(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wat ze tegenwoordig niet allemaal onderzoeken. Het vaktijdschrift ‘Current Issues in Tourism’ bijvoorbeeld, duikt in de beweegredenen van toeristen om elders op de wereld te gaan blowen. Om erachter te komen waarom al die Chinezen naar Amsterdam komen afzakken – ‘cross-continental cannatourism’ in optima forma – werden ze in en buiten de hoofdstedelijke coffeeshops (anoniem) ondervraagd.

 

China: wel hennep, geen wiet

Hoewel China een duizenden jaren oude traditie kent van ‘helende hennep’ moeten ze van het zusje cannabis niks weten. Draconische straffen hangen je boven het hoofd als je toch betrapt wordt op wiet. Daar kan de zoon van acteur Jackie Chan over meepraten, want die kreeg 6 maanden celstraf nadat ie in Hong Kong met een onsje wiet werd gesnaaid. En Canada had vorig jaar koud recreatieve wiet gelegaliseerd of de Chinese overheid waarschuwde haar staatsburgers om zich verre te houden van die westerse onzin.

Dat gezegd hebbende, uiteraard zijn er genoeg Chinezen die wel een joint lusten, en daarvoor verkassen ze steeds vaker naar het minder strenge buitenland, zeker nu er steeds meer Chinezen zijn die dat tripje ook kunnen betalen. Bijvoorbeeld naar ons eigen Amsterdam!

Cross-continental cannatourism

Uit het onderzoek ‘A study of segmentation of cannabis-oriented tourists from China based on motivation‘, dat gepubliceerd is in het vakblad Current Issues in Tourism blijkt glashard dat er steeds meer Chinezen in Mokum deelnemen aan wat men zalvend noemt de ‘prolific cannabis culture’.

Maar de hamvraag van de onderzoekers is: wat bezielt die mensen, oftewel wat is de motivatie voor dit ongebreidelde crosscontinentale wiettoerisme? Zeker in het licht van de ‘voorlichting’ die ze thuis over drugs meekrijgen van hun geliefde eenpartij-overheid.

Tussen februari 2014 en oktober 2016 benaderden de onderzoekers van dienst – Jun Wen, Fang Meng, Tianyu Ying en Yaniv Belhassen, afkomstig uit de VS, China, Australië en Israël – Chinese toeristen die in Amsterdam een coffeeshop in of uit liepen. In totaal gaven 654 Chinezen zo – anoniem – hun mening. Van al deze mensen had liefst 80 procent (!) nog nooit eerder aan de wiet of hasj gezeten…

De gemiddelde Chinees lust er wel rijstepap van, die Amsterdamse wiet en hasj…

Plezier maken in Mokum

Op basis van hun antwoorden werden de Chinese toeristen in onze hoofdstad onderverdeeld in 3 segmenten:

  • cannabis enthousiastelingen
  • plezierzoekers
  • nieuwsgierigen

De respons uit de eerste en derde groep “demonstreert dat Chinese drugstoeristen ernaar streven om ‘alles te ervaren’ en dat ze authenticiteit zoeken buiten hun normale, dagelijkse leven en maatschappij gedurende overzeese reizen”, zo schrijven de onderzoekers.

De grootste groep van de geïnterviewde toeristen – bijna 44% – valt in de categorie ‘diversionist/recreationist’, (dat wij hebben vertaald als plezierzoekers). Met andere woorden: zij gebruiken cannabis als een manier om te genieten van hun vakantie – en dat verschilt uiteraard niet wezenlijk van toeristen uit andere landen.

De auteurs: “Zij reizen en consumeren cannabis voornamelijk met het doel om te ervaren/experimenteren met de lokale cannabiscultuur in Amsterdam, net als relaxen, plezier maken en ontsnappen uit stressvolle sociale omgevingen.”

Oranje boven

De groep cannabis enthousiastelingen was de kleinste groep. Demografisch gezien kunnen we nog melden dat bijna de helft van de respondenten vrouw is. Over het algemeen rapporteert een meerderheid dat ze hoger onderwijs hebben genoten, jonger zijn dan 35 jaar en niet getrouwd zijn.

Maar waarom per se Nederland? In een recent interview lichtte hoofdonderzoeker Jun Wen dit toe:

“You can do a lot of things there that are illegal in China – gambling, paying for sexual services, and buying cannabis for recreational use. So Chinese tourists want to go there to find a different way to relax that’s not traditional”

Nou, gelijk hebben ze!

[beeld:  larryrains/Shutterstock]
(advertentie)