- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Suver Nuver: 17.500 wietplanten, nieuwe clubs Eindhoven en Leiden én oplossing voor knipafval
RollingStoned Top 50 # 23 Cannabis onderzoeker Nicole Maalsté loopt al een tijdje mee in Nederwietland en sinds dit jaar schrijft ze ook op deze website. Met haar connecties en kennis zijn het altijd interessante stukken en dit verhaal over Suver Nuver haalt dus de Top 50. Niet gek ook, want als er 1 club is die het nieuws dit jaar beheerste is het wel de medical social club uit Leeuwarden. En uit Groningen. Zwolle. Amsterdam. Leiden. Eindhoven. Je zou 2016 dus ook best het Suver Nuver Jaar kunnen noemen…
De Friese stichting Suver Nuver heeft een baanbrekende oplossing gevonden voor het afvalprobleem van veel henneptelers. Zij gebruikt het plantafval (sugar trim en gratis topjes) voor het maken van medicinale cannabisextracten. Inmiddels heeft de stichting van zo’n 3.500 leden – er komen binnenkort ook nog nieuwe clubs in Eindhoven en Leiden bij – een toestemmingsverklaring om 5 wietplanten per lid voor medicinaal gebruik te mogen kweken. Maar 17.500 planten (!) kweken levert een nieuw afvalprobleem op. Wat te doen met de wiettoppen?
Suver Nuver: “We gaan de overheid voor een voldongen feit plaatsen”
Voor degenen die Suver Nuver niet kennen even een korte update. Suver Nuver is een initiatief van de Fries Rinus Beintema die al vele jaren zijn nek uitsteekt om de discussie over cannabis open te breken. Beintema verwierf in 2012 landelijke bekendheid met zijn proeftuin in het BNN programma Tim’s tuintje XL. Beintema hoopte op die manier een proefproces uit te lokken. Justitie rolde het tuintje inderdaad op, maar ondernam verder geen actie. De zaak werd uiteindelijk geseponeerd.
De eigengereide Fries liet zich echter niet uit het veld slaan en opende in oktober 2015 zijn eerste Social Cannabis Club in Leeuwarden. De club was zo’n succes dat hij in april een tweede club in Groningen opende en een aantal maanden later nog een derde in Zwolle. In januari komen er twee nieuwe clubs bij: één in Eindhoven en één in Leiden. De drie Social Cannabis Clubs hebben inmiddels 3.500 leden en het einde lijkt nog lang niet in zicht. In september verwelkomde de clubs 550 nieuwe leden. Als de groei in dit tempo doorgaat staan er aan het eind van het jaar ruim 5.000 medicinale cannabisconsumenten ingeschreven.
Geen cannabisproducten maar ontmoetingsplaats
De clubs van Suver Nuver verspreiden zich als een olievlek over Nederland, maar Justitie kan er weinig tegen doen. De clubs zijn uitsluitend toegankelijk voor leden en er zijn geen cannabisproducten verkrijgbaar. De clubs fungeren uitsluitend als ontmoetingsplekken voor medicinale cannabisconsumenten. Zij kunnen er ervaringen en informatie met elkaar uitwisselen. Er zijn wekelijkse inloopmiddagen waarbij je vragen kunt stellen over lidmaatschap, wietolieverstrekking en extractievormen en er worden workshops georganiseerd voor het maken van cannabisolie. Kortom: er gebeurt daar helemaal niets wat volgens de wet niet door de beugel kan.
Gratis medicinale cannabisextracten
Suver Nuver kent twee soorten leden. Je kunt actief lid worden voor 10 euro per maand of sponsorlid voor het symbolische bedrag van één euro per jaar. Als je goed in slappe was zit en de stichting een goed hart toedraagt, mag je natuurlijk ook meer doneren. Leden kunnen via de post gratis medicinale cannabisextracten zoals olie, concentraten, zalfjes en tincturen toegestuurd krijgen. Suver Nuver kan de cannabisextracten supergoedkoop leveren omdat zij worden gemaakt van plantafval (sugar trim en gratis topjes) dat de stichting gratis krijgt van telers die dit initiatief ondersteunen.
Volgens Beintema is iedereen die helpt een beetje activist. De telers doen mee omdat ze hem willen steunen bij het openbreken van de discussie over de regulering van hennepteelt. Zo hoort hij herhaaldelijk: “Als jij er iets goeds mee kunt doen en het systeem ermee kunt laten ploffen, dan lever ik daar graag een bijdrage aan”.
Suver Nuver gebruikt alleen de onderste 25 centimeter van de plant voor het maken van de cannabisextracten
Bijkomend voordeel voor de telers is dat zij op die manier makkelijk van hun plantafval afkomen. Suver Nuver gebruikt namelijk alleen de onderste 25 centimeter van de plant voor het maken van de cannabisextracten. Volgens Beintema verschillen hun producten nauwelijks van extracten waar wel toppen in verwerkt zijn. De smaak is iets anders. Maar qua effect is er nauwelijks een verschil. Kortom: een absolute win-win situatie voor iedereen. De medicinale cannabisconsument krijgt een betaalbaar product, de teler raakt zijn afval op een verantwoorde manier kwijt en Suver Nuver kan hiermee laten zien dat er een oplossing moet komen voor een al jaren voorslepend probleem.
Beintema: “Er moet een breed palet aan cannabisproducten komen. Iedereen moet de mogelijkheid hebben om zelf wiet te kunnen telen. Maar veel mensen willen dat niet. En voor die mensen bieden wij een oplossing.”
Proefproces en testrapporten
Verschillende vrijwilligers die in dienst zijn van de stichting zijn al op het politiebureau beland. Maar Beintema wist ze steeds weer eruit te halen. Ze werken immers voor een stichting die zich inzet voor medicinale cannabisconsumenten. Beintema probeert met zijn Social Cannabis Clubs opnieuw een proefproces uit te lokken. Maar tot nu toe lijkt justitie er nog weinig zin in te hebben. Beintema: “Ik zoek heel duidelijk de confrontatie op en kijk uit naar een proefproces. Ik ga vol gas door met de voorbereidingen. Ik speel het spel zoals zij het neerzetten.”
Vanaf januari gaat Suver Nuver ook testrapporten bij de producten leveren met QR-codes en een uitdraai, zodat de extracten controleerbaar zijn. “Het liefst lever ik alleen nog zakjes en full gel capsules in doosjes met bijsluiters. We gaan gewoon door.”
Suver Nuver ’s lands grootste wietkwekerij?
Intussen denkt Suver Nuver na over de oplossing van een nieuw probleem. Het merendeel van hun leden heeft namelijk een verklaring getekend waarin zij de stichting toestemming geven om vijf hennepplanten voor medicinaal gebruik te mogen kweken. Door de teelt in eigen beheer te nemen, denken ze een upgrade te kunnen maken die de kwaliteit en betrouwbaarheid van het product ten goede komen. Er is geen rekenwonder voor nodig om te begrijpen dat Suver Nuver een aantal flinke tuinen kan gaan neerzetten.
Maar dan ontstaat er een nieuw probleempje. Suver Nuver gebruikt dus alleen de onderste 25 cm van de hennepplant voor het maken van de cannabisextracten voor de leden van hun clubs. En wat doe je dan met al die toppen die als restproduct overblijven!?