(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Je zou het misschien niet zeggen maar hoe een wietsoort smaakt, heeft ook een aanzienlijke invloed op de werking ervan. Dat komt door de synergetische samenwerking tussen de terpenen, oftewel de aromatische stoffen die smaak geven aan je rokertje, en THC – het psychoactieve bestanddeel in cannabis. Wist je bijvoorbeeld dat het couch-lock effect van indica’s niet door de THC wordt veroorzaakt, maar door de smaakstof Myrceen?

De smaak en de geur van wiet heeft niet alleen invloed op de beleving, maar verandert ook echt het effect van je wietje. Zoals we in het intro al aangeven is de smaakstof myrceen hier een bekend voorbeeld van, myrceen zit in veel indica’s en zorgt ervoor dat deze wietsoorten bekend staan als goede slaapmutsjes. Zowel medicinaal gebruikers als funrokers om ze zo maar even te noemen, kunnen een hoop hebben aan de informatie in dit artikel over smaakstoffen.

Door de juiste smaak wiet te kiezen kun je het effect enigszins voorspellen maar dat niet alleen, je kunt wiet ook combineren met smaakstoffen van buitenaf en zo het juiste effect bewerkstelligen. Ben je vaak te stoned en wordt je dan soms een beetje paranoïde, probeer dan bijvoorbeeld eens te snuiven aan, of te kauwen op een zwarte peperkorrel. Dat heeft namelijk een ontnuchterend effect op je high, en zo zijn er nog veel meer voorbeelden van het effect van smaakstoffen op de cannabishigh.

Demp je high met peper

Veel van de smaakstoffen die in cannabis zitten, herken je als de geur van andere fruit, kruiden of plantensoorten. Dit komt omdat deze smaakstoffen precies dezelfde zijn als die uit andere planten. Cannabis is een bijzondere plantensoort omdat het zoveel aromatische stoffen uit andere planten kan bevatten. Dit verklaart ook waarom er wietsoorten zijn als Lemon Skunk, Blue Berry, Pinapple, Strawberry Haze. Moet je soms spontaan niezen na het ruiken aan een potente wiettop? Dikke kans dat de soort dan veel sabineen bevat, een stof die ook voorkomt in zwarte peper en het highe effect van THC een beetje dempt.

shutterstock_320599526

 

Moet je soms spontaan niezen na het ruiken aan een potente wiettop? Dikke kans dat de soort dan veel sabineen bevat, een stof die ook voorkomt in zwarte peper

Wie het meeste van de complexe smaken van verschillende wietsoorten wil proeven, kan het beste een verdamper gebruiken en deze op de laagste temperatuurinstelling zetten. Terpenen verdampen namelijk nogal snel. Dit verklaart ook waarom verse wiet zo’n sterke geur heeft, bij gedroogde wiet is al een deel van de aromatische stoffen verdampt. Erachter komen welke smaak wiet bij jou het fijnste effect geeft, is vaak een proces van uitproberen. Om je de juiste richting in te sturen is hier een lijstje met smaakstoffen, hun effecten en in welke andere planten je ze kunt vinden. Op de site Leafly vonden we daarnaast een handige schijf met smaakstoffen, effecten en wietsoorten, ook die zullen we je niet onthouden.

Myrceen

Myrceen is een stof met een aarde-achtige, muskus-achtige geur. Het ruikt een beetje naar klaverbloemen, het aroma komt ook voor in hop, citrusfruit, eucalyptus, tijm, citroengras en veel andere plantensoorten. Mango bevat met name veel myrceen. Myrceen is een krachtige pijnstiller, het is ontstekingsremmend, een antibioticum en heeft een antimutagene werking (gaat mutaties van het dna tegen)

Pineen

Pineen is een terpen dat in veel wietsoorten voorkomt, het ruikt en smaakt een beetje naar naaldbomen. Je komt de stof dan ook in de hars van naaldbomen tegen maar ook in sommige citrusvruchten. Pineen heeft een ontstekingsremmende werking en werkt slijmoplossend en verwijd de luchtwegen. Pineen heeft verder een remmende werking op THC.

Limonene

Limonene heeft een sterke citrusgeur, em ruikt naar citroenen en limoenen (lemon). Je vind het doorgaans het meest in citrusfruit maar ook in rozemarijn, pepermunt en naaldbomen. Het onderdrukt de groei bij verschillende schimmels en bacteriën en is dus een ideale schimmelremmer.

Lemon Haze. Dankt zijn naam uiteraard aan de duidelijke aanwezigheid van het terpeen limonene. Foto: Pilate, Shutterstock

Lemon Haze. Dankt zijn naam uiteraard aan de duidelijke aanwezigheid van het terpeen limonene. Foto: Pilate, Shutterstock

Caryofylleen

Een sterke citrusachtige geur, je herkent sinaasappels, citroenen en limoenen. Deze stof ruik je ook bij citrusfruit, rozemarijn, jeneverbessen en pepermunt en de hars van naaldbomen. Caryofylleen is een veelbelovende stof voor de bestrijding van tumoren.

Linalool

Linalool heeft een bloemige geur, het ruikt ook een beetje naar lavendel. In lavendel vind je deze stof dan ook onder meer terug. Andere geurende kruiden bevatten ook linalool. De stof helpt bij een goede nachtrust en de behandeling van psychoses en angsten. Het geeft een opkikker aan het immuunsysteem en kan longontsteking remmen.

Terpinoleen

Is een naaldboom-achtig aroma met een kruidige en bloemige ondertoon. Je vindt het terug in salie, rozemarijn en jeneverbessen. Terpinoleen veroorzaakt slaperigheid en helpt bij het in slaap vallen. Het verminderd opwinding en angsten.

Kamfeen

Ruikt naar naaldbomen en gezaagd hout. Je vindt het ook in terpentine hoe gek het ook klinkt, maar ook in kamferolie, citronella en gember. De stof speelt mogelijk een belangrijke rol bij de behandeling van hart- en vaatziekten.

Dit is slechts een kleine greep uit de vele terpenen en terpenoïden in cannabis, als je meer wil leren over de vele smaakstoffen en hun effecten, kijk dan eens op steephill.com. Leafly is ook een goede bron van informatie, bij iedere wietsoort die je hier kunt vinden staat de geur en de smaak in symboolvorm vermeldt. Ze hebben ook een handige schijf met aromatische stoffen, hun werking en wietsoorten gemaakt, zoals je hieronder ziet.

 

terenen

[Foto peperkorrels: KITSANANAN Openingsfoto: Canna Obscura – Shutterstock]

 

(advertentie)