(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Sommige (domme) mensen denken nog steeds dat je van wiet in een poel van ellende terechtkomt, zelfmoord niet uitgesloten. Maar vorig jaar concludeerden Canadese onderzoekers al dat er geen enkel verband is tussen suicide en cannabis, en nu stellen wetenschappers in Californië zelfs vast dat daar het aantal zelfmoorden significant is gedaald nadat de staat in 1996 medicinale wiet legaliseerde.

 

Historisch besluit Californië in 1996

Californië was in 1996 de eerste plek op aarde waar patiënten (en een hele hoop zogenaamde patiënten ofwel recreatieve consumenten met een zere kleine linkerteen) legaal wiet konden aanschaffen. En dat blijkt op alle fronten een goede zaak te zijn geweest, het aannemen van ‘Proposition 215’ toentertijd.

Neem bijvoorbeeld het aantal zelfmoorden. Sommige tegenstanders geloven dat dit stijgt als legalisering een feit is, met name onder mensen met psychische aandoeningen die wiet gaan gebruiken. Maar helaas voor deze kortzichtige doemdenkers is het tegenovergestelde eerder het geval!

Geen verband tussen wiet en zelfmoord

Vorig jaar al moesten de wiethaters een bittere pil slikken toen researchers aan de McMaster University in Canada vaststelden dat dergelijke claims nergens op gebaseerd zijn. Ze konden geen verband vinden tussen cannabis en zelfmoordpogingen onder psychiatrische patiënten.

En nu ligt er nóg sterker wetenschappelijk bewijs op tafel dat er van meer zelfmoord door (legale) wiet geen sprake is. In het vakblad Archives of Suicide Research is vorige week namelijk een onderzoek gepubliceerd met de titel ‘Medical Marijuana Laws and Suicide‘, uitgevoerd door researchers aan de University of California-Irvine.

En deze studie stelt onomwonden vast dat het aantal zelfmoorden in de staat Californië sinds de legalisering van medicinale cannabis in 1996 gestaag en significant is gedaald.

Zelfmoord groot maatschappelijk probleem

Zelfmoord is wel degelijk een groot maatschappelijk probleem in de VS. Over de afgelopen 15 jaar steeg het aantal zelfmoorden namelijk met liefst 30 procent. Die periode komt grotendeels overeen met de golf aan staten daar die mediwiet hebben gelegaliseerd. Voer voor sommige wiethaters om de wiet daar dan maar de schuld van te geven. “Maar het systematische bewijs dat deze trend koppelt aan de beschikbaarheid van medicinale cannabis is dubbelzinnig”, stellen de onderzoekers in Californië.

Voor hun studie verzamelden het UC-Irvine team alle cijfers over zelfmoorden – waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen suicide met vuurwapens en zelfmoord zonder vuurwapengeweld – in de periode 1970 tot 2004. Om de cijfers te kunnen duiden werden die van Californië vergeleken met 41 staten die in deze tijd nog geen legale mediwiet hadden.

Duizenden zelfmoorden minder in 7 jaar na legalisering medicinale wiet

“In zijn algemeenheid – dus voor alle zelfmoorden – tonen onze resultaten aan dat de hervorming in Californië in 1996 leidde tot een afname van het aantal zelfmoorden met gemiddeld 398,9 per jaar. Voor de periode 1997 tot 2004 praten we dan over een totale afname met 3.191 zelfmoorden”, zo schrijven de onderzoekers.

Deze trend is het sterkst waarneembaar bij de zelfmoorden met vuurwapens: gemiddeld 208 per jaar minder.  In totaal vonden er gedurende 1997-2004 ongeveer 1.668 minder gevallen van zelfdoding met vuurwapens plaats in de staat Californië.

In Californië plegen aanzienlijk minder mensen zelfmoord nadat de staat medicinale cannabis legaliseerde, dus  zeker voor ’twijfelaars’ geeft wiet ‘support’… [beeld: Lightspring/Shutterstock]

Wapenverbod patiënten en effecten mediwiet

De logische vraag is dan natuurlijk: waardoor komt dat effect van cannabis op de zelfmoordcijfers nou? Een belangrijke reden is volgens de onderzoekers dat federale regels het iedere burger die een federaal verboden substantie gebruikt verbieden om een vuurwapen aan te schaffen. De toegang tot medicinale cannabis zou daardoor potentiële slachtoffers hebben ontmoedigd om zelfmoord te plegen, zeker als je bedenkt dat vuurwapens veelvuldig voor dat doel worden gebruikt.

Maar er is meer natuurlijk. De wetenschappers suggereren ook dat mediwiet kan helpen met het bestrijden van de symptomen die kunnen leiden tot suïcidaal gedrag, inclusief mentale ziekten. Eerder studies hebben aangetoond dat wiet patiënten kan helpen om te stoppen met hun anti-angst medicatie en dat cannabis door stress veroorzaakte depressies kan behandelen.

Alcoholmisbruik en legale medicinale wiet

De Californische onderzoekers schrijven ook dat de afname van het aantal zelfmoorden te maken kan hebben met alcoholisme. Mensen die lijden aan alcoholisme verhogen hun risico op zelfmoord, maar het vervangen van alcohol door cannabis kan helpen.

“Wanneer wiet- en alcoholgebruik worden gecombineerd, zou men kunnen verwachten dat er geen verandering optreedt bij het zelfmoordrisico of dat er zelfs meer zelfmoord plaatsvindt na legalisering van medicinale cannabis. Wanneer wiet alcohol vervangt echter, verwacht men een afname van zelfmoordrisico’s als gevolg van legalisering.”

Vervolgonderzoek nodig

Opbeurende geluiden dus vanuit de staat die in 1996 het voortouw nam om (medicinale) wiet uit het verdomhoekje te halen. Maar de bevindingen van de wetenschappers moeten nog voorzichtig worden geïnterpreteerd en ze zijn ook nog niet helemaal uitgedokterd, zo stellen ze zelf.

Met name het verschil in afname van het aantal zelfmoorden mét en zónder vuurwapens is nog niet helder te verklaren. Verder onderzoek “zou inzicht kunnen verschaffen waarom wij niet de te verwachte afname konden waarnemen in zelfmoord zonder vuurwapens na de legalisering”, stellen de Californische wetenschappers.

Daarop is het dus nog wachten, maar voor nu kunnen we wel alvast glashelder stellen dat niemand meer met droge ogen kan beweren dat legalisering van (medicinale) cannabis leidt tot méér zelfmoorden…

* Mocht je naar aanleiding van dit artikel met iemand willen praten, bel dan ‘113 zelfmoord preventie’ (0900-0113)

[openingsfoto: SanderStock/Shutterstock]
(advertentie)