- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Temperatuur in de kweekruimte
Over de temperatuur in de kweekruimte maken hobbykwekers zich vaak pas als laatste druk. En dat terwijl een aangename temperatuur voor wietplanten een van de cruciale factoren is. Het beïnvloedt de gezondheid, groeisnelheid, het formaat, kwaliteit en uiteindelijk je oogst.
Zoals het wel vaker bij het binnen kweken gaat, is er niet een ideale temperatuur voor je wietplanten. De ideale temperatuur hangt namelijk af van andere zaken die in relatie staan met de temperatuur zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van extra CO2 of de fase waarin je planten zich bevinden (groei of bloei).
Belangrijk is ook het verschil tussen de temperatuur over dag en de temperatuur ’s nachts (wanneer de lampen uit staan). Vooral in de bloeifase wil je dat de nachttemperatuur een graad of 10 lager ligt dan overdag. Het stimuleert de productie van trichomen, het paars kleuren en de ontwikkeling van de toppen en remt tegelijkertijd het strekken dat je normaal gesproken aan het begin van de bloeifase ziet gebeuren. Dit allemaal omdat de koude nachten de komst van de winter bij de plant aankondigen.
CO2
Een andere factor die van grote invloed is op de gewenste temperatuur is de aanwezigheid van extra CO2. Voeg je CO2 aan je kweekruimte toe dan kun je de temperatuur tot wel 32 graden laten oplopen, terwijl je deze normaal gesproken zonder CO2 niet hoger moet laten worden dan een graad of 28. Hieronder een lijstje met algemeen aan te rade temperaturen.
- Zonder CO2 toevoeging: 21 – 26.5ºC.
- Met CO2 toevoeging: 26.5 – 32ºC.
- In de laatste twee weken van de bloeiperiode met gereduceerde CO2 toevoeging: 21 – 26.5ºC.
- ‘s Nachts: houd de temperatuur ’s nachts in ieder geval boven de 15ºC
- Voedingswater: 23ºC.
Voedingswater
Bij de hydroponische teelt heeft de watertemperatuur een enorme invloed op de gewenste temperatuur in je kweekruimte. De temperatuur bij de wortels zou ongeveer een graad of 22-23 moeten zijn, en daarom gebruiken hydrokwekers vaak een vatverwarmer om het voedingswater op temperatuur te houden. Een koele watertemperatuur van een graad of 20 kan in de zomer ook de stres van een te hete kweekruimte compenseren.
Soort afhankelijk
Sativa dominante soorten kunnen over het algemeen wat beter tegen hitte dan indica’s. Temperaturen tot 28 graden moeten geen probleem zijn voor deze planten. Indica’s en de typische Hollandse buitenrassen doen het vaak beter bij een temperatuur die iets lager ligt, een graad of 24. Sommige paarse soorten kleuren pas echt mooi paars wanneer de in de late bloeifase aan een aantal koude nachten worden blootgesteld.
Wanneer een kweekruimte bijvoorbeeld tijdens een hittegolf langdurig aan te hoge temperaturen wordt blootgesteld, kunnen planten gaan strekken en toppen luchtig en licht worden in plaats van hard en compact. Het risico op plagen en ziektes neemt door de afgenomen weerstand en warmte ook nog eens toe.
Te koud
Te koude temperaturen daarentegen zorgen ervoor dat planten niet of nauwelijks zullen groeien en verhogen het risico op schimmels. Zet je planten daarom in een kelder nooit direct op een koude betonnen vloer maar maak liever een verhoging. Houdt de kweekruimte overdag in ieder geval boven de 18 graden en zorg ervoor dat het ’s nachts ook niet kouder dan 15 graden wordt.
Relatieve luchtvochtigheid
De temperatuur in je kweekruimte hangt nauw samen met de relatieve luchtvochtigheid, die overigens ergens tussen de 50 en 60 procent zou moeten liggen. Een verkeerde temperatuur komt bijna altijd samen met een foute luchtvochtigheid en zorgt meestal voor grote problemen voor wietplanten. Om de juiste temperatuur en luchtvochtigheid te bereiken, heb je als kweker de beschikking over een aantal hulpmiddelen zoals de afzuiging en de luchtcirculatie, kachels en dimmers op lampen. Een goed geïsoleerde kweekruimte maakt het veel gemakkelijker om de temperatuur en luchtvochtigheid onder controle te houden.
(advertentie)