- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Studie • Medicijnen een stuk linker in verkeer dan cannabis
Kalmeringsmiddelen, slaappillen, anti-depressiva, opioïden/opiaten (m.n. zware pijnstillers)… medicijnen die massaal worden voorgeschreven door artsen en even massaal worden geslikt door mensen, die vervolgens zonder nadenken in de auto stappen. En ondertussen maar afgeven op wiet en dat dit zo bloedlink zou zijn in het verkeer! Onderzoek toont nu aan dat rijden onder invloed van medicinale cannabis vaak minder risico’s kent als veel medicijnen die op recept verkrijgbaar zijn.
Mediwiet minder gevaarlijk dan veel medicijnen
‘Cannabis driving less risk than some drugs‘, kopte de Australische nieuwssite 3BA afgelopen weekend naar aanleiding van een studie naar de risico’s van rijden onder invloed van voorgeschreven medicijnen en medicinale cannabis.
“Het risico van medicinale cannabis is waarschijnlijk aanzienlijk minder dan van veel andere medicatie zoals anti-depressiva, opioïden en benzodiazepinen”, zegt professor Iain McGregor van het Lambert Initiative for Cannabinoid Therapeutics aan de universiteit van Sydney.
Over die naamgevers van het cannabinoïden-instituut en waarom deze Lamberts dankzij hun zieke kleindochtertje in wiet geloven, is ooit een interessante video gemaakt die we je zeker aanraden:
Dubbel zoveel kans op een crash met opioïden en benzodiazepinen
De analyse van professor McGregor, die is gepubliceerd in het International Journal of Drug Policy, toont aan dat andere recept-medicijnen (andere dan medicinale cannabis) zoals opioïden en benzodiazepinen het risico op een auto-ongeluk meer dan verdubbelen.
Ter vergelijking; eerdere studies hebben aangetoond dat automobilisten die positief testten op cannabis een ‘licht hoger risico’ (namelijk 1,1 tot 1,4) hebben op een crash, terwijl ander recent onderzoek zelfs laat zien. dat er helemaal geen hoger risico is, aldus het Australische persbureau AAP.
Volgens professor McGregor is rijden onder de invloed van wiet vergelijkbaar met een alcoholpercentage van 0,02 tot 0,05 procent in het bloed. In Nederland mag je niet meer autorijden bij een promillage van 0,5. Dat je het even weet.
LEES OOK: Studie • Navigatie in auto gevaarlijker dan blowen!
Uitzonderingspositie voor cannabisgebruikers in verkeer
Medicinale cannabis is pas enkele jaren legaal in Australië en wordt o.a. gebruikt voor het behandelen van chronische pijn, door chemotherapie opgewekte misselijkheid en multiple sclerose. Reguleringsinstantie Therapeutic Goods Administration heeft sinds maart dit jaar inmiddels meer dan 100.000 aanvragen van/voor patiënten goedgekeurd die cannabis als medicijn wensen. Ook maakte de instantie bekend dat sommige medicinale cannabisproducten in een lichtere medicijnencategorie komen te staan, zodat de zonder recept in apotheken verkocht kunnen worden.
Helaas worden patiënten die deze behandeling kiezen en een recept van hun arts krijgen nog steeds beboet door de autoriteiten en zelfs voor de rechter gesleept. Justin Sinclair van mediwietbedrijf Australian Natural Therapeutics Group zegt dat deze praktijken (lees; verkeerscontroles met gevolgen) er voor zorgen dat mensen op het platteland van Australië die van hun auto afhankelijk zijn geen toegang hebben/krijgen tot medicinale cannabis.
“Ik denk dat er absoluut meer duidelijkheid vanuit de reguleringsinstanties moet komen”, stelt hij tegenover AAP. Sinclair ziet graag vrijstelling van de ‘drug driving laws’ voor mensen die voorgeschreven medicinale cannabis gebruiken, vergelijkbaar met de uitzondering voor mensen die in Australië methadon op recept gebruiken.
LEES OOK: Drie jaar na belofte Stef Blok nog geen oplossing voor speekseltest bij mediwiet patiënten