- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Studie • Geen bewijs voor negatief effect van ‘cannabis-kater’
Bij een kater denk je meestal aan een poezelige viervoeter of het ongewenste effect van stevig alcohol innemen. Maar bestaat er ook zoiets als een cannabis-kater eigenlijk? En hoe zit het dan met die eventuele gevolgen de volgende dag na een avondje heftig THC hijsen? In Australië deden wetenschappers er zowaar onderzoek naar. En om je direct maar gerust te stellen; ze vonden géén bewijs voor het idee dat een wiet-kater je prestaties zou kunnen belemmeren. En eigenlijk bestaat die kater geeneens!
Wat zijn de effecten van cannabisgebruik na 8 uur?
Een nieuwe studie van onderzoekers van de Australische Universiteit van Sydney suggereert dat er weinig bewijs is voor het idee dat ‘cannabis katers’ de prestaties kunnen belemmeren. Het onderzoek wordt binnenkort gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cannabis and Cannabinoid Research.
Sinds 6 februari staat het al online, onder de titel ‘The “Next Day” Effects of Cannabis Use: A Systematic Review‘. Het betreft een zogeheten systematische review van 20 eerdere wetenschappelijke studies naar de effecten van THC meer dan 8 uur na consumptie. De Australiërs ontdekten dat de meeste geen ‘volgende dag-effecten’ van cannabisgebruik aantoonden, en dat de studies die dat wél deden beperkt waren.
Bestaat die gevreesde cannabis-kater eigenlijk wel?
De onderzoekers concluderen dat 61% van de studies géén volgende dag-effecten vaststelden die veroorzaakt worden door cannabisgebruik. Bij 35% werden “onduidelijke of dubbelzinnige volgende dag-effecten” vastgesteld en slechts 4% vond negatieve effecten. De Australiërs beschrijven die laatste studies echter als “van lage kwaliteit” en merken op dat ze allemaal meer dan 18 jaar geleden werden gepubliceerd.
We citeren even uit het actuele debunk de cannabis kater onderzoek: “Sommige studies van mindere kwaliteit hebben volgende dag-effecten van THC op cognitieve functies en veiligheidsgevoelige taken gerapporteerd. De meeste studies, waaronder enkele van hogere kwaliteit, hebben echter geen dergelijk effect gevonden.” Ofwel:
“In het algemeen blijkt dat er weinig wetenschappelijk bewijs is voor de bewering dat cannabisgebruik de prestaties de volgende dag schaadt”
Uiteraard pleiten ook deze wetenschappers voor aanvullend onderzoek ‘met verbeterde methodologieën’ om de kwestie nóg beter te ontrafelen. Maar dat is zo’n beetje standaardkost bij cannabisonderzoek.
Huidige beleid slecht voor werknemers en verkeersdeelnemers
Goed, wat moeten we eigenlijk met de vaststelling van de Australische studie over dat de cannabis-kater eigenlijk niet eens echt bestaat? Dr. Danielle McCartney, onderzoeker bij het Lambert Initiative for Cannabinoid Therapeutics van de Universiteit van Sydney, merkt op dat mensen wordt verteld niet te rijden of andere veiligheidsgevoelige taken uit te voeren gedurende 24 uur na cannabisgebruik. “Maar onze studie vond weinig bewijs om deze aanbeveling te ondersteunen.”
“Beleidsmakers moeten in gedachten houden dat de uitvoering van zeer conservatieve werkplek-voorschriften ernstige gevolgen kan hebben, zoals beëindiging van het dienstverband bij een positieve drugstest”, aldus de auteurs van de studie. Linke soep dus voor bijvoorbeeld militairen en piloten ook, maar denk ook aan de speekseltest in het verkeer die erg vervelende consequenties kan hebben.
En vasthouden aan mogelijke gevolgen van een niet bestaand fenomeen (de wietkater) kan voor sommige mensen ook ronduit schadelijk zijn voor de gezondheid. “Ze kunnen ook de levenskwaliteit beïnvloeden van personen die zich moeten onthouden van medicinale cannabis voor de behandeling van aandoeningen zoals slapeloosheid of chronische pijn uit angst voor een positieve drugstest op de werkplek of langs de weg”, schrijven de Australiërs.