- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Studie • Cannabis effectief bij verlichten chronische pijn
Nederlandse artsen beweren nog steeds vaak dat cannabis niet voldoende zou werken tegen (chronische) pijn, maar uit nieuw, omvangrijk wetenschappelijk onderzoek in de VS blijkt het tegendeel. “Cannabis biedt de gemiddelde patiënt een effectief alternatief voor het gebruik van opioïden bij de behandeling van pijn, met zeer minimale negatieve bijwerkingen voor de meeste mensen.” Aldus professor Jacob Vigil, die bij de nieuwe studie betrokken is.
Opioïden-epidemie eist jaarlijks kwart miljoen levens
De wetenschappers van de University of New Mexico (UNM) gebruikten de grootste database van real-time recordings over de effecten van cannabisproducten in de VS. Daaruit vloeit sterk bewijs voort dat cannabis wel degelijk ‘significant pijn verlicht’. De gemiddelde gebruiker van mediwiet ervaart 3 punten minder pijn op een schaal van 0 tot 10, direct na de consumptie van cannabis!
Deze vaststelling komt wellicht op een goed moment, want de VS – maar ook West-Europa – zucht onder een epidemie aan opioïden-slachtoffers. Iets dat zelfs president Donald Trump niet ontkent en zowaar zorgen baart. Jaarlijks sterven er in de westerse wereld naar schatting 250.000 mensen voortijdig door een overdosis farmaceutische pijnstillers (denk aan Oxycodon, Fentanyl e.d.), kalmerings- en slaapmiddelen…
Het nieuwe onderzoek waarin cannabis als prima alternatief naar voren komt, staat in het oktobernummer van het wetenschappelijke vakblad Complementary Therapies in Medicine, onder de titel ‘The effectiveness of self-directed medical cannabis treatment for pain‘.
Het zou verplichte kost moeten zijn voor al die sceptische Nederlandse (huis)artsen die weigeren in te zien dat wiet helpt tegen pijn -en bij heel veel andere aandoeningen en ziekten, maar we focussen hier even uitsluitend op pijnbestrijding.
1 op de 5 volwassenen heeft chronisch pijn
En we hebben het over een van de grootste medische problemen van de moderne tijd. Chronische pijn raakt meer dan 20 procent van de volwassenen en in de VS is het de grootste financiële ziektekostenpost. Pijn kost daar al meer dan de gecombineerde kosten van de behandeling van hartziekten én kanker!
PijnPlatform Nederland gaat trouwens ook uit van 1 op de 5 volwassen die lijdt onder chronische pijn. Dat zijn dus miljoenen Nederlanders. En helaas dreigt ook hier een epidemie aan opioïdenverslaafden te ontstaan net als in de VS, in het zadel geholpen door artsen die de zwaar verslavende en schadelijke pijnstillers voorschrijven alsof het aspirientjes zijn…
LEES OOK: Amerikaanse farmaceut moet half miljard betalen om ‘opiatencrisis’
Real-time gegevens van cannabispatiënten
“Ons land is overstroomd met recepten voor opioïden-medicatie, wat vaak leidt tot niet-voorgeschreven opioïden- en heroïnegebruik bij veel mensen. Deze door de mens gecreëerde ramp vermoordt onze families en vrienden, ongeacht sociaal-economische status, huidskleur en andere oppervlakkige menselijke verschillen”, stelt Jacob Miguel Vigil, een van de hoofdonderzoekers van de studie.
Vigil en de rest van het onderzoeksteam in New Mexico baseren zich op informatie die is verzameld met de Releaf App. Deze app stelt medicinale cannabisgebruikers in staat om real-time de effecten van cannabisproducten te monitoren. Effecten die uiteraard altijd kunnen variëren, gegeven de complexiteit van de wietplant waaruit deze cannabisproducten worden gewonnen.
