- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Thuis voor eigen gebruik wiet kweken anno 2024 (deel #3)
Het leven van de zelfvoorzienende thuiskweker is de laatste jaren steeds relaxter en makkelijker geworden. Zo leerden we in de eerste delen van deze serie al dat thuis kweken veel veiliger en kleinschaliger geworden is. Vandaag gaan we het hebben over het kweekgemak van gefeminiseerde zaden, de risico’s en het alternatief.
De publieke opinie over mensen die wiet kweken wordt steeds milder maar de kleine hobbyist werkt dan ook kleinschaliger en veiliger dan pak ‘m beet, tien jaar geleden. Hete hoge druk assimilatielampen hebben plaats gemaakt voor LED kweeklampen die minder heet worden en ook veel minder stroom verbruiken. Dat niet alleen maar door kleine, compleet ingerichte of compleet in te richten kweekkasten en -tenten hoef je er ook je huis niet voor te verbouwen.
Dit heeft veel kleinere kweekjes mogelijk gemaakt en de drempel voor het kweken flink verlaagd. En omdat er geen hobby is die zoveel geld bespaart, pakken steeds meer cannabisliefhebbers die op. Ga maar na, thuis kweek je een gram wiet voor nog geen euro terwijl je daar in de coffeeshop vaak meer dan een tientje voor betaalt.
Gefeminiseerde wietzaden
Wat het kleinschalige kweken van je eigen wiet ook aanzienlijk makkelijker heeft gemaakt, zijn gefeminiseerde wietzaden. Om dat te begrijpen moet je even weten dat er aan mannelijke wietplanten geen wiet groeit en aan vrouwelijke planten wel. Dat niet alleen maar kwekers willen ook uitsluitend vrouwelijke planten hebben, omdat ze willen voorkomen dat die door mannelijke planten bevrucht worden.
Met gefeminiseerde wietzaden ben je dan ook verzekerd van alleen vrouwelijke wietplanten. Verreweg de meeste wietzaden zijn tegenwoordig gefeminiseerd. Je hebt dan ook enorm veel keus aan wietsoorten als je gefeminiseerde zaadjes gebruikt. Vrijwel iedere nieuwe wietsoort die uitkomt is dan ook als gefeminiseerd zaadje verkrijgbaar.
Om te begrijpen hoeveel makkelijker gefeminiseerde zaden het jouw als moderne thuiskweker hebben gemaakt, moet je weten hoe dat vroeger ging. Met gewone wietzaden moest je namelijk om te beginnen al twee keer zoveel planten kweken als je wilde hebben. Wilde je dan ook vijf gedoogde wietplanten, netjes volgens de regels, dan moest je minimaal met 10 zaadjes beginnen. Vervolgens moest je de planten scherp in de gaten houden, en de mannelijke exemplaren verwijderen voordat de bloeifase begon.
Er was ook een iets makkelijker manier om aan vrouwelijke planten te komen, door ze als stekken te kopen. Vroeger kon dat soms nog bij de growshop maar vandaag de dag moet je daarvoor bij een zogenoemde stekkenboer zijn. Zo’n stekkenboer is in de regel geen kleine thuiskweker maar iemand die zijn geld met wiet verdient. Ook hebben stekkenboeren in de regel geen website met bestelpagina, dus vind er maar eens een.
Waarop moet je letten met gefeminiseerde wietzaden?
Gefeminiseerde wietzaden zijn ideaal voor de kleine thuiskweker. In 99,9% van de gevallen groeit daar namelijk gewoon een mooie vrouwelijke wietplant uit. Eigenlijk gewoon altijd dus, en zeker als je niet meer dan vijf planten per keer kweekt is de kans heel klein dat je geen vrouwelijke wietplanten treft.
Er is met gefeminiseerde zaden echter wel een heel kleine kans dat een van je planten niet helemaal vrouwelijk blijkt te zijn. Dit heeft te maken met het productieproces van gefeminiseerde zaden, die de kans op een hermafrodiete wietplant iets vergroot. Zo’n hermafrodiete wietplant lijkt in eerste instantie vrouwelijk, maar produceert in de bloeifase naast wiet ook mannelijke knoppen en stuifmeel.
Het risico bij een hermafrodiete plant is dan ook dat de mannelijke knoppen zich openen en het stuifmeel vrijkomt. Dit stuifmeel kan alle vrouwelijke planten dan bevruchten zodat die vol met zaad komen te zitten. Om dit te voorkomen raden we je aan om in het begin van de bloeifase altijd goed op je planten te letten. Zie je een mannelijke knop, verwijder deze plant dan meteen voordat het stuifmeel vrijkomt. De kans is klein dat het gebeurt, maar als het gebeurt ben je oh zo blij dat je er snel genoeg bij bent!
(advertentie)