- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Studie: legalisering leidt NIET tot meer blowende jongeren
Nog steeds wordt er overal op de aardbol door tegenstanders van vrije cannabis geroepen dat er nooit tot legalisering mag worden overgegaan omdat dit zou leiden tot veel meer jongeren die gaan blowen. Maar van dat argument blijft niets over, stelt een nieuwe Amerikaanse studie. En daar kunnen ze het écht weten, want inmiddels is wiet daar al in tientallen staten al gelegaliseerd.
Gegevens uit 25 jaar gezondheidsenquêtes
Het onderzoek dat op 7 september is gepubliceerd in het vaktijdschrift Journal of the American Medical Association (JAMA), is er eentje in de categorie omvangrijk en diepgravend, want de researchers bestudeerden een kwart eeuw data afkomstig van het federale Youth Risk Behavior Survey.
De studie ‘Association of Marijuana Legalization With Marijuana Use Among US High School Students, 1993-2019‘ maakt met zijn bevindingen gehakt van het belangrijkste argument van al die anti-legalisering politici en wetshandhavers. En dan hebben we het over zowel de legalisering van medicinale wiet als van recreatieve!
‘Statistisch onderscheid is nul’
‘De beleidsverandering (legalisering dus, red.) heeft een overall impact op adolescente cannabis consumptie die statistisch gezien niet te onderscheiden is van nul’, luidt de keiharde conclusie van deze studie.
Sterker nog; het lijkt er eerder op dat het vestigen van bepaalde gereguleerde cannabismodellen leidt tot lager cannabisgebruik onder adolescenten (grofweg iedereen tussen 13 en 24 jaar), een bevinding die rechtsreeks het argument van onze tegenstanders versnippert. Overigens is deze nieuwe studie niet de eerste die stelt dat legalisering niet leidt tot meer blowende jongeren, maar het is wel een belangrijke definitieve klap met de hamer op het prohibitiemodel, zo oordeelt bijvoorbeeld de Amerikaanse cannabiswebsite MarijuanaMoment.
Eerder sprake van minder blowende jongeren
Uit 25 jaar data uit 10 staten die medicinale en/of recreatieve wiet hebben gelegaliseerd, concluderen de onderzoekers dat ‘de adaptatie van recreatieve wiet niet geassocieerd wordt met ‘huidig cannabisgebruik’ of ‘frequent cannabisgebruik’. De adaptatie van mediwiet-wetten wordt zelfs geassocieerd met 6 procent daling voor ‘huidig cannabisgebruik’ en 7% voor ‘regelmatig cannabisgebruik’.
En deze studie komt niet uit een bevooroordeelde hoek, de cannabiswereld zelf bijvoorbeeld. Nee, er is zelfs subsidie voor gegeven door het federale National Institutes of Health. En zoals jullie weten is wiet op federaal niveau in de VS nog altijd verboden, tel uit je winst.
Regulering, zwarte markt en ID
Nog een vaststelling uit het onderzoek: de consumptie van wiet door jongeren neemt af in staten waar de legalisering van recreatieve wiet 2 jaar of langer duurt. ‘Consistent met schattingen uit eerdere studies, is er weinig bewijs dat legalisering jongerengebruik aanmoedigt’, schrijven de auteurs. Naarmate er meer ‘post-legalization data’ beschikbaar komt, kunnen er wellicht nog sterkere conclusies getrokken worden, stellen ze verder.
De onderzoekers doen geen poging om te verklaren waarom de jeugd niet meer gaat blowen in staten die gelegaliseerd hebben. ‘Maar het is een trend die activisten niet verbaast’, schrijft MarijuanaMoment. ‘Zij hebben al langer beargumenteert dat het toestaan van verkoop in een gereguleerde omgeving de illegale markt raakt en jongerentoegang minimaliseert.’ Dat laatste onder meer doordat het tonen van een ID verplicht is bij legale dispensaries in de VS.
Mea culpa, who’s next?
Nu de wetenschappelijke data keihard oordelen, geven zelfs gezworen tegenstanders van weleer toe dat ze fout zaten. Neem directeur Nora Volkow van het National Institute on Drug Abuse (NIDA), een erkende wiethater door de jaren heen.
In een recente podcast met oprichter Ethan Nadelmann van de Drug Policy Alliance zegt ze dat zij ‘verwachtte dat het wietgebruik van jongeren omhoog zou gaan wanneer staten richting legale cannabis bewegen’. Maar ze geeft nu toe dat ‘dit over het algemeen niet gebeurd is’. En ze geeft zelfs toe dat mensen zoals Nadelmann ‘gelijk hadden over de impact van beleidsverandering op de jeugd’.
Bovendien ligt er inmiddels zoveel bewijs op tafel dat het ook krankzinnig zou zijn als iemand nog roept dat de jongeren meer aan de wiet gaan als er gelegaliseerd wordt. Zo concludeerde het federale rapport ‘Marijuana Use and Illegal Drug Availability‘ in mei van dit jaar al dat er geen toegenomen consumptie van jongeren is.
En ‘géén meetbare verschillen’, was ook al de conclusie van een analyse door het ministerie van Onderwijs in de VS, nadat het de gegevens over blowen en middelbare scholieren had bestudeerd tussen 2009 en 2019.
Kom er maar in Mark Rutte!