- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
- Buitenwiet test ’24 eindigt met een geweldig Oogstfeest!
- Willie Wietman snoeit zijn bijna bloeiende Sneeze planten
- Studie • IQ en cognitie niet beïnvloed door levenslang wiet roken
Te warm in je kweektent, en nu?
Als binnenkwekende hobbyist krijg je er iedere zomer wel een paar keer mee te maken: plotselinge temperatuurstijgingen als gevolg van een hittegolf buiten. Dan kan het dus zomaar ineens oven de 30 graden worden in je kweektent, en wat doe je dan? Verkoelende kweektips van cannabisgrowshop Plantarium.
Ieder jaar word je er weer door verrast; van het een op andere moment geeft de buitenthermometer tropische temperaturen aan. Heerlijk om weer een korte broek aan te trekken maar voor de indoor kweker met een HPS lamp is de toegenomen warmte niet altijd een zegen. Je hebt immers met wietplanten te maken die een constant en stabiel klimaat vereisen, en de hitte gooit roet in het eten.
Wanneer de thermometer in je kweektent meer dan 29, 30 graden aangeeft is het echt te warm voor je wietplanten, en dien je stappen te ondernemen om de temperatuur te verlagen. In dit artikel gaan we je daarmee helpen. We vertellen je stap voor stap hoe je warmteproblemen kunt herkennen, waarom een cannabisplant slecht tegen te veel warmte kan en last but not least, hoe je het klimaat weer onder controle kunt krijgen.
Hittestress herkennen
De ervaren binnenkweker herkent het wel; opgekrulde, dorre bladeren wanneer de lamp te dichtbij heeft gehangen of als de temperatuur sterk is opgelopen. Hittestress laat zich zien aan het blad. Eerst zie je dat de kartels van het blad beginnen op te krullen. Vervolgens vergeelt de rand van het blad welke uiteindelijk verdort. Als je dan nog steeds geen actie onderneemt, krullen de punten van het blad recht omhoog. De plant heeft het duidelijk niet naar haar zin. Niet te verwarren met voedingsverbranding of lichtstress!
Waarom reageert onze plant zo sterk op hitte?
Die vraag is eigenlijk simpel te beantwoorden. Net zoals mensen koelt een wietplant zichzelf door water te verdampen. Dat doet ze onder andere via de huidmondjes (stomata) op het blad. Je zou kunnen zeggen dat de plant zweet, om zo haar overtollige warmte kwijt te raken. Je merkt dit ook, omdat je bij hogere temperaturen meer water moet geven. Het is dus belangrijk dat de plant kán zweten, want dat is niet altijd het geval. De plant heeft warmte nodig én een luchtvochtigheid die in verhouding staat tot de warmte.
Is de luchtvochtigheid zeer laag, maar de temperatuur zeer hoog? Dan zullen de kleine huidmondjes in het blad niet effectief werken. Zij kunnen door het ongunstige klimaat minimaal tot geen water afstaan aan de omringende lucht. De omringende lucht creëert een barrière, een weerstand. Zo is het ook als de temperatuur gunstig is (24 graden), maar je ruimte een zeer hoge luchtvochtigheid heeft (>90%). Er zit dan gewoon teveel water in de lucht. Het is verzadigd met water en er kan niets meer bij.
Vapour Pressure Deficit
Je zult je misschien afvragen, wat is dan wel de ideale balans tussen relatieve luchtvochtigheid en temperatuur? Nu komt de term Vapour Pressure Deficit (VPD) om de hoek kijken. Het is het verschil tussen de hoeveelheid vocht dat de lucht bevat, en de hoeveelheid vocht dat de lucht kán vasthouden. Bij een gunstige VPD is de plant heerlijk aan het zweten en neemt het veel water op. Het maakt dat voedingstoffen in de plant makkelijker worden getransporteerd en de aanmaak van plantmassa snel verloopt. Bij een te lage VPD neemt de plant weinig water op en groeit ze langzaam. Bij een te hoge VPD ontstaan dezelfde problemen.
Het is dus belangrijk om naast de temperatuur ook de luchtvochtigheid in de gaten te houden. Je kunt prima groeien en bloeien zolang de luchtvochtigheid tussen de 40% en de 60% blijft. Als de waarde echter zakt tot onder de 40% is het wel een probleem en boven de 85% zul je ook wat moeten gaan doen. Het werken met VPD is een vak apart, daar zouden we nog een flink stuk over door kunnen typen.
