- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
’This dirty magazine is only about pot’
De postbode bracht deze week een mooie aanwinst voor mijn verzameling boeken en tijdschriften over cannabis. Het zesde nummer van Scanlan’s Monthly, verschenen in augustus 1970. Alleen al de cover, van de hand van de legendarische R. Crumb, is de aanschaf meer dan waard.
Pure Gonzo
Het Amerikaanse maandblad Scanlan’s heeft nog geen jaar bestaan. Er zijn acht nummers van verschenen, maar nummer 8 werd door meer dan vijftig drukkers geboycot omdat het ‘un-American’ zou zijn en is dus nauwelijks verspreid. Zelf ken ik het tijdschrift omdat een van mijn grote helden, journalist en schrijver Hunter S. Thompson, er een aantal artikelen in heeft gepubliceerd.
Sterker: de naam ‘Gonzo’ als beschrijving voor de onnavolgbare stijl van Thompson werd voor het eerst gebruikt voor zijn verhaal over de Kentucky Derby, een befaamde paardenrace in zijn geboortestad Louisville, verschenen in Scanlan’s nummer 6, juni 1970. Thompson’s collega en vriend Bill Cardozo reageerde enthousiast op het stuk en zei tegen hem: “Forget all the shit you’ve been writing, this is it. This is pure Gonzo. If this is a start, keep rolling.”
Rolling Stone en Hells Angels
In Europa is Hunter S. Thompson vooral bekend als schrijver van Fear and Loathing in Las Vegas, in 1998 verfilmd met Jonny Depp in de hoofdrol. Dit boek uit 1971 blijft een meesterwerk, maar HST heeft meer klassiekers op zijn naam staan: Hells Angels (1967), Fear and Loathing on the Campaign Trail ’72 (1973) en The Curse of Lono (1983).
‘Hells Angels’ betekende Thompson’s doorbraak als schrijver. Zeker in de eerste helft van het boek is de stijl nog vrij traditioneel. In 1970 ontstond de Gonzo-stijl, in artikelen die Thompson publiceert in Scanlan’s en in Rolling Stone, waarvoor hij 34 jaar zou blijven schrijven. De collectie van zijn beste werk voor het blad – Fear and loathing at Rolling Stone: The Essential Writing of Hunter S. Thompson (2012) – is ook een absolute aanrader.
Pot en Winnie the Pooh
Terug naar Scanlan’s. Met enige regelmaat speur ik websites als boekwinkeltjes.nl en antiqbook.com af naar boeken en tijdschriften over cannabis. Zo kwam ik een exemplaar van Scanlan’s tegen bij een Amsterdams antiquariaat, voor dertig euro.
De beschrijving van de cover deed me watertanden: Frontcover in colour by R. Crumb, depicting a mom ripping up a young boys magazine with speech bubble, “This dirty magazine is only about pot and dope smuggling and poon-tang movies. So don’t hand me any of that crap about Winnie the Pooh” (there’s a an article Winnie the Pooh on page 28).
Wietcultuur in Mexico
Het tijdschrift, toch bijna vijftig jaar oud, bleek in mint condition (zo goed als nieuw) te verkeren en ook inhoudelijk is het een juweeltje. Een reportage van vijftien (!) pagina’s over cannabis in Mexico, inclusief sterke fotografie en een smuggler’s guide met do’s en dont’s.
Een fascinerend verhaal over de wietcultuur in Kansas, ‘The Great Grass Harvest in River City’, uitstekend geschreven, met grote kennis van zaken. Kortom: geweldig leesvoer over de prehistorie van de cannabiswereld zoals we die nu kennen.
Cannabis bieb
Er staat geen artikel van Hunter S. Thomspon in mijn nummer van Scanlan’s. Wie weet kan ik die nummers (1, 4, 7 en 8) ooit nog eens op de kop tikken, voor een enigszins betaalbare prijs. Maar voor mijn cannabis bibliotheek is nummer 6 een formidabele aanwinst.
(advertentie)