- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Onderzoek • De meest voorkomende bijwerkingen van wiet
Wetenschappers aan de Washington State University hebben onderzoek gedaan naar de meest voorkomende – negatieve – bijwerkingen van wiet. Want ja, die zijn er ook. Niet altijd en zeker niet bij iedereen, maar toch. De top 3 van deze ‘common adverse reactions to cannabis’ wordt gevormd door hoestbuien, angstgevoelens en paranoia.
‘Overbaked’
Researchers van de universiteit in Pullman in de Amerikaanse staat Washington vroegen meer dan 1.500 studenten naar het type en de frequentie van negatieve bijwerkingen die zij hebben ervaren tijdens cannabisgebruik. Ook vroegen ze naar demografische gegevens, karaktereigenschappen, patronen van wietconsumptie en motieven om de drug te gebruiken.
De studie is onder de toch wel grappige titel ‘Overbaked: assessing and predicting acute adverse reactions to Cannabis‘ gepubliceerd in het vakblad the Journal of Cannabis Research.
Weinig onderzoek naar bijwerkingen cannabis
“Er is verrassend weinig onderzoek gedaan naar de hoeveelheid en frequentie van diverse negatieve bijwerkingen van cannabis en praktisch géén onderzoek om trachten te voorspellen wie er meer kans loopt op deze bijwerkingen”, stelt assistent-professor psychologie Carrie Cuttler.
“Met de legalisering van cannabis in Washington en 10 andere staten, vonden wij het belangrijk om een deel van deze informatie te documenteren. Daarmee krijgen meer nieuwe consumenten een beter idee van welke bijwerkingen ze kunnen ervaren wanneer ze wiet gebruiken.”
50% blowers heeft last van hoestbuien, angst of paranoia
Meer dan 50% van de deelnemers aan de studie rapporteert dat ze (wel eens) hoestbuien, angst en/of paranoia hebben ervaren terwijl ze cannabis gebruikten. Aan de andere kant van het spectrum; de drie minst gebruikelijke reacties op wietconsumptie zijn: flauwvallen, geluidloze/visuele hallucinaties en ‘koud zweet’.
De onderzoekers ontdekten dat de meest frequent voorkomende negatieve bijwerkingen zijn: hoestaanvallen, borst/long ongemak en het ervaren van (laag-frequentie) gezoem in het lichaam. Bij een subgroep van de deelnemers aan de studie traden deze bijwerkingen op bij ongeveer 30 tot 40% van de keren dat ze wiet gebruikten.
Paniekaanvallen, flauwvallen en overgeven werden door de participanten beschouwd als de meest verontrustende bijwerkingen van de 26 mogelijke negatieve reacties…
Ervaren cannabis consument maakt zich niet druk
Maar niet panikeren nu mensen. “Het is belangrijk om op te merken dat zelfs de meest verontrustende reacties op cannabis slechts een beoordeling kregen tussen ‘matig’ en ‘best wel verontrustend’. Dit suggereert dat cannabisgebruikers over het algemeen acute negatieve bijwerkingen van wiet niet beschouwen als ernstig ontregelend”, zegt psycholoog Cuttler. Met andere woorden: ons soort mensen is wel wat gewend!
De 1.500 studenten beschouwen gezoem (‘body humming’), een verdoofd gevoel en instabiliteit (het fysieke gevoel niet geheel in balans te zijn) als de minste verontrustende bijwerkingen.
Sporadische blower en beginner heeft meeste last van negatieve effecten
De studie toont – niet heel verrassend – ook aan dat minder geoefende blowers vaker last hebben van negatieve effecten. Personen die zeggen dat ze wiet roken om mee te doen met vrienden, vertonen vaker symptomen van cannabis use disorder (zeg maar verslavingsproblematiek) of hadden last van anxiety sensitivity (angst-sensitiviteit; de neiging om je de slechtste uitkomst voor te stellen). Niet vreemd dus dat deze ‘meelopers’ vaker negatieve bijwerkingen melden en meer ongemak ervaren.
Onderzoeker Cuttler: “Interessant is dat wij konden vaststellen dat de hoeveelheid wiet die iemand in één keer consumeert niet voorspelt of een persoon een negatieve bijwerking gaat krijgen. Het zijn de mensen die minder vaak cannabis roken, die vaker deze slechte ervaringen opdoen.”
Artsen en coffeeshop personeel
Wat moeten we met het Amerikaanse onderzoek naar de bijwerkingen? Psycholoog Carrie Cuttlerhoopt dat de resultaten van haar onderzoek gebruikt worden door artsen, distributeurs van medicinale cannabis en zelfs bud tenders (coffeeshop personeel) om mensen een beter idee te geven van wat er fout kan gaan als ze high worden.
“Wanneer je welk ander medicijn dan ook krijgt, zal je daar een flyer of een etiket bij aantreffen dat je waarschuwt voor de potentiële bijwerkingen. Er bestaat op dit vlak niet veel voor cannabis. Wij denken dat het belangrijk is voor mensen om toegang tot dit soort informatie te krijgen.”