Wel is het belangrijk om nu te vermelden dat het streven naar een gunstig VPD een flinke uitdaging is. Het vereist optimale controle over vochtigheid, temperatuur en luchtcirculatie, met dito apparatuur. Laat je als kleinschalige kweker dan ook niet gek maken maar zorg wel voor een luchtvochtigheid zoals hierboven beschreven. Mocht je meer willen weten, kom gerust eens binnenlopen in onze winkel in Nijmegen.
Lange termijn denken
Terug naar de hoge temperaturen en wat jij daartegen kan doen. Het zal wel vaker heet zijn buiten, dus het is belangrijk om voor een lange termijn oplossing te kiezen waar je ook in de toekomst wat aan hebt. De beste manier om je temperatuur omlaag te brengen, is door simpelweg je lamp uit te zetten. Nou ga je dat natuurlijk niet doen, dus dat is geen echte oplossing. Hieronder schetsen we een aantal temperatuur verlagende oplossingen die wél het proberen waard zijn.
Oplossing 1: Zorg voor meer luchtverplaatsing!
Een HPS-lamp geeft een flinke hoeveelheid warmtestraling af. De relatieve temperatuur in een kweektent is door een HPS lamp warmer dan erbuiten. Je kunt je voorstellen dat als je je afzuiger harder zet, je meer warme lucht uit de tent blaast en meer koelere lucht binnenhaalt. De hitte van de lamp wordt weggezogen en koudere lucht kan binnenkomen. Gevolg; een lagere temperatuur in je kweektent!
Toch is meer lucht afzuigen niet altijd de oplossing. Zo kan het zijn dat de temperatuur buiten de kweektent nog steeds te warm is. Je zuigt dan verse lucht aan die maar net iets koeler is. Ook kan het zijn dat je de relatieve luchtvochtigheid in je kweektent ziet dalen. Dat is meestal logisch, aangezien planten transpireren en dus bijdragen aan het water in de lucht. Als je de afzuiger harder zet, kan het zijn dat je al dat vocht ook uit je kweektent haalt, naast de warmte. Als je geen mogelijkheid hebt tot het harder zetten van je afzuiger of de luchtvochtigheid flink ziet dalen, lees dan gewoon verder want we zijn niet voor één gat te vangen.
Oplossing 2: Maak je HPS lamp dimbaar!
Nu we weten dat een HPS lamp bijdraagt aan de warmte in je tent zou je kunnen denken “Wat als ik een lamp aanschaf met een lager wattage?”. Een zeer goed idee, aangezien een 600 Watt Sylvania peer (bulb) meer warmte produceert dan een 250 Watt peer. Toch hebben beiden een andere transformator nodig (ook wel VSA genoemd). Je kunt namelijk geen 250 Watt peer in een reflectorkap draaien die aan een 600 Watt VSA gekoppeld zit. Ga dat dus ook niet proberen.
Een beter en veilig alternatief is om gebruik te maken van een dimbare EVSA. Dit is een elektronisch voorschakelapparaat (EVSA) welke het wattage van je lamp kan dimmen. Dat betekent dat je een 600 Watt peer terug kan schakelen naar 400 en 250 Watt, alsook een boost kunt geven naar 660 Watt. Met een dimbare EVSA kun je dus de hoeveelheid licht (en dus ook warmte!) die je lamp uitstraalt controleren. En daarbij ook de temperatuur in je ruimte. Bovendien bespaart het je stroom. In de groeifase heeft een wietplant geen 18 uur lang 400 Watt of 600 Watt aan licht nodig. Een simpele rekensom laat zien dat een EVSA zichzelf in stroom terugbetaalt.
Oplossing 3: Schaf een high-end LED aan.
In tegenstelling tot een HPS lamp, produceert een LED vele malen minder warmte. Hierdoor kun je ook in de zomermaanden doorgaan met je hobby. In de afgelopen jaren bestudeerden we diverse LED modellen en zijn we flink aan het testen geslagen. Niet elke LED armatuur is namelijk kwalitatief of maakt zijn beloftes waar. Zo zie je dat er een hele range aan merken en modellen te verkrijgen zijn. Van zeer goedkoop tot extreem prijzig.
