- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Studie • Legale wiet stuwt consumptie ijs, chips en koekjes
Hoewel elke lezer zich zal herkennen in het fenomeen vreetkick, ontbrak het tot dusver nog aan keiharde wetenschappelijke data om te kunnen concluderen dat ‘ons soort mensen’ meer naar junkfood grijpt dan niet-wiet mensen. Gelukkig is daar econoom Alberto Chong van Georgia State University. Die helpt ons wel even uit de droom…
Wetenschappelijke primeur in twee etappes
Het legaliseren van recreatieve cannabis leidt tot verhoogde verkoop van ijs, koekjes en chips, aldus de eerste wetenschappelijke studie die claimt dat er een causaal verband bestaat tussen legale wiet en junkfood consumptie. Het onderzoek van Chong en zijn collega Michele Baggio van de University of Connecticut is gepubliceerd in het decembernummer van het vaktijdschrift Economics & Human Biology.
Maar wacht eens even, hebben jullie van CNNBS niet al eerder zoiets geschreven… hoezo dan de ‘eerste studie’? Je hebt gelijk lezer, dit schreven wij twee jaar geleden: ‘Onderzoek • Legale wiet stuwt verkoop junkfood’.
En verdomd als het niet waar is, het blijkt van precies dezelfde onderzoekers afkomstig! Watskeburt? Nou, hun eerste versie van het onderzoek waarbij junkfood-verkopen werden ontleed, haalde genoemd vaktijdschrift niet. Te weinig data (5 pagina’s) vond men daar en dus gingen Chong en Baggio onverdroten verder met hun studie en leverden bij de tweede poging een jaar later 13 pagina’s gegevens aan. Resulterend in acceptatie én publicatie in de laatste maand van 2020.
Blowen = honger = junkfood eten
Soit. Het is met een beetje goede wil dus nog steeds de eerste wetenschappelijke studie die aantoont dat blowers (nog meer) van ijs, koek en chips houden dan doorsnee volk. ‘Je denkt dat wiet geen kwaad kan – dat is zo’n beetje de algemene teneur dezer dagen’, vertelt Alberto Chong in een interview met The Academic Times afgelopen week. ‘Maar er zijn onbedoelde consequenties, en één daarvan is het feit dat je echt heel erg hongerig wordt en troep begint te eten’.
Nou ja, het hoeft natuurlijk geen troep te zijn maar het gebeurt in de praktijk veelvuldig, blijkt uit de databerg van Chong & Baggio. Het legaliseren van recreatieve wiet blijkt de verkoop van junkfood met 6,3% omhoog te jassen (5,1% in volume).
Verkopen van 10 jaar junkfood geanalyseerd
Voor hun studie gebruikten de onderzoekers gegevens op gemeentelijk niveau uit de staten Colorado, Oregon en Washington plus data uit 2006-2016 van Nielsen Retail Scanner betreffende de verkoop van junkfood in supermarkten en gemakswinkels. Colorado en Washington waren in 2014 de eerste Amerikaanse staten waar funwiet legaal verkocht werd, een jaar later gevolgd door Oregon. Anno nu zijn er al 15 staten + hoofdstad Washington DC met legale recreatieve cannabis.
De verschillen in wanneer een staat overging tot legalisering hielpen de onderzoekers om een causaal verband te observeren tussen ‘de drug en junkfood’. En ja, de wetenschappers controleerden m.b.t. demografische factoren zoals ras, gemiddelde leeftijd van de bevolking, werkloosheidscijfers en opleidingsniveau…
Overgewicht en obese ook hier een omvangrijk probleem
So fucking what, denk je dan (om maar eens een fraai Metallica nummertje te parafraseren). Maar de onderzoekers wijzen er op dat het hier niet alleen om een bevestiging van een ‘stoner stereotype’ gaat, maar dat hun bevindingen ‘realistische implicaties’ hebben voor het volksgezondheidsbeleid. Zeker in een tijd waarin meer dan 40% (!) van de Amerikaanse volwassenen obese is, aldus de Centers for Disease Control and Prevention.
En denk niet dat dit een puur America First verhaal is. In 1990 had één op de drie volwassen Nederlanders overgewicht. Sindsdien is het aantal Nederlanders met overgewicht sterk gestegen naar één op de twee (50,2%) in 2018. Het percentage mensen met obesitas verdrievoudigde van 5,5% naar 15%, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, beter bekend tegenwoordig als het RIVM.
Overheden zouden de effecten van wiet op voedselconsumptie moeten meewegen wanneer ze overwegen om recreatieve cannabis te legaliseren, aldus het olijke onderzoeksduo Cheech Baggio & Chong. ‘Na het blowen, zeg je vaak: ik heb echt honger nu’, aldus Chong. ‘Dat is wat mensen altijd zeggen, het is wat mensen altijd denken… maar dit (hun onderzoek, red.) bewijst dat daadwerkelijk.’
LEES OOK: 6 tips om je vreetkick binnen de perken te houden