- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Studie • Bijen gek op hennep (en dat is top voor ’t milieu)
Onlangs nog werd er alarm geslagen over het feit dat het bijzonder slecht gaat met insecten. Ook bijen – essentieel voor de bestuiving van veel gewassen – hebben het zwaar. Maar gelukkig gloort er voor hen hoop aan de horizon en wel in de vorm van… hennep! Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat het gewas een keur aan bijensoorten aantrekt.
Hennep, goed voor mens en dier
Extra goed nieuws is het natuurlijk ook dat de VS eind vorig jaar industriële vezelhennep hebben gelegaliseerd, zodat de kans groot is dat er snel meer hennep wordt aangeplant. En dat is niet alleen positief omdat je daar CBD uit kunt halen en tienduizenden milieuvriendelijke, duurzame producten van kunt maken.
Nee, het blijkt namelijk dat ook bijen dol zijn op deze hennepvelden en dat kan weer heel goed van pas komen bij het introduceren en uitbreiden van duurzame, land- en tuinbouwpraktijken! Dat het milieu en het klimaat op aarde daaraan dringend behoefte hebben hoeven we jullie hopelijk niet uit te leggen…
Hennep pollen als bijenvoedsel
Hoe dan ook, het verheugende bijenonderzoek is gepubliceerd in het maartnummer van het wetenschappelijke vaktijdschrift Biomass and Bioenergy, onder de titel ‘Bee diversity and abundance on flowers of industrial hemp (Cannabis sativa L.)‘.
Onderzoekers van de Colorado State University zetten tien vallen neer in industriële hennepvelden in het noorden van de staat Colorado. Daarin verzamelden ze vijf dagen lang bijen, gedurende de piek in het bloeiseizoen. Op dat moment waren er in deze regio weinig andere gewassen die bestuiven. Daarom wilde het team wetenschappers weten of het niet-psychoactieve nichtje van cannabis een “potentieel waardevolle bron van pollen is voor foeragerende bijen”. Pollen die een cruciale rol spelen in het in stand houden van “duurzame productiviteit in natuurlijke en agrarische ecosystemen”.
Heel veel bijen zijn gek op hennep
Toen de onderzoekers hun insectenvallen leegden en de collectie bestudeerden, vonden ze bijna 2.000 bijen van 23 verschillende soorten. De meeste daarvan – 38 procent om precies te zijn – waren klassieke honingbijen. Maar er zaten ook bijzondere soorten bij zoals Melissodes bimaculata en Peponapis pruinosa en dan ook nog eens in “verrassend hoge aantallen”.
Het resultaat in Colorado toont eveneens aan dat hennepbloemen ‘uniek aantrekkelijk’ zijn voor bijen, aangezien eerdere rapporten over bijenpopulaties en diversiteit bij o.a. (genetisch gemodificeerd) koolzaad niet zulke volumes noch variëteit opleverden. “Industriële hennep kan een belangrijke rol spelen in het leveren van een stabiele voedingsmogelijkheid voor bijen gedurende het groeiseizoen”, aldus de wetenschappers.
Hennep als remedie tegen dalend aantal bijen
Maar deze studie zou ook wel eens behulpzaam kunnen zijn voor ecologen en hun pogingen om het afnemen van bijenvolken te bestrijden. De insecten “blijven slopende uitdagingen tegenkomen dankzij een aantal verschillende stressfactoren”, schrijven de onderzoekers verder, “maar de grootste is de algehele gezondheid van hun leefomgeving”.
Het vinden van een geschikt gewas om te bestuiven en zo hun leefomgeving te verbeteren, is daarom essentieel voor het leven van bijen en de ecosystemen die zij bevolken. “Hennep kan dus een ecologisch waardevol gewas zijn, waarvan de bloemen aantrekkelijk zijn voor door mensen gehouden honingbijen en een groot aantal wilde bijensoorten”, concluderen de wetenschappers.
Ecologische voordelen
“Daar komt nog bij dat toegang tot cruciale fytochemicaliën via pollen en nectar van diverse plantenbronnen belangrijk is voor betere overlevingskansen en pathogeen-tolerantie (een pathogeen is een ziekteverwekker van biologische oorsprong, red.) bij honingbijen”, aldus het onderzoeksteam in Colorado. Ze zijn ervan overtuigd dat “verdere studies die de voedingswaarde van henneppollen onderzoeken sterk bewijs zullen opleveren ten behoeve van de ecologische voordelen”.
Bij al dit fraais is het echter wel van belang dat de mens bedachtzaam omspringt met ongediertebestrijding, zeker als het aantal hectares hennep – mede dankzij de legalisering – sterk wordt uitgebreid…