifase. Het eerste idee dat ik had, was om het wattage langzaam te verhogen tijdens de bloeifase; iedere week wat meer tot ik uiteindelijk op 600 Watt zit. Vrienden van mij zeggen dat je beter aan het begin van de bloei de volle 600 Watt aan kan zetten, en de laatste weken afbouwen als je stroom wil besparen. Zij geven hiervoor als reden dat de plant zich bij aanvang van de bloei instelt op het wattage. Nu ken ik toevallig een Muna die precies weet waar ze het over heeft, dus ik vraag het haar. Wat is nou precies waar en wat is precies handig? Kweek ik vanaf dag één van de groei tot week 9 van de bloei beter met het volle wattage, of kan ik hier en daar wat besparen op het stroomverbruik. Ik kan niet wachten om je leuke reactie weer te lezen. Met vriendelijke groet, |
Wiet kweken én stroom besparen?
Je laat me blozen Mr. GrowAndSmoke. Bedankt voor de complimenten hoor, maar nederig hoef je echt niet te zijn. Er zijn immers geen domme vragen, en al helemaal niet als ze over wiet kweken en het besparen van stroom gaan. Dat is namelijk een zeer interessant en actueel vraagstuk, gezien de klimaatverandering die we met zijn allen meemaken. Tegelijkertijd is stroom besparen voor binnenkwekers ook iets van alle tijden, want die proberen eigenlijk altijd zoveel mogelijk wiet (per Watt) te kweken.
Zaailingen…
Eerst maar even naar jouw vraag, dan zal ik daarna uitleggen hoe ik er zelf tegenaan kijk. Tijdens de zaailing fase kun je inderdaad goed op de stroomkosten besparen door een voorgroeilamp met een lager wattage te gebruiken. Dit kunnen een paar spaarlampen zijn, of andere CFL lampen. Of bijvoorbeeld een led met het juiste lichtspectrum voor groeiende planten.
…groeiende wietplanten…
Wanneer wietplanten het zaailing stadium voorbij zijn, hebben ze toch wel minimaal 300 Watt per vierkante meter aan licht nodig. Geef je minder dan krijg je lang gerekte zwakke wietplanten. In jouw geval zou je dus je 600 Watt HPS op 50% kunnen dimmen. Toch raad ik je aan om dit niet te doen. Ik zal zo toelichten waarom maar ik wil eerst even door naar de bloeifase.
…en de bloeifase
Want er zit een kern van waarheid in wat je vrienden zeggen, al klopt het niet dat planten zich instellen op het wattage aan licht dat je ze bij aanvang van de bloeifase geeft. Kijk, wietplanten hebben nu eenmaal geen geheugen. Ik heb Wernard Bruining (van st. Mediwiet) ook weleens horen zeggen dat wietplanten een soort geheugen zouden hebben, en dat een ‘stakkertje’ (een plant waarmee het slecht gaat) daardoor altijd een stakkertje zal blijven. En ook dat je daarom maar beter opnieuw kunt beginnen in zo’n geval. Dit is niet waar (en heel zonde van de energie!); ik heb al heel veel stakkertjes op zien leven met de juiste hulp, en vervolgens prachtige oosten zien geven!
De waarheid is dat wietplanten geen geheugen hebben. Ze reageren gewoon op de omstandigheden. Kijk, aan het begin van de bloeifase, maken wietplanten een periode van een paar weken door waarin ze extra hard groeien. Zou je ze op dat moment minder licht geven, dan groeien ze in deze voorbereidingsfase op de bloei gewoon minder. En loop je dus ook opbrengst mis, omdat het wortelgestel en de plant zelf, minder goed ontwikkeld zijn. Aan het einde van de bloeifase dimmen zou ik ook niet doen, want dan moeten de calyxen aanzwellen en gaat de plant trichomen produceren (belangrijk!).
Zo efficiënt mogelijk kweken
Ik zie het zelf zo: in plaats van energie te besparen door je lamp te dimmen, kun je beter gewoon zoveel mogelijk wiet proberen te kweken met je lamp. Als je meer wiet hebt, dan doe je daar langer mee, en kun je ook wat langer wachten met je volgende kweek. Dat bespaart volgens mij nog het meeste.
Onderaan de streep gaat het namelijk om het aantal grammen dat je per gebruikte Watt aan stroom kweekt. En als je je lamp dimt, dan loop je gewoon opbrengst mis. Behalve de zaailingfase, kun je eigenlijk geen stroom besparen door te dimmen, zonder op de opbrengst in te leveren. Binnenkwekers proberen altijd zoveel mogelijk wiet te kweken. Als het efficient was om minder licht te geven dan hadden ze dat wel gedaan.
Alles is eigenlijk al geprobeerd op dit gebied. Van afwijkende lichtschema’s tot dimmen en andere lampen, maar 18/6 en 12/12 en de ouderwetse HPS worden nog steeds gebruikt. Al laten sommige LED kweeklampen veel betere resultaten zien per Watt, maar daar staat een hoge aanschafprijs tegenover.
Als je echt wil besparen, zorg er dan voor dat alle omstandigheden optimaal zijn in je kweekruimte. Zorg ervoor dat het gehele kweekoppervlak benut wordt, dat de lamp niet te hoog hangt, de temperatuur optimaal is enzovoort.
Andere groeilamp?
Het enige waar je misschien op zou kunnen besparen qua stroom, is een door een andere groeilamp te gebruiken. Je kunt dan denken aan een goede LED groeilamp met een lager wattage. Dit moet dan wel een goede LED zijn, want hij moet minimaal hetzelfde resultaat geven als de HPS, maar dan met minder stroom. Het probleem alleen is, dat zulke LED groeilampen weer veel duurder zijn in de aanschaf. En geld uitgeven is ook het tegenovergestelde van besparen (je kunt er immers ook gewoon wiet van kopen).
Een CMH kweeklamp gebruiken tijdens de groeifase is misschien een goed idee in jouw geval. Zo’n ceramische metaal halide verbruikt maar 315 Watt, maar omdat hij een geschikter lichtspectrum heeft, valt er daarmee wellicht wel winst te behalen. Ook zijn deze lampen redelijk betaalbaar, dus wellicht is dat een idee?
Succes met besparen Mr. GrowAndSmoke, ik hoop dat het lukt!
-xxx- Muna