- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Taskforce presenteert plan voor legale wiet in Canada
In Canada hebben ze geen taskforce om wietkwekers op te jagen zoals hier in Nederland, maar om de aangekondigde legalisering van cannabis vorm te geven. Dinsdag presenteerde men een 106 pagina’s dik rapport waarin staat hoe de legale wietmarkt eruit moet gaan zien vanaf voorjaar 2017.
Legale cannabis vanaf 18 jaar
Tachtig voorstellen doet de Task Force on Cannabis Legalization and Regulation in het dinsdag gepresenteerde ‘The Final Report of the Task Force on Cannabis Legalization and Regulation’. Meest opvallende is misschien wel de leeftijd waarop Canadezen straks volkomen legaal wiet mogen roken, kweken en in bezit hebben: 18 jaar. Daarmee wijkt men in Canada dus aardig af van de zuiderburen want daar is de minimumleeftijd waarop je legaal cannabis mag hebben overal 21 jaar.
‘Goed gereguleerde cannabisindustrie’
Wanneer alles volgens plan verloopt wordt de legalisering van (recreatieve) cannabis komend voorjaar doorgevoerd, waarmee Canada het grootste ontwikkelde land wordt waar wiet niet verboden is. En met een goed gereguleerde cannabisindustrie, aldus de leden van de taskforce.
De plannen voor die legale wietmarkt zijn in ieder geval vast goed uitgewerkt en elk aspect ervan komt ook aan bod. Van de straffen voor smokkelen en onder invloed autorijden tot regels voor verpakkingen en het gebruik van pesticiden, van postorder bezorgmogelijkheden tot cannabis social clubs… het staat er allemaal in na vijf maanden werken.
Stem van burgers telt mee
Ook is er aandacht voor een stevig onderzoeksprogramma naar de effecten van de plant op de volksgezondheid, de veiligheid en potentiële medicinale doeleinden. Volgens de taskforce is Canada ‘goed gepositioneerd’ om een kader te vestigen voor een regulated, public health- and research-focused system dat korte metten maakt met de illegale markt.
Ook de input van meer dan 30.000 Canadese burgers die een enquête invulden is meegenomen door de taskforce bij het vaststellen van het regulering-raamwerk. Verder gingen de opstellers op werkbezoek in de Amerikaanse staten Colorado en Washington en in Uruguay, spraken ze met overheden op landelijk en regionaal niveau en met talloze experts uit het cannabisveld.
Miljardenmarkt
Voormalig vice-premier Anne McLellan en voorzitter van de wiet taskforce: ‘De praktijk van verbieden die al tijden bestaat werkt niet, en het komt ook niet tegemoet aan de basisprincipes van volksgezondheid en veiligheid die de kern zouden moeten vormen van dit soort overheidsbeleid. Zo wordt de verkoop van cannabisproducten bijvoorbeeld bemoeilijkt op plekken waar ook alcohol en tabak te krijgen zijn, om zo ‘co-use’ zoveel mogelijk te voorkomen
Financiële deskundigen schatten de omvang van de legale Canadese wietmarkt – het land telt zo’n 35 miljoen inwoners – op ongeveer 4,2 miljard euro in het jaar 2021. Vooruitlopend op de door premier Trudeau voor voorjaar 2017 aangekondigde legalisering knalden de beurskoersen van (medicinale) wietbedrijven na de openbaring van de plannen van de taskforce alvast de hoogte in…
4 wietplanten per huishouden
Tot slot nog wat wetenswaardigheden over de aanstaande legalisering in Canada. Er komt een limiet van 30 gram wat je aan niet-medicinale gedroogde wiet op zak mag hebben, en dat is ook de maximale verkoophoeveelheid voor andere cannabisvormen (het equivalent van 30 gram uiteraard). In elk Canadees huishouden mogen 4 wietplanten groeien en bloeien, met een maximumhoogte van 1 meter. Adverteren voor wiet mag nauwelijks want er gelden dezelfde regels als voor tabaksreclame. Producten mogen ook niet aantrekkelijk zijn voor kinderen, dus met een beperkte gelijkenis met snoepgoed en bekende voedselproducten, geen felle kleuren en cartoonfiguurtjes.
Oh ja, in Canada komt in tegenstelling tot de VS geen toestemming voor gemixte cannabisproducten, waarbij je kan denken aan cannabis-infused alcohol, tabak, nicotine of cafeïne…
[openingsfoto: bastinda18/Shutterstock]
(advertentie)