(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Lang werd gedacht dat alleen terpenen verantwoordelijk waren voor het unieke aroma van bepaalde wietsoorten. Maar dat blijkt dus niet het hele verhaal te zijn, volgens dit onderzoek. Wetenschappers hebben onlangs namelijk nieuwe stoffen in cannabis ontdekt, die wietsoorten met dezelfde terpenen toch een verschillend aroma geven. Deze zogeheten flavoranten zouden bijvoorbeeld tropische citrusaroma’s en hartige smaken aan bepaalde wietsoorten geven.

Het specifieke aroma van bepaalde wietsoorten is altijd al belangrijk geweest voor cannabisliefhebbers. De laatste jaren werd door onderzoek echter duidelijk dat de unieke geur en smaak ook bepalend is voor het (medicinale) effect van een bepaalde wietsoort. Cannabinoïden zoals THC en CBD, zorgen samen met de aromatische stoffen namelijk voor het zogenoemde entourage-effect.

Het is uiteindelijk dit gezamenlijke effect van aromatische stoffen en cannabinoïden samen, dat een wietsoort een bepaalde medicinale waarde geeft. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat een wietsoort goed werkt tegen pijn, tics, of helpt om een betere nachtrust te krijgen.

Daarnaast wordt de genetische afkomst van wietsoorten de laatste jaren steeds vaker op basis van de aanwezige terpenen bepaald. Dit is omdat de veel gebruikte classificatie van sativa, indica en hybrides ontoereikend is voor wat betreft het effect of het aroma. Die termen geven een goed beeld van de groei-eigenschappen van wietsoorten. Ze blijken echter minder te zeggen over het effect of de smaak van de wiet.

Het aroma van een wietsoort bepaalt ook deels het effect. Dit wordt het entourage-effect genoemd. Foto: dotshock, Shutterstock

Flavoranten

Het onderzoek werd gepubliceerd in het Amerikaanse chemie-magazine ACS Omega. Het werd uitgevoerd door een team van wetenschappers van Amerikaanse cannabis extractie bedrijven (oa Abstrax Tech), en bedrijven die wietsoorten testen.

De belangrijkste ontdekking van het onderzoek, is dat aroma weliswaar een sleutelrol speelt in het verschil tussen wietsoorten en de voorkeur van de consument. Maar dat de terpenen daarbij minder belangrijk lijken dan werd gedacht.

Het aroma is dus zeker belangrijk als het om cannabis gaat, en veel ontwikkelaars van cannabissoorten focussen daarvoor dan ook op specifieke terpenen. Maar die blijken volgens dit nieuwe onderzoek dus niet alléén verantwoordelijk voor het aroma. De onderzoekers hebben namelijk nieuwe stoffen ontdekt die juist voor het specifieke en unieke aroma van een bepaalde wietsoort zorgen.

Deze nieuw ontdekte stoffen worden in het onderzoek flavoranten genoemd, en zouden voor verschillende aroma’s zorgen, zelfs als de terpenen in een wietsoort hetzelfde zijn. Omgekeerd kunnen ze twee wietsoorten met verschillende terpenenprofielen, volgens het onderzoek ook juist een vergelijkbaar aroma geven.

De flavoranten zijn chemisch gezien verbindingen zoals onder meer esters en alcoholen. En net als terpenen zijn het vluchtige stoffen die zich gemakkelijk via de lucht verspreiden.

Terpenen

Terpenen (slechts 1 tot 4% van het gewicht van droge cannabis) dragen volgens het onderzoek ook zeker bij aan de geur. Maar ze geven doorgaans slechts minimale informatie over de unieke aromatische eigenschappen van veel cannabisvariëteiten. Zo kunnen zelfs groepen van wietsoorten met vergelijkbare terpenenprofielen, van soort tot soort toch een sterk verschillende geur afgeven.

Tangie: een tropische vluchtige zwavelverbinding zou het typische tropische citrus aroma veroorzaken. Foto: Roxana Gonzalez, Shutterstock

Tropische zwavelverbindingen en scatool

De onderzoekers ontdekten de nieuwe chemische verbindingen die voor het unieke aroma van cannabis verantwoordelijk zijn, door 31 ice hash rosin extracten te analyseren. Zo schrijven ze in het rapport. Hierbij werden een aantal niet-terpenoïde verbindingen gevonden, die de unieke aromatische eigenschappen sterk beïnvloedden.

Onder deze niet-terpenoïde verbindingen was een in het bijzonder een nieuwe klasse aan tropische vluchtige zwavelverbindingen (VSC’s). Deze zwavelverbindingen dragen sterk bij aan het aroma van wietsoorten met een sterk citrus of tropisch fruitig aroma. Scatool (3-methylindole) is een andere niet-terpenoïde verbinding, die de onderzoekers koppelden aan wietsoorten met juist een hartig aroma.

Deze belangrijke kleine verbindingen zijn volgens het onderzoek nooit eerder in cannabis aangetroffen. Dat niet alleen maar ze hebben volgens het team ook duidelijke correlaties met enkele van de meest gewenste aroma’s van cannabis.

Na analyse door een sensorisch panel (👃) in combinatie met de analytische gegevens, werd duidelijk dat terpenen een minder belangrijke rol spelen in de variatie in geuren van cannabis. Terpenen zijn wel essentieel voor veel typische aroma’s in cannabis, maar onderscheiden niet per se veel wietsoorten met verschillende geuren.

Hartige cannabissoorten danken hun aroma volgens de onderzoekers aan de niet-terpenoïde scatool. Foto: Wayne Carter Photography, Shutterstock

Gevolgen, conclusies en 4 witboeken

De onderzoekers hopen dat hun bevindingen nieuwe innovaties in de industrie van therapeutische cannabis zal stimuleren. “Cannabis wordt medicinaal bij vele ziektes en gezondheidsproblemen gebruikt. Maar er zijn nog veel vragen over de precieze werking, en of we die kunnen verbeteren door nieuwe variëteiten met specifieke chemische stoffen te creëren”, zegt Iain Oswald, co-auteur en hoofd onderzoekswetenschapper bij het extractiebedrijf Abstrax.

Behalve voor patiënten en consumenten, kunnen de bevindingen ook gevolgen hebben voor kwekers en telers die een specifiek profiel willen vastleggen of consistente producten willen produceren. Ze kunnen zelfs nuttig zijn voor verpakkingsexperts die de houdbaarheid van producten willen verlengen.

“De ontdekking dat terpenen minder invloed hebben op de onderscheidende kenmerken van het aroma van cannabis dan traditioneel werd gedacht, kan belangrijke gevolgen hebben voor de legale cannabisindustrie met betrekking tot productetikettering en marketing, laboratoriumtests en kwaliteitsindicatoren voor zowel eindgebruikers als producenten”, concludeert het rapport.

Abstrax zegt dat het onderzoek uiteindelijk zal leiden tot 4 witboeken (white papers), die de bevindingen zullen terugbrengen tot toegankelijker conclusies. Het zal dan gaan om artikelen over het onderzoeken van exotische smaakstoffen (1), de tropische zwavelverbinding VSC die in de wietsoort Tangie is gevonden (2), de chemische bestanddelen van de variëteit GMO (Garlic, Mushrooms, Onion, 3)) en een onderzoek naar de zoetere stoffen in cannabis (4).

[Openingsfoto: chomplearn, Shutterstock]
(advertentie)