- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Studie • Niet cannabis maar alcohol tast hersenen jongvolwassen aan
Wellicht het meest gehoorde argument van tegenstanders van legale wiet is dat cannabis met name jongeren zou beroven van hun gezonde verstand. Letterlijk; er zou bij adolescenten en jongvolwassen schade aan de hersenen optreden door cannabisgebruik. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu echter dat cannabis niet maar ALCOHOL juist wel verantwoordelijk is voor aantasting van de hersenschors en cognitieve functies!
Cannabis versus koning alcohol
Cannabis is in Nederland verboden, maar alcohol kan je overal en altijd legaal kopen. En nog steeds geloven veel mensen dankzij de jarenlange anti-cannabis propaganda van de war on drugs dat wiet ontzettend schadelijk is, zeker voor jonge mensen. Zelfs onze VVD-premier zei ooit dat je niet aan wiet moet beginnen ‘omdat het ontzettende rotzooi is en je IQ er lager van wordt en je jong gaat dementeren’. Nee, echt waar!
Wat jammer nou toch dat onze tegenstanders zich zo blindstaren op wiet maar daadwerkelijk blind zijn voor de veel gevaarlijker en legale harddrug alcohol. Ze zouden eens deze nieuwe studie ‘The effects of alcohol and cannabis use on the cortical thickness of cognitive control and salience brain networks in emerging adulthood: A co-twin control study‘ moeten lezen. Is onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Biological Psychiatry.
Welk effect hebben wiet en drank op het jonge brein?
De onderzoekers van de University of Minnesota keken naar de relatie tussen alcohol- en cannabisgebruik en de morfologie (vorm/bouw) van het brein bij jongvolwassenen. Daarvoor analyseerden ze een groep van 436 tweelingen, allemaal 24 jaar oud. Door de frequentie, intensiteit, hoeveelheid en het niveau van beïnvloeding (intoxication) van zowel alcohol als cannabis te bestuderen, waren ze in staat om data te verzamelen over hoe wiet de dikte van de hersenschors beïnvloedt. Die omvang werd gemeten door middel van zogeheten magnetic resonance imaging.
Terwijl ze hun onderzoek verrichtten, hielden de wetenschappers in hun achterhoofd dat andere studies vaak aannemen dat zelfs sporadisch drugsgebruik een impact kan hebben op de hersenstructuur. Tot nu toe echter was dit grotendeels een niet geteste theorie. Bovendien eentje die andere factoren zoals erfelijke risico’s buiten beschouwing laat. Door tweelingen te bestuderen die alcohol én cannabis gebruiken, waren deze onderzoekers in staat om direct te meten hoe de twee verschillende substanties mensen kunnen beïnvloeden.
Dikte van je hersenschors is belangrijk
‘Vooral misbruik van alcohol, maar niet van cannabis, werd geassocieerd met verminderde dikte van de prefontale en frontale mediale cortex. Ook blijkt alcohol het functioneren aan te tasten van de temporale kwab, de sulcus intraparietalis, de insula (of het eiland van Reil, red.), de pariëtale operculum, de precuneus en de pariëtale kwab’, stellen de Amerikanen. Allemaal onderdelen van je harde schijf dus!
Waarom zijn deze bevindingen belangrijk? Men gaat ervan uit dat intellectuele capaciteiten gerelateerd zijn aan de hersenstructuur ofwel de vorm van je brein, inclusief hoe dik de hersenschors is. Daarom is het heel belangrijk om te begrijpen hoe drugs en andere substanties die dikte kunnen beïnvloeden. Maar in het geval van cannabis lijkt het er gelukkig dus op dat de dikte nauwelijks verandert.Cannabis is onschuldig, alcohol blijkt echt slecht
‘Er zijn geen significante associaties geobserveerd tussen cannabis en hersenschorsdikte’, stelt het onderzoek van de universiteit van Minnesota glashelder. ‘Deze studie levert nieuw bewijs dat alcoholgerelateerde afnames van de hersenschorsdikte in de gebieden m.b.t. controle/saillantie (een cognitief proces en een vorm van aandacht die het gedrag van een individu naar of van een bepaald object, waargenomen gebeurtenis of uitkomst motiveert of voortstuwt, red.) waarschijnlijk voortkomen uit de blootstelling aan alcohol.’
Ook is er sprake van premorbide kenmerken van de genetische aanleg voor alcoholisme’, schrijven de onderzoekers. Ze wijzen erop dat deze twee vastgestelde alcoholgerelateerde invloeden op het brein van jongvolwassenen ‘belangrijke en aanvullende implicaties hebben ten aanzien van het volksgezondheidsbeleid en de preventie van drankgebruik door jongeren’.
Nog meer wetenschappelijk bewijs
Klare wijn dus, die hier geschonken wordt door de onderzoekers. Bovendien sluiten hun bevindingen aan bij eerdere studies. Als er sprake is van schade aan de vorm en het functioneren van het jonge brein, komt dat waarschijnlijk door alcohol en niet van cannabis
Zo stelt het literatuuronderzoek ‘Meta-analysis: Cannabis Exposure Not Associated With Residual Adverse Impact On Cognitive Performance‘ in het vakblad JAMA Psychiatry in 2018: ‘Associaties tussen cannabisgebruik en cognitief functioneren bij adolescenten (tussen 10 en 20 jaar, red.) en jongvolwassenen (tot 25 jaar) zijn gering en wellicht van twijfelachtige klinische betekenis voor de meeste individuen.’
En het wordt nog mooier (voor ons soort mensen dan toch): ‘Verder blijkt dat onthouding van 72 uur of langer de cognitieve tekorten geassocieerd met cannabisgebruik vermindert. De resultaten tonen aan dat eerdere onderzoeken naar jongeren en cannabis de schaal en duur van cognitieve tekorten in verband met wietgebruik overschat kunnen hebben’.
Zoals gezegd; dit zijn de FEITEN die mensen als Mark Rutte en alle andere wiethaters eens zouden moeten leren voordat ze weer iets stompzinnig gaan roepen over cannabis…