- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Studie • Wietroker niet lui en ongemotiveerd – ondanks vooroordelen
Cannabis consumptie is lange tijd geassocieerd met stereotypen van luiheid en gebrek aan motivatie. Een recent onderzoek daagt deze vooroordelen echter uit en werpt een nieuw licht op het dagelijks leven van regelmatige wietrokers.
De mythe van de luie stoner ontkracht
De studie werd geleid door prof. Michael Inzlicht van de afdeling psychologie op de University of Toronto Scarborough. De titel luidt: ‘Chronic Cannabis Use in Everyday Life: Emotional, Motivational, and Self-Regulatory Effects of Frequently Getting High’. De bevindingen zijn op 23 april gepubliceerd in het tijdschrift Social Psychological and Personality Science.
Voor het onderzoek werden 260 regelmatige cannabisgebruikers ondervraagd – gedefinieerd als degenen die minstens drie keer per week of vaker wiet consumeren – om de effecten van high worden op hun dagelijks leven te onderzoeken.
“Er bestaat een stereotype dat regelmatige/dagelijkse wietrokers op de een of andere manier lui of onproductief zijn,” zegt Inzlicht. “Wij ontdekten dat dit niet het geval is – hun gedrag verandert misschien een beetje op het moment dat ze high zijn, maar ons bewijs toont aan dat ze helemaal niet lui zijn of een gebrek aan motivatie hebben.”
High worden én dingen gedaan krijgen
Een van de meest interessante bevindingen van het onderzoek heeft betrekking op motivatie. De Canadezen onderzochten de bereidheid van de deelnemers om zich in te spannen voor het voltooien van een taak terwijl ze high waren… Ze ontdekten dat ze net zo gemotiveerd en bereid waren om zich in te spannen als wanneer ze niet onder invloed van cannabis waren.
Het onderzoek onthulde wel dat high worden leidde tot lagere niveaus van zelfregulatie, een belangrijke eigenschap voor het volbrengen van taken.
Wanneer frequente wietrokers high waren, vertoonden ze gedrag zoals verhoogde impulsiviteit, minder bedachtzaamheid en minder ordelijkheid. Deze factoren maakten hen echter niet minder hardwerkend, verantwoordelijk of in staat om zich te concentreren.
Interessant genoeg ontdekten de onderzoekers dat doorgewinterde cannabisgebruikers een boost ervaarden in positieve emoties zoals ontzag en dankbaarheid. Daarnaast rapporteerden ze een vermindering van negatieve emoties zoals angst en bezorgdheid terwijl ze high waren. Degenen die vaker cannabis gebruikten, ervoeren echter meer negatieve emoties, zowel tijdens het gebruik als nuchter.
Het fenomeen ‘wietkater’ stelt weinig voor
Het onderzoek vond geen bewijs voor een ‘wietkater’, wat betekent dat regelmatige consumenten geen achteruitgang in emotionele of motivationele functies ervaarden de dag nadat ze high waren geworden.
Professor Inzlicht leidt het Work and Play Lab, dat zich richt op zelfcontrole, motivatie, empathie en het gebruik van sociale media, digitale apparaten en recreatieve cannabis. Hij benadrukt het belang van een neutrale, heldere benadering bij het bestuderen van de effecten van cannabis op stevige blowers in hun dagelijks leven.
“Een deel van de motivatie voor dit onderzoek is een neutrale, heldere benadering om te zien hoe cannabis wietconsumenten in hun dagelijks leven beïnvloedt,” legt Inzlicht uit.
Cannabis versus alcohol
In tegenstelling tot de alcoholkater is het concept van een wietkater minder duidelijk gedefinieerd. Hoewel sommigen melden dat ze de dag na een zware rooksessie restverschijnselen ervaren, zijn deze effecten over het algemeen milder en minder verzwakkend dan die van een alcoholkater.
Onderzoek naar het onderwerp is beperkt, maar sommige studies suggereren dat zwaar cannabisgebruik de volgende dag kan leiden tot symptomen zoals vermoeidheid, een droge mond en lichte cognitieve stoornissen.
Deze effecten worden echter niet universeel ervaren door alle cannabis consumenten en kunnen afhangen van factoren zoals de hoeveelheid en de sterkte van de geconsumeerde wiet en de individuele tolerantieniveaus.
In tegenstelling tot alcohol, veroorzaakt cannabis geen uitdroging of significante ontstekingen in het lichaam, wat kan verklaren waarom wietkaters meestal minder ernstig zijn dan hun alcoholbroertjes…
Met cannabis is het prima stereotypen kraken
“Onze gegevens suggereren dat je tegelijkertijd hardwerkend en gemotiveerd kunt zijn en een dagelijkse of zeer regelmatige cannabisgebruiker,” concludeert professor Inzlicht dan ook naar aanleiding van zijn studie.
Dit onderzoek daagt de diepgewortelde stereotypen over (hardcore) stoners daarmee uit. De studie onthult dat ‘wij’ net zo gemotiveerd en hardwerkend kunnen zijn en zich net zo goed kunnen inspannen als THC-geheelonthouders.
Door de dagelijkse ervaringen van regelmatige cannabisgebruikers op een neutrale, onbevooroordeelde manier te onderzoeken, zorgen professor Michael Inzlicht en zijn team van het Work and Play Lab voor een genuanceerder begrip van de effecten van wiet op het leven van mensen.
LEES OP CNNBS OOK:
(advertentie)