Sinds de lancering in 2016 is de commercieel ontwikkelde Releaf App de enige vrij verkrijgbare ‘incentive-free’ app voor het voorlichten van patiënten. Daarbij moet je denken aan hoe verschillende types producten (bijvoorbeeld toppen of concentraten), verbrandingsmethoden, cannabis ondersoorten (indica, sativa, hybride) en hoge gehaltes cannabinoïden (THC en CBD) effect hebben op de intensiteit van hun symptomen. De app-gebruiker verkrijgt hierdoor belangrijke feedback over zijn gezondheidsstatus en medicatie-keuze. De klinische resultaten van die keuzes worden gemeten a.d.h.v. verlichting van symptomen en bijwerkingen.
Wiettoppen met veel THC werken het beste tegen pijn
De beste pijnstillende werking wordt gerapporteerd door menen die ‘whole dried cannabis flower’ gebruikten, ofwel gedroogde wiettoppen. En dan in het bijzonder cannabis met relatief hoge gehaltes tetrahydrocannabinol (THC).
De in de laatste jaren snel populair geworden cannabinoïde cannabidiol (CBD) daarentegen laat weinig associatie zien met de kortstondige veranderingen in pijnintensiteit, gebaseerd op de omvangrijke database in de studie.
“Cannabis heeft talrijke ingrediënten die verdovende eigenschappen bezitten naast THC, inclusief terpenen en flavonoïden. Die werken waarschijnlijk synergetisch samen voor mensen die wiettoppen gebruiken”, zegt Vigil. “Onze resultaten bevestigen dat cannabisgebruik een relatief veilig en effectief medicijn is voor het verlichten van pijn, en dat is de belangrijkste boodschap die je eruit kunt leren. Het kan voordeel opleveren voor het publiek wanneer mensen in staat zijn verantwoord af te wegen wat de echte risico’s en voordelen van hun keuze voor pijnmedicatie zijn. En áls ze die gelegenheid krijgen (dus als mediwiet een legaal alternatief is, red.) heb ik talloze chronische pijnpatiënten gezien die hun opioïden – en vele andere categorieën medicijnen – verruilen ten faveure van cannabis.”
Pijnverlichting bij bijna iedereen en bij bijna alle ziektes
Hoofdauteur van de pijnstudie is Xiaoxue Li en die vindt vooral de brede werking van wiet opvallend. “Misschien wel het meest verrassende resultaat is om te zien hoe wijdverspreid verlichting voorkwam, met verlichting van de symptomen in ongeveer 95 procent van de gevallen waarin cannabis werd gebruikt en over een brede variatie van diverse types pijn.”
De onderzoekers waarschuwen wel dat cannabisgebruik verslavingsrisico’s kan meebrengen en dat op korte termijn haperingen kunnen optreden in het gedrags- en cognitieve functioneren, en dat wiet niet voor iedereen effectief hoeft te zijn.
Echter, er zijn meerdere mechanismen waardoor cannabis pijn verlicht. Naast de anti-ontsteking eigenschappen, activeert cannabis receptoren die op dezelfde plek in het brein zitten als opioïden-receptoren. “Cannabis met veel THC zorgt ook voor een beter humeur en het zorgt bij patiënten ook nog eens voor afleiding van de gevreesde sensaties waaraan mensen refereren als ‘pijn’.”
Weg met pillen, hier met die wiet!
Kortom, prima alternatief voor chemische pillen die wiet. En dat vinden de Amerikaanse onderzoekers dus ook, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederlandse en Belgische (huis)artsen. “Vergeleken met de negatieve gezondheidsrisico’s die worden geassocieerd met opioïdengebruik – momenteel eist dat het leven van 115 Amerikanen per dag – kan cannabis een duidelijke meerwaarde hebben voor patiënten”, concludeert professor Vigil.
“Chronisch opioïdengebruik wordt geassocieerd met een slechtere levenskwaliteit, sociale isolatie, verminderde immuunfuncties en vroegtijdig doodgaan. In contrast daarmee suggereert mijn voortdurende onderzoek dat cannabisgebruik wordt geassocieerd met het omdraaien van elk van deze potentiële gevolgen.”