- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Studie • Wietconsumptie stijgt naarmate het kalenderjaar vordert
Een interessant onderzoek uit de Verenigde Staten naar het consumptieniveau van cannabis liefhebbers gedurende het jaar. Wat blijkt? Ons soort mensen gaat naarmate het kalenderjaar vordert gestaag meer blowen. Op het einde van het jaar roken we zodoende gemiddeld 13 procent meer dan wanneer we net aan het nieuwe jaar beginnen! Wat zijn daarvoor de redenen?
In late herfst en vroege winter wordt er het meeste geblowd
De toch wel onthullende cijfers komen voort uit de studie ‘Quarterly trends in past-month cannabis use in the United States, 2015-2019‘, die twee jaar geleden al gepubliceerd werden in het februarinummer van het wetenschappelijke tijdschrift Drug and Alcohol Dependence.
‘Wij ontdekten dat cannabisgebruik consistent hoger is onder degenenen die wij later in het jaar onderzochten, piekend gedurende de late herfst en vroege winter waarna het weer daalt aan het begin’, zegt Dr. Joseph Palamar. Hij is hoofdauteur van de studie en professor ‘Population Health’ aan de Grossman School of Medicine van New York University. ‘We denken dat dit komt – gedeeltelijk – door Dry January, waarin sommige mensen stoppen met het drinken van alcohol of zelfs stoppen met wiet gebruiken als onderdeel van de goede voornemens. Nu zitten we dus in de periode van het jaar waarin mensen het minst geneigd zijn om te blowen.’
Seizoensinvloeden in cannabisgebruik
Eerder onderzoek toont aan dat alcohol- en drugsconsumptie variëren met de tijd van het jaar, waarbij drugsgebruik vaak toeneemt gedurende de zomermaanden. Dat zou deels kunnen liggen aan de vele sociale en culturele evenementen die er dan zijn. Het zal ook niet voor niks zijn dat de programma’s om studenten van het comazuipen weg te houden volgens deskundigen moeten starten in de zomer…
Om seizoensinvloeden in cannabisgebruik beter te begrijpen, analyseerden Dr. Palamar en zijn collega’s de data van liefst 282.768 adolescenten en volwassenen die meededen aan het National Survey on Drug Use and Health van 2015 tot 2019. In die enquête wordt deelnemers gevraagd naar hun wietgebruik (en andere drugs) in de ‘afgelopen maand’. De onderzoekers schatten daarna hun gebruik in voor ieder kwartaal: januari t/m maart, april t/m juni, juli t/m september en oktober t/m december.
Alleen bij tieners wijkt het consumptiegedrag af
En verdomd als het niet waar is; ieder jaar groeide de cannabis consumptie naarmate het kalenderjaar vorderde. Toename in de zomer- en herfstmaanden, om dan weer te dalen als het nieuwe jaar begon. Zo rapporteerde 8,9% van de mensen wietgebruik in het eerste kwartaal tegenover 10,1% in het laatste kwartaal – wat neerkomt op een relatieve stijging van 13%.
Deze seizoensgebonden trends gebeurden onafhankelijk van de jaarlijkse groei van cannabis consumptie. Ze werden ook waargenomen in bijna alle subcategorieën, ongeacht sekse, ras/etniciteit en opleidingsniveau. Tieners waren de enige uitzondering: hun wietgebruik nam toe in de zomer, maar daalde in de herfstmaanden naar winter/lente-niveaus.
Alcohol, tabak en andere drugs stuwen ook de wietconsumptie
Recreatief gebruik zou de groei gedurende het jaar kunnen aanjagen, denken de onderzoekers. Soortgelijke kleine toenames waren ook te zien onder mensen die leven in staten met en zonder legale medicinale cannabis en onder degenen zonder een recept voor mediwiet. Seizoensgebonden wietgebruik nam eveneens toe bij mensen die ook andere drugs gebruiken, inclusief alcohol, nicotine en in het bijzonder LSD.
De researchers merken op dat de consistente dip in wietconsumptie gedurende wintermaanden het gevolg zou kunnen zijn van een aantal factoren: een kleinere aanvoer in deze periode van wietoogsten (ofwel, de buitenwietoogst is alweer op, haha), kouder weer wat mensen binnen houdt die normaal buiten blowen, of mensen die stoppen met blowen als ‘goede voornemen’ met Nieuwjaar.
Als je wil minderen begin je daar laat in het kalenderjaar mee
Wat kunnen we nu met deze studie? De onderzoekers zelf hopen dat de gegevens gebruikt worden door zowel wetenschappers als medici. Zo kunnen er bijvoorbeeld andere resultaten uit enquêtes voortvloeien als gevolg van het seizoen waarin het onderzoek plaatsvindt. Iets wat er in januari geconcludeerd wordt hoeft dan dus niet hetzelfde te zijn als wat er in de late herfst wordt vastgesteld.
En voor degenen die hun cannabis consumptie willen minderen… het lijkt erop dat de beste tijd om dat voor elkaar te boksen later in het jaar ligt – wanneer het gebruik het hoogste is!