Daarbij zien we ook dat de technologische ontwikkeling enorm snel verloopt. Een LED die je nu koopt is over twee jaar alweer enorm verouderd. Tevens is het spectrum, de ppf/d’s, canopy-penetratie, het aantal lumen en koelingsmogelijkheden belangrijk. Daar is ook veel over te lezen op het internet maar het is een vrij complexe wetenschap, waarbij iedere fabrikant natuurlijk zijn/haar product wil verkopen.
We horen ook vrij regelmatig mooie verhalen, zogeheten onafhankelijke YouTube tests en dito resultaten. In de praktijk kan het net even anders zijn. Het is ook erg lastig om een valide vergelijkingsonderzoek tussen LED modellen en HPS armaturen op te zetten. Ten eerste omdat je daarvoor perfecte (en grootschalige) condities nodig hebt, maar vooral omdat de kweekstijl met een HPS lamp afwijkt van een LED-kweek.
Vrijwel iedere fabrikant schermt met vergelijkingen met HPS: “Vergelijkbaar met een 400, 600 of zelfs 1000 Watt HPS!”. Het gaat dan altijd om opbrengst, om gewicht. Is dat het belangrijkste? Wij zien juist dat je met LED een kwalitatievere cannabis kan kweken. Hoger en uitgesprokener terpeenprofiel, meer trichoomontwikkeling op de vierkante millimeter, compactere calyxes, cannabinoïde-gehaltes et cetera.
De kweekstijl met LED is anders dan met een HPS als lichtbron. Je kunt ze beiden ook niet echt vergelijken, al schermt vrijwel iedere fabrikant met vergelijkingen met HPS “Vergelijkbaar met een 400, 600 of zelfs 1000 Watt HPS!”. Het gaat dan altijd om opbrengst, om gewicht. Is dat het belangrijkste? Wij zien juist dat je met LED een kwalitatievere cannabis kan kweken. Hoger en uitgesprokener terpeenprofiel, meer trichoomontwikkeling op de vierkante millimeter, compactere calyxes, cannabinoïde-gehaltes et cetera.
Werkelijk verbruik
Als we wel naar opbrengst kijken is er maar één ding belangrijk en dat is het verbruikswattage. Hoeveel verbruikt de LED-armatuur werkelijk aan stroom? En hoeveel stroom is nodig voor 1 gram cannabis? Als we met een KIND XL750 die 430 Watt verbruikt ook 430 gram cannabis behalen, zitten we op de gram per watt. Hebben we ook nog eens een kwalitatievere cannabis. En ja, dat is met deze LED zeer zeker mogelijk! Zelfs meer dan dat…
In ieder geval, we beloven je nog eens mee te nemen in het verschil van kweekstijl tussen LED en HPS. Voor je temperatuur uitdagingen en je warmteproblemen is het kopen van een high end LED in ieder geval aan te raden. Vooral als je in de planning hebt dat je planten tijdens de zomermaanden hun bloeiharen mogen gaan aanmaken. De LED produceert gewoonweg minder warmte. Wij vertellen onze klanten om een LED aan te schaffen waaraan je sowieso een anderhalf jaar een high-end lichtbron in je kweektent hebt hangen, van een fabrikant die zich bewezen heeft. Investeren loont!
Voorkomen en genezen
Dat was het voor nu. Let wel, er zijn nog genoeg producten of methoden te noemen. Bijvoorbeeld een Cool Tube, een speciale glazen reflectorkap die meer als noodoplossing kan fungeren. Het principe van de Cool Tube is simpel. In de glazen buis draai je de peer, die je vervolgens op het koolstoffilter aan de ene kant en de afzuiger aan de andere kant aansluit. Hierdoor bevindt je HPS peer zich in het afzuigkanaal en de warmte die de lamp produceert wordt direct weggezogen. Klinkt goed in theorie, maar het glas houdt wat licht tegen en er hoeft ergens maar 1 klein gaatje te zitten in de slang tussen koolstoffilter en afzuiger en je blaast ongefilterde lucht naar buiten. Oftewel, een wietlucht buiten je kweektent! Een probleem dat je niet wilt hebben.
Wat ons betreft is het belangrijk om warmteproblemen te voorkomen. Zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van je relatieve temperatuur en je relatieve luchtvochtigheid. Houdt een logboek bij en als je weet dat je kweektent gevoelig is voor de buitentemperatuur, act before you need to react. Beter voorkomen dan genezen! Kom ook gerust langs met een beschadigd blad en/of vragen. We denken graag met je mee in oplossingen. Bovendien ligt alles op voorraad om je direct van dienst te kunnen zijn.
(advertentie)