(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoe dan ook heeft roken – of het nu tabak, wiet of een combinatie ervan betreft – invloed op je longen. Maar volgens deze studie uit Nieuw-Zeeland is er wel een verschil tussen de effecten van langdurig sigaretten roken en langdurig cannabis roken. Het onderzoek is het langdurigste en meest omvattende dat ooit gehouden is naar de langetermijneffecten van blowen.

Tabak en wiet creëren tegenovergesteld effect op longvolume

De studie is eind januari gepubliceerd in het vaktijdschrift American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine onder de titel ‘Differential Effects of Cannabis and Tobacco on Lung Function in Mid-Adult Life‘. Het onderzoek laat zien dat er verschillen zijn in hoe cannabis en tabak werken.

De researchers stellen (uiteraard) vast dat beide substanties – indien gerookt – nadelig zijn voor iemands gezondheid en longen. Maar een opvallend verschil is wel dat het roken van tabak er voor zorgt dat de longfunctie afneemt voor wat betreft hoeveel lucht iemand kan uitademen, terwijl het roken van cannabis het tegenovergestelde resultaat veroorzaakt. Met andere woorden: wiet roken kan in verband worden gebracht met hogere longvolumes.

Opgeblazen longen

“Hoewel de effecten van cannabis nadelig waren, was het patroon van veranderingen in longfuncties niet hetzelfde als bij tabak”, verklaart professor Bon Hancox namens het onderzoeksteam in Nieuw-Zeeland. “De research laat zien dat langdurig cannabisgebruik leidt tot opgeblazen longen (ook wel ‘hyperinflated lungs’ genoemd in het Engels, red.) en dat het de weerstand tegen luchtstromen (‘airflow’ genaamd, red.) meer verhoogt dan tabak.”

“Wij stelden verder vast dat cannabisgebruik wellicht ook de capaciteit van de longen beïnvloedt om zuurstof uit de adem te halen. Dit is een bekende consequentie van het roken van tabak, maar het werd tot nu toe niet aangetoond met cannabis”, aldus de professor van dienst.

Roken van wiet en roken van tabak hebben verschillend effect op je longen, maar roken is uiteindelijk sowieso niet bevorderlijk voor een betere gezondheid… [foto: content_creator/Shutterstock]

Rokers en blowers werden van hun 18e tot 45e jaar gevolgd

Zoals gezegd is dit een van de langdurigste onderzoeken naar de effecten van ‘levenslang wietgebruik’, waarbij 1.037 volwassen tot de leeftijd van 45 jaar zijn gevolgd. Zowel hun rookgewoontes van tabak als van cannabis zijn hierbij gemeten.

Bij de start van het onderzoek waren de participanten allemaal 18 jaar oud en ze hadden een vergelijkbare longgezondheid, evenals een algehele gezondheidsbasis. Na 27 jaar blowen/roken was de schade aanwijsbaar, met name bij de 45-jarige mensen die tabak roken.

Kijk uit voor de bong-long

Hoewel wiet natuurlijk al eeuwen lang wordt gerookt, is er nog steeds maar weinig harde informatie bekend over de effecten daarvan. De duidelijkste schade die blowen veroorzaakt is wat ze in het Engels een ‘bong lung’ noemen, ofwel een bong-long. Niet geheel toevallig heeft CNNBS daar ook al eerder over bericht: ‘Wiet roken gelinkt aan bronchitis en ‘bong-long’.

Deze aandoening houdt in dat wietrokers (joint, pijp, bong, blunt) kunnen eindigen met bronchitis en permanente longschade die bekend staat als emfyseem. Daarbij kunnen we gelukkig wel aantekenen dat deze serieuze shit alleen is vastgesteld bij mensen die ‘wiet roken misbruiken’ en het niet is gerapporteerd bij consumenten die sporadisch of regelmatig cannabis roken.

Uitgerookt?

Een lastig punt, ook voor deze Nieuw-Zeelandse onderzoekers weer, is dat het historisch gezien lastig is om kraakheldere verschillen vast te stellen tussen wiet en tabak roken, voornamelijk omdat cannabisrokers ook tabaksrokers kunnen zijn.

Zeker in het verleden was dat zo, maar nog steeds consumeert in Nederland 90% zijn wiet in een mix-joint met zowel tabak als wiet of hasj. Tegenwoordig ben je echter allang niet meer gebonden aan de old school joint. Er zijn genoeg alternatieven op de markt voor roken, denk aan vapen/verdampen, edibles en olie bijvoorbeeld.

LEES OOKStoppen met roken als blower, hoe doe je dat?

[openingsbeeld: JuNiArt/Shutterstock]
(advertentie)