- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Studie: planten voelen en hebben een zenuwstelsel
Wees voortaan maar wat vriendelijker voor je wietplanten. Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat planten het kunnen voelen wanneer ze aangeraakt of beschadigd worden. Ze beschikken over een soort van zenuwstelsel dat vergelijkbaar is met dat van dieren. Wie had dat gedacht?
Bomen- en plantenknuffelaars blijken minder gek dan je wellicht dacht, zo valt te lezen op Sciencemag.org. Hoewel wietplanten niet kunnen praten of denken, blijken ze namelijk wel over een soort van calcium-zenuwstelsel te beschikken. Wetenschappers hebben ontdekt dat dat in actie komt wanneer een blad wordt aangevreten door een insect, of op een andere manier in beschadigd wordt.
Moleculaire sensor
De biologen ontdekten het zenuwstelsel van planten per toeval, toen ze onderzoek deden naar de invloed van zwaartekracht op planten. Daarvoor ontwikkelden ze een moleculaire sensor, dat toenames in calcium registreert. De sensor gloeit op wanneer het gehalte aan calcium toeneemt. Deze moleculaire sensor kweekten ze in een mosterdplant die ze vervolgens beschadigden, om te zien of er veranderingen optraden in het gehalte aan calcium.
Wat de wetenschappers daarbij ontdekten, is dat planten over een zenuwstelsel beschikken dat vergelijkbaar is met dat van dieren. Zenuwcellen bij dieren communiceren met behulp van een aminozuur genaamd glutamate. Wanneer een geprikkelde zenuwcel dat aminozuur loslaat, zet dat namelijk een kettingreactie in gang, waarbij er een golf van calciumionen door nabij gelegen cellen schiet, om een signaal door te geven naar een andere plaats in het dierenlichaam.
Bij planten gebeurt iets vergelijkbaars met calcium wanneer ze bijvoorbeeld aangevreten worden door een dier of insect. Dat zagen de biologen onmiddellijk toen ze in een blad van de mosterdplant met de moleculaire sensor sneden. De sensor die op toenames van het calciumgehalte reageert, gloeide op en veroorzaakte eenzelfde kettingreactie van calcium als bij dieren. Op deze manier waarschuwt het beschadigde blad de rest van de bladeren voor het dreigende gevaar. Net als bij dieren bleek het aminozuur glutamate de kettingreactie in gang te zetten.
Hoewel het al bekend was dat planten in staat zijn om signalen van het ene blad naar de anderen te sturen, is het voor het eerst dat we ook weten hoe. Nu dat wel bekend is, kunnen wetenschappers de signalen beter bestuderen, en in de toekomst misschien wel manipuleren.
(advertentie)