- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Suriname: nationaal cannabisdebat
Terwijl de legaliserings-discussie in Nederland ontaard is in een welles-nietes spelletje tussen het ganse volk enerzijds en minister Opstelten van justitie anderzijds, geeft de voormalige kolonie Suriname het goede voorbeeld. Er komt een nationaal debat en ongeacht de uitkomst – ja of nee legale cannabis – zal dat het officiële standpunt van het land worden!
De cannabisrevolutie speelt zich tot nu toe voornamelijk af op het Amerikaanse continent. Uruguay komt de eer toe het allereerste land ter wereld te zijn waar de gehele cannabisketen, van kweken tot verkopen en oproken, legaal is. In twee en wellicht later dit jaar vijf staten in de VS is wiet ook volstrekt legaal. Een reeks landen in Midden- en Zuid-Amerika discussieert volop over regulering en legalisering van marihuana. Zo ook de regionale landenorganisatie Caricom – Caribbean Community and Common Market – waarvan ook de voormalige Nederlandse kolonie Suriname deel uitmaakt. Deze 15 landen en nog 5 Britse overzeese gebieden zijn gezamenlijk op weg naar een liberaler drugsbeleid.
Gestructureerde discussie
En in Suriname gaat het er dus een heel stuk democratischer aan toe dan in Nederland. Bij ons beslist de minister zonder enige serieuze discussie over het cannabisbeleid, maar in Suriname gaat men een nationaal debat voeren, zo maakte minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin bekend. Pas daarna wordt er een officieel standpunt ingenomen, ongeacht of de uitkomst van het debat pro of contra legalisering is. “We gaan de discussie niet kunnen ontwijken, maar we moeten het op een gestructureerde wijze doen”, verklaart de minister tegen dagblad de Ware Tijd.
Het uitgangspunt in deze brede maatschappelijke discussie – zoveel mogelijk sociaal-maatschappelijke organisaties moeten hun mening geven, vindt de regering (hallo Opstelten!) – is de medicinale waarde van marihuana. Maar het gaat verder dan dat volgens Lackin. “De focus moet liggen op het beschermen van alle traditionele kennis over medicinale planten. In elk geval geeft Suriname pas een standpunt als de discussie gevoerd is. Dan hebben we draagvlak, wat het standpunt ook mag zijn.”
Of, zoals de website Waterkant het nieuws aankondigt: ‘Marihuanadebat niet in achterkamertje’. Goh, hoe heet dat toch alweer meneertje Mark Rutte? Oh ja, verdomd. D-E-M-O-C-R-A-T-I-E
(advertentie)