- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
‘THC anti-kankermedicijn’ dichterbij
Het was al bekend dat THC anti-kanker eigenschappen heeft, maar nu zijn wetenschappers weer 1 stapje verder gekomen in de ontwikkeling van een kankermedicijn. Ze hebben de 2 receptoren geïdentificeerd die ervoor zorgen dat THC de groei van tumoren vermindert.
Wat zijn receptoren?
Eerst maar eens wat receptoren precies zijn. Het zijn eiwitten in het celmembraan, het cytoplasma of de celkern, waaraan een specifiek molecuul kan binden. Receptoren kunnen signalen van binnen of buiten de cel doorgeven: wanneer een signaalmolecuul aan een receptor bindt, kan de receptor een cellulaire respons op gang brengen. Zowel lichaamseigen (endogene) stoffen (zoals neurotransmitters, hormonen en cytokinen), als lichaamsvreemde (exogene) stoffen (zoals antigenen en feromonen) kunnen een dergelijke cellulaire respons opwekken. Kennis over receptoren is van groot belang voor het onderzoek naar geneesmiddelen: door een farmacon te laten aangrijpen op een specifieke receptor, kunnen biologische processen zeer gericht beïnvloed worden. Aldus Wikipedia.
THC-dosis bepaalt anti-kankereffect
Dan naar het nieuwe, gezamenlijke onderzoek van University of East Anglia’s (UEA) school of pharmacy en de Universidad Complutense de Madrid in Spanje. Allereerst stelden zij ook nog eens vast dat cannabis gebruikt kan worden om de groei van kankertumoren te verminderen. Daar is THC ( tetrahydrocannabinol) dus verantwoordelijk voor. Dr Peter McCormick van UEA hoopt dat met dit nieuwe onderzoek de stap naar een synthetisch kankermedicijn een stap dichterbij is gekomen. “De anti-kanker eigenschappen van THC waren al een tijdje bekend, maar dit onderzoek heeft de receptoren geïdentificeerd die verantwoordelijk zijn voor het bevechten van tumoren. Onze bevindingen helpen om sommige welbekende maar slecht begrepen effecten van THC bij lage of hoge doses op tumorengroei te verklaren.”
Ontwikkeling synthetisch (cannabis)equivalent
Bij dit onderzoek, dat werd uitgevoerd in Spanje, werden samples van menselijke borstkankercellen gebruikt. Die kankercellen werden aan muizen toegediend om tumoren op te wekken. Vervolgens vielen ze die tumoren aan met doses cannabisextracten en ontdekten dat twee receptoren in het bijzonder verantwoordelijk waren voor het anti-tumoren effect van de drugs. Dr McCormick: “Er is heel veel belangstelling voor het begrijpen van de moleculaire mechanismen achter de werking van marihuana – en speciaal THC – en de beïnvloeding op het kankerpatroon. Ook de farmaceutische industrie is naarstig op zoek om een synthetisch equivalent te ontwikkelen dat deze anti-kanker eigenschappen zou bezitten. Door de receptoren te identificeren geven we ze een belangrijke duw voorwaarts.”
“Niet aan zelfmedicatie doen”
De Britse wetenschapper waarschuwt mensen wel om nu niet zelf te gaan experimenteren. “Kankerpatiënten moeten cannabis niet als zelfmedicatie toepassen. Ons onderzoek heeft een geïsoleerde chemische component gebruikt, waarbij de juiste concentratie van vitaal belang is. Maar ik hoop dat onze research ertoe leidt dat een veilig, synthetisch equivalent in de nabije toekomst verkrijgbaar is.”
Tja, of de huidige patiënten en hun families daar vrede mee hebben? Het duurt altijd jaren en jaren voordat de farmaceutische industrie een medicijn op de markt heeft gebracht… Terwijl het medicijn er dus al gewoon is: cannabis in haar natuurlijke vorm. Of zoals de foto bij dit artikel al zegt: googel dit onderwerp maar eens!
(advertentie)