- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Suriname passeert Nederland met cannabisconferentie
Terwijl wij hier in ons koude kikkerlandje – nou ja, nu even niet dan – nog volop met de war on drugs bezig zijn en een legale wietindustrie nog pure sciencefiction lijkt, gaat Suriname wél de goeie kant op. Volgende week vindt daar namelijk een internationale conferentie plaats over de cannabisindustrie, met als doel om snel tot legale wietzaken te komen.
Amerika eerst
Het Amerikaanse continent loopt voorop in de wereldwijde cannabisrevolutie en dan bedoelen we ook letterlijk het hele continent; van noord (Alaska/Canada) tot zuid-Amerika (Uruguay dat als 1e land op aarde wiet volledig legaliseerde in 2014). Het aantal landen dat reeds is overgegaan tot legalisering of dat op korte termijn van plan is (Mexico bijvoorbeeld) is ontelbaar en ook de voormalige Nederlandse kolonie Suriname voegt zich nu voorzichtig in dat rijtje.
Volgende week maandag en dinsdag vindt er in het Courtyard Marriott hotel in hoofdstad Paramaribo een internationale conferentie plaats over het ‘reguleren en vergunningplichtig stellen in Suriname van de cannabisindustrie voor medicinale en wetenschappelijke doeleinden’. Initiatiefnemers zijn nota bene overheidsinstanties: het Ministerie van Volksgezondheid in samenwerking met de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO). De derde organisator van deze historische bijeenkomst in Suriname is het Nationaal Advies- en Monitoringsorgaan Wet Verdovende Middelen (NAMWVD).
Legalisering in Suriname
Ook Suriname ziet namelijk wel brood in een legale (medicinale) cannabis en hennepindustrie, wellicht aangemoedigd door al die andere landen in de regio die reeds de stap van war on drugs naar legale industrie gezet hebben. De conferentie heeft een oriënterend karakter volgens de initiatiefnemers: deskundigen uit binnen- en buitenland delen kennis en ervaring.
Het doel daarvan is dat genoemd Nationaal Advies- en Monitoringsorgaan Wet Verdovende Middelen ‘zo goed mogelijk geïnformeerde en breed gedragen besluiten kan nemen’. Ofwel: hoe moet de legalisering van cannabis en hennep in Suriname geregeld worden!
Perfect klimaat voor (buiten) wietteelt
Dagblad Surinam Herald somt op waarover men twee dagen gaat praten in Paramaribo: ‘Naast het uitwisselen van professionele ervaringen, successen en valkuilen met betrekking tot dit onderwerp, zullen onder andere als thema’s aan de orde komen: de aspecten van een gereguleerde en vergunningplichtige cannabisindustrie, het juridische kader, farmaceutische voordelen, medicinale toepassing, sociale impact, het monitorings- en handhavingssysteem en de voorwaarden voor export georiënteerde productie.’
Met andere woorden: Suriname is zo verstandig om op de rijdende legale wiettrein te springen en wil daarmee tevens de kwakkelende economie spekken. En vergeet niet dat het land dankzij de ligging nabij de evenaar over een uitermate geschikt tropisch regenwoudklimaat beschikt. Daarin kan het hele jaar door sun grown cannabis geproduceerd worden, zonder dat er peperdure binnenkwekerijen met lampen, ventilatoren, bevloeiingssystemen et cetera nodig zijn.
Huiswerk voor NL
Schitterend nieuws dit, al geeft het als Nederlandse ‘gedoogburger’ natuurlijk wel te denken dat we nu zelfs door Suriname – dat altijd strenger anti-drugs was qua wetgeving dan de voormalige kolonisator – dreigen te worden voorbijgestreefd.
Hoewel dat sinds enkele jaren helaas al meer praktijk is dan ons lief is, zeker als we ons vergelijken met al die Amerikaanse landen als Canada, Verenigde Staten, Columbia, Uruguay, Mexico, Bahamas, Jamaica, Chili, et cetera… Huiswerk voor Nederland kortom, al zal daar pas wat zinnigs uitvloeien als we verlost zijn van dit kabinet zo vrezen we.