- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
THC herstelt het geheugen van bejaarde muizen
Het wereldwijde onderzoek naar de medicinale toepassing van cannabis blijft opmerkelijke resultaten opleveren. Duitse neurobiologen hebben nu aangetoond dat een dagelijkse dosis THC bij oudere muizen het geheugen en het leervermogen verbetert.
Zo goed als nieuw
De onderzoekers publiceerden hun resultaten op 8 mei in Nature Medicine onder de titel ‘A chronic low dose of ∆9-tetrahydrocannabinol (THC) restores cognitive function in old mice’. Ze gaven lage doses THC aan jonge, volwassen en oude muizen. De muizen in de controlegroep kregen geen THC. Met gedragstesten stelden ze daarna de leer- en geheugencapaciteiten vast. Andras Bilkei-Gorzo, een van de leiders van het onderzoek verklaarde in de Britse krant The Independent: “THC herstelde het cognitieve vermogen van de oude muizen tot het niveau van de jonge muizen.”
De positieve effecten bij de bejaarde muizen bleven, ook weken nadat ze geen THC meer kregen. Bovendien bleken er veranderingen te zijn opgetreden in hun hippocampus, het deel van de hersenen dat onder meer zorgt voor het opslaan van nieuwe herinneringen. Dit deel van de hersenen leek na de “behandeling” meer op dat van de jonge muizen.
Endocannabinoïde systeem
Uit eerder onderzoek is al veel duidelijk geworden over hoe THC en andere cannabinoïden werken in onze hersenen. Ons lichaam maakt zelf cannabisachtige stoffen, endocannabinoïden, die zich in de hersenen als een sleutel op een slot binden aan de bijbehorende eiwitten op het celoppervlak van zenuwcellen. Deze eiwitten heten receptoren en kunnen signalen doorgeven. Mensen -en veel andere diersoorten- hebben dit endocannabinoïde systeem of ECS nodig om te functioneren. Het ECS is onder meer betrokken bij pijn, honger, bloeddruk, beweging en ons geheugen.
Onderzoek met mensen
De implicaties van het nieuwe onderzoek zijn enorm: dit zou het begin kunnen zijn van een medicijn tegen de ziekte van Alzheimer. Het onderzoeksteam, bestaande uit wetenschappers van de universiteiten van Bonn en Jeruzalem, wil nog dit jaar starten met klinisch onderzoek met mensen. “Als we de hersenen kunnen verjongen, zodat iedereen er vijf tot tien jaar bij krijgt zonder extra zorg nodig te hebben, dan is dat meer dan we ons voor hadden kunnen stellen”, aldus Andras Bilkei-Gorzo in de Britse krant The Guardian.