- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Studie: Blower heeft méér narcose nodig voor operatie
Stel dat je onverhoopt of gepland in het ziekenhuis terechtkomt voor een operatie. Dan is het wellicht verstandig om aan de chirurg te melden dat je een regelmatig gebruiker van cannabis bent. Want in dat geval heb je meer dan twee keer zoveel verdovingsmiddelen (en nee, dat is niet hetzelfde als verdovende middelen) nodig dan mensen die niet blowen, om je toch voldoende onder narcose te krijgen!
Meer medicatie nodig voor optimale verdoving
En zo leren we toch mooi iedere dag weer iets nieuws over de wonderbaarlijke plant die cannabis genoemd wordt. In dit geval gaat het om een wetenschappelijke studie met de titel ‘Effects of Cannabis Use on Sedation Requirements for Endoscopic Procedures‘, die maandag is gepubliceerd op de website van het vakblad The Journal of the American Osteopathic Association.
Onderzoekers in Colorado analyseerden de medische dossiers van 250 patiënten die een kijkoperatie ondergingen na 2012, het jaar waarin deze Amerikaanse staat als eerste in de VS recreatieve cannabis legaliseerde.
Ze ontdekten dat patiënten die op dagelijkse of wekelijkse basis cannabis consumeerden 14% meer fentanyl (een stof met een werking analoog aan die van morfine, maar dan vele malen sterker), 20% meer midazolam (een snelwerkende benzodiazepine met sterke angstremmende, amnestische, slaapopwekkende, anti-epileptische, spierontspannende en kalmerende eigenschappen) en 220% meer propofol (een intraveneus anestheticum voor het toepassen van algehele anesthesie) nodig hebben dan niet-blowers om ‘optimale verdoving voor routineprocedures’ – waaronder kijkoperaties – te bereiken.
Bijwerkingen en metabolische effecten
“Sommige van de verdovende medicamenten hebben dosisafhankelijke bijwerkingen, wat betekent dat hoe hoger de dosis is hoe groter de kans wordt op problemen”, stelt hoofdonderzoeker Mark Twardowski, gespecialiseerd in osteopathie. “En dat wordt bijzonder gevaarlijk als je weet dat onderdrukte longfunctie een bekende bijwerking is.”
Reden tot bezorgdheid dus voor Dr. Twardowski, aangezien er nauwelijks onderzoek naar dit onderwerp is gedaan. En dat is te wijten aan de status van cannabis als verboden drug – op federaal niveau is dat in de VS nog immer het geval – en in recente jaren de plotselinge brede golf aan legalisering.
Twardowski maakt zich daarom ook zorgen over nóg meer onvoorziene zaken. “Cannabis heeft enkele metabolische effecten die we niet begrijpen. Patiënten moeten inzien dat hun cannabisgebruik andere medicatie minder effectief kan maken. Wij zien anekdotisch al enige problematische trends, en er is praktisch geen formele data voorhanden om een verstandig, op bewijs gebaseerd protocol te ontwikkelen.”
Meer cannabisgebruik en meer openheid daarover
Dr. Twardowski zegt dat collega’s van nabijgelegen spoedhulp-afdelingen meer patiënten rapporteren met klachten over chronische misselijkheid, een symptoom dat veroorzaakt kan worden door regelmatig cannabisgebruik. Ook weet de medicus dat het collega’s bij anesthesiologie opvalt dat patiënten een veel hogere dosis nodig hebben voor algehele narcose en dat er vaker sprake is van beroertes/aanvallen ná operaties.
Het waren deze – herhaalde – verhalen die hem en zijn collega’s aanspoorden om achter échte data aan te gaan jagen. Uit hun onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat het wietgebruik in de VS tussen 2007 en 2015 steeg met liefst 43%. Naar schatting gebruikte 13,5% van alle volwassenen in deze periode cannabis, waarbij de snelste stijging werd genoteerd bij mensen tot 26 jaar.
Nu er steeds meer staten met legale wiet zijn, werkt dat gelukkig ook gunstig op het verzamelen van echte data. Niet alleen gebruiken meer mensen wiet, ze zijn ook meer dan ooit bereid om daar open over te zijn tegenover medische professionals. En volgens de onderzoekers is het opnemen van specifieke vragen t.a.v. cannabis de eerste stap om bruikbare informatie te verzamelen die de patiëntenzorg beïnvloedt.
Niet-blowers vs ons soort mensen
“Dit onderzoek markeert echt een eerste, kleine stap”, meent Dr. Twardowski. “We begrijpen nog steeds niet het mechanisme dat achter de noodzaak voor hogere (narcose)doseringen ligt, maar dat is wel belangrijk als we betere zorgoplossingen willen vinden.” Vandaar ook dat hij en zijn team al werken aan een follow-up onderzoek, waarin gekeken wordt naar de verschillende behoeften aan verdoving/anesthesie én naar pijnbestrijding na operaties bij regelmatige cannabisconsumenten versus niet-gebruikers…