- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Studie • Legalisering zet tieners niét aan tot blowen
Eén van de bekendste stokpaardjes van tegenstanders van legale wiet is dat legalisering rechtstreeks leidt tot hel en verdoemenis onder onze kwetsbare jeugd. Met name christelijke politici – en helaas ook onze zogenaamd liberale premier Rutte – slaan je steevast om de oren met dat argument. Maar het is een kulargument, zo blijkt uit onderzoek in gebieden waar ze daadwerkelijk al zijn overgegaan tot legalisering van cannabis!
Realiteit in plaats van propaganda
Wat is het fijn dat we nu steeds meer cannabis gerelateerde onderzoeken krijgen die zijn gebaseerd op de werkelijkheid in plaats van op gedachtenkronkels van bekrompen politici. Met dank aan de legalisering inderdaad, die met name in Noord-Amerika al aan een heleboel vooroordelen en onzin van wiethaters een einde heeft gemaakt.
En ook de nog altijd populaire mythe dat jongeren juist meer gaan blowen als wiet legaal is, kan nu door de hakselmachine geramd worden als ware het afgepakte wietplanten in de handen van een trotse wijkagent.
Niet meer maar minder tieners blowen na legalisering
‘Association of Marijuana Laws With Teen Marijuana Use – New Estimates From the Youth Risk Behavior Surveys‘, heet het Amerikaanse onderzoek dat maandag online is gepubliceerd op de site van het wetenschappelijke vakblad JAMA Pediatrics. De belangrijkste conclusie luidt dat de legalisering van cannabis niet leidt tot meer wietgebruik onder tieners, maar dat er eerder ven het tegenovergestelde effect sprake is.
Voor hun studie keken de onderzoekers van vier Amerikaanse universiteiten naar gegevens uit drugsenquêtes van liefst 1,4 miljoen adolescenten tussen 1993 en 2017. Gedurende die periode legaliseerden 27 staten plus hoofdstad Washington D.C. medicinale cannabis en 7 staten plus D.C. ook recreatie wiet.
Verschillen recreatieve en medicinale wiet
Uit hun omvangrijke analyse blijkt dat de invoering van reguleringswetten voor medicinale cannabis geen invloed hebben op het blowen onder tieners, zo lezen we in JAMA Pediatrics. Echter, wanneer ook recreatieve wiet legaal is wordt dat geassocieerd met een afname van 8 procent van de kans dat jongeren rapporteren dat ze in de laatste 30 dagen geblowd hebben. Voor frequent wietgebruik geldt dan zelfs een daling van 9%.
Minder aanbod zou wel eens (mede) de oorzaak kunnen zijn denkt hoofdonderzoeker Mark Anderson, co-professor landbouweconomie aan de Montana State University in Bozeman.
“Het zou daadwerkelijk moeilijker kunnen zijn voor tieners om wiet te scoren wanneer drugdealers worden vervangen door gelicenseerde dispensaries die om een leeftijdsbewijs vragen. Verkopen aan minderjarigen wordt relatief gevaarlijker nadat de reguleringswetten zijn aangenomen”, aldus Anderson.
Hersenen adolescenten en cannabis
Hoewel omvangrijk qua data is dit onderzoek natuurlijk geen ‘gecontroleerd experiment’ dat specifiek is opgezet om te bewijzen of en hoe legalisering van wiet directe invloed heeft op veranderend tienergedrag. De wetten van staten die recreatief gebruik legaliseren focussen over het algemeen op volwassenen en verbieden verkoop aan jongeren.
Er zijn natuurlijk ook onderzoeken die cannabis linken aan diverse emotionele en gedragsproblemen bij tieners. Ook zijn er aanwijzingen dat de effecten van wietgebruik bij jongeren meer geprononceerd zijn omdat de adolescentie een periode is waarin het brein zich snel ontwikkelt.
Ouders praten meer met kids over drugs
Het is mogelijk dat legalisering van cannabis ertoe leidt dat meer ouders met hun kinderen praten over drugs en de risico’s daarvan, denkt Rebekah Levine Coley, professor psychologie aan Boston College. Regulerinswetten leiden mogelijk tot “verhoogd oudertoezicht of discussie tussen ouders en adolescenten ten aanzien van de gevaren van wietgebruik als reactie op legalisering, meer aandacht van media en politiek en de perceptie op verkrijgbaarheid”, stelt Levine Coley tegenover persbureau Reuters.
Ook een andere deskundige, Dr. Ellen Rome, denkt dat praten – en vooral luisteren – goed kan doen. Zij is directeur van het Center for Adolescent Medicine aan een kinderziekenhuis in Ohio. “Heb open discussies met je tieners, vraag wat hun ideeën over wiet zijn. Deel dan jouw eigen opvattingen, moedig de dialoog aan en vraag wat zij denken dat helpt om te voorkomen dat de jeugd illegaal gaat blowen.”
Nou, dat lijkt ons een appeltje-eitje: legaliseren die hap en liever vandaag nog dan morgen!