(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Van wat tupperware en wat andere huishoudelijke artikelen maak je gemakkelijk een ‘stekkenmachine’ die werkt op basis van Deep Water Cultuur. Stekkenpoeder of -gel is daarin overbodig, binnen een paar dagen heb je nette gewortelde stekken die zo de grond in kunnen.

Een DWC-stekbak of cloner zoals ze het in het Engels noemen, is eigenlijk niets meer dan een klein DWC-systeem. DWC staat voor Deep Water Culture, en is een mannier van hydrokweken waarbij de wortels van planten rechtstreeks in een reservoir met water hangen. Om het water van voldoende zuurstof te voorzien wordt er lucht in gepompt via een aquariumpompje en een bruissteen, alsof het een aquarium betreft. Voor een paar euro maak je zelf een DWC-stekbak, handig om je eigen stekken in te maken en je eerste hydro-ervaring mee op te doen. Aan de slag dus, wat heb je nodig?

  1. Een zwarte tupperware bak met deksel, ongeveer zo groot als een schoenendoos
  2. Een bruissteen voor aquariums
  3. Een aquariumpompje en luchtslang
  4. Neopreen of een zwembad-noedel uit de speelgoed winkel
  5. Een accuschroef boormachine met dozenboor

Wanneer je op zoek gaat naar een geschikte tupperware box, probeer er dan een te vinden die zwart is, of in ieder geval geen licht doorlaat. Kun je alleen van die transparante bakjes vinden, dan kun je deze natuurlijk ook nog afplakken met duct tape om hem lichtdicht te maken. Het punt is dat algen snel in water groeien en dat je wortels het beter doen in het donker (dat zijn ze onder de grond immers ook gewend).

gaten

Neem om te beginnen het deksel van je bak en teken daar een aantal cirkels op ter grote van je dozenboor. Om je een idee te geven, gaten met een diameter 3 tot 5 centimeter zijn prima. In ieder gat kan straks een stekje dus hoe groter de bak die je gebruikt, hoe meer stekken je tegelijkertijd kunt maken. Boor met een gewoon boortje ook meteen even een gat om straks de luchtslang doorheen te voeren.

In DWC-cloners wordt meestal gebruik gemaakt van neopreen om de stekken op hun plek te houden. Oude muismatten en surfpakken worden ook van dit materiaal gemaakt. Je kunt op zoek gaan naar een stuk neopreen, maar voor nog geen 2 euro koop je bij de speelgoedwinkel zo’n zwembad-noedel, om je stekken mee op hun plaats te houden. Knip of snijd plakken van ongeveer 2 centimeter van de noedel en maak ze op maat voor de gaten die je zojuist hebt gemaakt. Het is handig om de plakken taps toe te laten lopen, met de ene kant net iets groter en de andere kant net iets kleiner dan de gaten. Hierdoor passen ze altijd maar kunnen ze nooit door de gaten heen vallen. Snij met een scherp mes een kruis in het midden van het schuim en knip vanaf de rand een kant open zodat je gewortelde stekken er straks nog uit kunnen.

bakken

De DWC stekbak is al bijna klaar. Je hoeft hem alleen nog te vullen met afgezuurd water (pH 5,8 tot 6,5) en eventueel wat wortelstimulator. Haal de luchtslang door het daarvoor gemaakte gaatje in het deksel en sluit de bruissteen aan. De bruissteen ligt op de bodem van je DWC stekbak en zorgt voor een optimale beluchting van het water. Uiteraard dien je de slang aan de andere kant dus op het aquariumpompje aan te sluiten. Nu kunnen je stekken erin.

Snijd stekken zoals je dat gewoonlijk ook zou doen, bij voorkeur iets onder een node. Snijd de zijtakjes van de node weg en plaats de stekken in de stukken zwembadnoedel zodat de onderkant net een centimeter in het water staat. Boven de deksel moet je alleen nog iets van een propagator maken om de luchtvochtigheid hoog te kunnen houden. Hiervoor kun je een grote transparante plastic zak gebruiken of een tweede tupperware bak, alleen dient deze dan juist wel transparant te zijn. Binnen een weekje zou je de eerste worteltjes moeten kunnen zien.

wortels

propagator

Na twee weken hebben alle stekken meer dan genoeg wortels om over te kunnen plaatsen in een groter DWC systeem of gewone aarde of een ander hydrosysteem.

wortels-2

Succes met je eerste DWC systeem!

(advertentie)