- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
The Iron Law of Prohibition: verbieden = nog sterkere drugs!
De Amerikaanse cannabis activist Richard Cowan formuleerde in 1986 ‘the iron law of prohibition’, de ijzeren wet van het drugsverbod. Die wet luidt dat als repressie van drugs door de overheid intenser wordt, de drugs sterker worden.
Drooglegging: whisky en rum in plaats van bier
De titel van het stuk waarin Cowan deze wet introduceerde laat aan duidelijkheid niets te wensen over: ‘How the narcs created crack’. Een bekend voorbeeld van deze wet is het verbod op alcohol in de Verenigde Staten, de befaamde Drooglegging (1920-1933).
Voor dit verbod van kracht werd, dronken de meeste Amerikanen bier. Maar sterke drank nam minder ruimte in beslag, was dus makkelijker te smokkelen en leverde meer op. De illegale cafés, de Speakeasies, schonken dus vooral whisky en rum.
Dynamiek van de drugsmarkt
Met vooruitziende blik schreef Cowan in 1986 dat deze trend zich met illegale drugs versneld voortzette. ‘Niet vanwege de kicks zoekende of zelfdestructieve minderheid, maar vanwege de dynamiek van de markt voor smokkelwaar. Synthetische drugs om heroïne te vervangen zijn al verkrijgbaar en zijn tot wel duizend keer sterker dan het originele product.’
Let wel: dit was bijna vijftien jaar voordat de opioïdencrisis uitbrak, die tussen 1999 en 2019 bijna een half miljoen Amerikanen het leven zou kosten.
Fentanyl is 100 x sterker dan straatheroïne
In een verontrustende reportage van VICE die deze week online ging, staat de ijzeren wet van het drugsverbod en het vervangen van ‘plant-drugs’ door synthetische drugs centraal. VICE drugs redacteur Max Daly legt uit dat hij al jaren een geleidelijke verschuiving ziet van drugs die van planten zijn gemaakt, zoals cocaïne en heroïne, naar drugs die in een laboratorium worden gemaakt, zoals speed, XTC en meth.
Daly verwacht dat deze synthetische drugs de plant-drugs steeds meer zullen verdringen. In sommige delen van de VS en Canada is heroïne nu al vrijwel volledig vervangen door fentanyl. Volgens Daly is fentanyl ongeveer honderd keer sterker dan straatheroïne. Het relatief nieuwe carfentanil zou zelfs tienduizend keer sterker zijn. Een nieuwe trend is ‘benzo dope’, een mix van benzodiazepines als Valium en opioïden als fentanyl. ‘Frankenstein drug-brouwsels’ noemt Daly ze.
Klik op onderstaand fragment om de Vice-docu te zien op YouTube (want die staat achter leeftijdsbeperking):
Synthetische nepwiet steeds sterker na verbod
In Europa hebben we gelukkig geen opioïdencrisis, maar hier duiken wel synthetische drugs op die het effect van cannabis proberen na te bootsen, zoals Spice en K2. Deze middelen werden rond 2008 verkrijgbaar, aanvankelijk honderd procent legaal en discreet te bestellen via internet. Vooral in Engeland werden ze razend populair. Toen de autoriteiten deze ‘synthetische wiet’ verbood, trad de ijzeren wet van het drugsverbod direct in werking. De producenten gingen de middelen steeds een beetje aanpassen om het verbod te omzeilen.
Maar al die aanpassingen maakten de middelen steeds sterker. Het resultaat is dat Spice nu wordt beschouwd als sterker dan heroïne. ‘Een prachtige illustratie hoe drugsverboden grotere gevaren voor drugsgebruikers creëren’, aldus Daly, die zelf ook een drugswet formuleert. ‘Hoe dichter je bij de grond komt, bij de planten, hoe minder gevaarlijk de drugs over het algemeen zijn.’ Cocablad kauwen is minder riskant dan cocaïne snuiven, opium roken is minder riskant dan heroïne spuiten.
Ook in drugs kloof tussen arm en rijk
In de toekomst zullen organische, plant-drugs voorbehouden zijn aan de rijkste mensen, verwacht Daly. De armen zullen het moeten doen met een ratjetoe aan synthetische highs, die steeds onvoorspelbaarder, ongezonder en dodelijker zullen worden. De enige remedie tegen die ontwikkeling is legalisering en regulering. Zoals we dat doen met alcohol, de populairste plant-drug.