(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Voor wie zelf het in beginsel lucratieve plan opvat om vanuit Nederland naar de voormalige kolonie Suriname te reizen om de mensen daar te verblijden met wiet of hasj, doe het niet! Ze kunnen daarginds totaal niet lachen om softdrugs, zoals de 31-jarige hasjsmokkelaar Quincy E. jullie over drie jaar weer persoonlijk zal kunnen vertellen…

Geen gedogen in Suriname

Tot die tijd zul je naar de gevangenis in Suriname moeten gaan om Quincy E. te spreken, want zolang zal ie moeten brommen in de cel. En dat vanwege een hoeveelheid hasj waarvoor de gemiddelde politieagent in Nederland niet eens meer de moeite neemt op proces-verbaal op te maken (bij wijze van spreken dan): 5.020 gram. Er zijn coffeeshophouders met het 25-voudige vrijuit gegaan. Maar zo gaat dat dus mooi niet in Suriname; ook al spreken ze er dezelfde taal, van een liberaal drugsbeleid – laat staan een gedoogbeleid met coffeeshops en zo – moeten ze daar niks weten.

‘Zeer ernstige zaak’

Wat heet, behalve een zeer zware celstraf van 3 jaar voor het smokkelen van die 5 kilo vanuit Nederland, kreeg Quincy er ook verbaal nog eens ongenadig van langs van de dienstdoende rechter Marie Mettendaf. We citeren website Starnieuws: ‘Weet jij hoeveel jeugdigen verslaafd zijn aan drugs? Het is een zeer ernstige zaak. En weet jij hoeveel levens en gezinnen je met deze hoeveelheid zou vernietigen?’

shutterstock_135667457

Dit is 20 gram hasj, voor 50 x deze hoeveelheid mag Quincy 3 jaar in de cel brommen

Tja, los van het feit dat ze elkaar in de rechtbank met jij aanspreken, wordt er door de rechter duidelijk geen onderscheid gemaakt tussen hasj en echte drugs (waaraan je verslaafd kan raken en gezinnen mee vernietigt). Op het vliegveld Zanderij viel onze Quincy op 31 juli van dit jaar door de mand, met zijn hasj die simpelweg in krantenpapier zat gewikkeld. Hij had die shit uit Nederland meegenomen nadat ie hier op vakantie was geweest en zou 500 gram ervan mogen houden als beloning voor het smokkelen naar Suriname.

‘Ik rook niet eens’

Quincy probeerde nog de vermoorde onschuld-kaart uit te spelen in zijn rechtszaak. ‘Ik ben zo dom geweest om niet na te denken. Ik hou mij helemaal niet bezig met drugszaken. Ik rook niet eens. Ik weet niet hoe ik zo dom ben geweest. Mijn familie, vriendin en zoontje lijden er nu onder. Ik ga nog naar school en mijn toekomst wordt nu verpest. Geeft u mij een kans meester.’

Maar de beloofde smokkelbeloning pakt dus net ff wat anders uit dan gedacht en ook de meester (rechter) toont weinig mededogen: 3 jaar cel + een geldboete 3.000 Surinaamse dollar (bijna 400 euro). En dan komt Quincy er nog niet eens op zijn allerslechtst vanaf, want de openbaar aanklager had 3,5 jaar gevangenisstraf en 5.000 SRD geldboete geëist…

[foto’s: elbud/Shutterstock]
(advertentie)