(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Welke tijd van het jaar is het meest geliefd onder mensen die voor het eerst een nieuwe drug willen proberen: winter of zomer, of toch de herfst of misschien wel de lente? Nou, dankzij vlijtig onderzoekswerk van researchers in de VS weten we dat nu dus. Oh ja, ook zij geven festivals een draai om de oren, net als onze eigen justitiegekkie hier F. Grapperhaus.

 

Belangrijk onderzoek

Je kan het zo gek niet bedenken of er wordt tegenwoordig onderzoek naar gedaan. Neem de enorm belangrijke vraag wanneer mensen het meest geneigd zijn om nieuwe drugs uit te proberen?

Wetenschappers van New York University en Columbia University wilden weten of de tijd van het jaar een relatie heeft met het snoepen van ‘bepaalde illegale of recreatieve substanties’. Hun bevindingen zijn deze week online gepubliceerd in het vaktijdschrift the Journal of General Internal Medicine, onder de titel ‘Summer as a Risk Factor for Drug Initiation‘.

Welkom drugsdebutant!

Volgens data van de U.S. Substance Abuse and Mental Health Services Administration probeerden meer dan drie miljoen (!) Amerikanen in 2017 voor het eerst wiet. Er wonen ongeveer 320 miljoen mensen, dus reken maar uit over welk percentage we het hebben.

In hetzelfde jaar mocht cocaïne 1.037.000 debutanten verwelkomen, een respectabele 794.000 mensen experimenteerden voor het eerst met LSD en net iets minder (787k) dropte MDMA – ofwel XTC – voor het eerst in hun gelukzalige leven.

En volgens de studie ‘vindt inwijding van alle vier deze drugs significant vaker in de zomer plaats dan in andere maanden’.

Cannabis, MDMA, LSD en/of cocaïne

Om tot die wijsheid te komen, analyseerden de onderzoekers in de staat New York gegevens van bijna vierhonderdduizend mensen van 12 jaar en ouder die deelnamen aan het National Survey on Drug Use and Health tussen 2011 en 2017. In deze enquête wordt de participanten gevraagd of ze cannabis, MDMA, LSD en/of cocaïne hebben gebruikt in de laatste twee jaar en zo ja, in welk jaar en in welke maand.

In de zomer hebben we meer vrije tijd en zijn er heel veel festivals… goeie incentives om eens – eventueel voor het eerst – aan de drugs te gaan nietwaar? [foto: AJR_photo/Shutterstock]

De maanden juni, juli en augustus knallen er dan duidelijk bovenuit. De onderzoekers: “Specifiek vond 30,4% van het cannabisgebruik voor het eerst in de zomer plaats vergeleken met andere seizoenen. Bij cocaïne is dat 27,5%, bij LSD 34% en bij ecstasy 29,8% vergeleken met andere seizoenen.”

Vrije tijd en… festivals

Zonder grappig te willen zijn, geven de onderzoekers ook een mogelijke verklaring (die jij en ik eerlijk gezegd ook zouden kunnen bedenken). Volgens hen zijn de zomermaanden namelijk ‘gevuld met extra veel vrije tijd of sociale activiteiten die blootstelling aan drugs of de bereidheid om drugs te proberen verhogen’.

Daarnaast suggereren ze dat de toegenomen populariteit van openluchtfestivals gedurende de zomer een factor zou kunnen zijn, omdat ‘drugsgebruik prevalent is op zulke feesten, met clusters van vergiftigingen en aan drugs gerelateerde sterfgevallen die zich voordoen op zulke festivals’.

Haha, het lijkt verdomme wel alsof we hier onze eigen minister van justitie Ferdinand Grapperhaus horen zwetsen…

Drugstips voor beginners

Maar gelukkig zijn de Amerikaanse wetenschappers niet zo achterlijk als onze minister (die drugsgebruik en -productie wil afremmen door festivals allereerst de schuld te geven en daarna hard aan te pakken, haha) en geven ze ‘ouders en andere bezorgde volwassenen’ wat praktische tips mee.

Om te beginnen moeten die – het hele jaar door en dus niet alleen in de zomer – voorlichting geven over ‘de risico’s van illegaal drugsgebruik’. Maar ‘extra nadruk is blijkbaar nodig voor of tijdens de zomermaanden wanneer de inwijdingscijfers stijgen’, aldus auteur Joseph Palamar.

De wetenschapper voegt er nog aan toe dat potentiële nieuwe gebruikers voor het eerst drugs moeten proberen met mensen die ze vertrouwen. Ook moeten ze voldoende ‘vocht’ drinken en goed uitgerust zijn om ‘serieuze gezondheidsproblemen te voorkomen’, waarbij je mag denken aan ‘uitdroging of een hittetoeval’.

[openingsbeeld:  BlueRingMedia/Shutterstock]
(advertentie)