- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Tip: Stek je buitenwiet voor je binnenwiet
Wie rond ijsheiligen zijn ‘bloemetjes buiten heeft gezet’ heeft nu waarschijnlijk een paar wietplanten staan die erom schreeuwen om gestekt te worden. De groeifase gaat nog wel even door dus wat je er nu afknipt heeft meer dan genoeg tijd om weer aan te groeien. Want waarom zou je straks weer nieuw zaad kopen als je nu gratis stekken voor het plukken hebt?
Of je nou in maart, april of pas halverwege mei buitenwiet hebt laten ontkiemen, de kans is groot dat ze nu een perfect maatje hebben om stekken van te nemen. Het zou zonde zijn om die kans voorbij te laten schieten want gratis stekken krijg je toch niet elke dag, of wel? Het mes snijdt in dit geval wel heel letterlijk aan twee kanten want door stekken te nemen, top je je buitenplanten ook nog eens voor meer toppen. En aangezien ze toch pas in augustus aan de bloeifase beginnen is er nog meer dan genoeg tijd om die toppen aan te laten groeien.
Wil je je stekken nu nog niet planten dan is dat geen probleem want je kunt ze in de koelkast tot wel 8 weken bewaren als het moet. Dit heeft ook nog een paar voordelen want de kou van de koelkast zorgt ervoor dat eventuele beestjes doodgaan en hun eitjes onvruchtbaar worden en de stekken sneller zullen wortelen. Alleen maar voordelen dus aan het buitenwiet stekken voor binnenwiet. Oh ja, je kiest natuurlijk alleen je mooiste planten om op deze manier te stekken.
Binnentuin uit stekken
Omdat stekken genetisch 100 procent hetzelfde zijn, groeit een binnentuin die je met stekken begint mooi gelijkmatig op. Of je nou voor een sea of green gaat omdat de stekken je toch niets kosten, of dat je een stuk of 5 stekplanten laat groeien tot ze je hele binnenruimte hebben gevuld, een stek is ideaal voor kweekruimtes binnen. Het probleem met stekken in de winter echter, is dat je er een moederplant en dus een aparte groeiruimte voor nodig hebt. En stekken aankopen is ook vaak lastiger dan gedacht, ten eerste moet je op zoek naar een betrouwbare stekkenverkoper en ten tweede lift er op aangekochte stekken dikwijls ongedierte mee.
Stekken laten wortelen
Het laten wortelen van een stek is niet moeilijk, iedereen kan het. Het enige wat je nodig hebt is een gezonde stek, wat stekplugjes (of potjes met stekgrond) een eventueel zelfgemaakte propagator, wat stekkenpoeder uit een tuincentrum en een scherp en schoon mesje. Wanneer je nog niet weet of je buitenwietplant vrouwelijk of mannelijk is kom je daar gemakkelijk achter met de bierflesjes methode die je nu ook gemakkelijk buiten kunt uitvoeren terwijl de rest van je stekken rustig in de koelkast liggen te wachten.
Kies bij het afsnijden van de stekken een aantal mooie jonge groeischeuten die nog niet ‘verhout’ zijn zoals dat heet. Een centimeter of 10, 12 vanaf de bovenkant is een mooie lengte, maar in principe kun je ieder topje laten wortelen, zolang er maar een groeipuntje aan zit. Je kunt zelfs een los blad laten wortelen maar aangezien daar geen groeipunt aan zit, zal daar nooit een nieuwe plant uit kunnen groeien. Wanneer je de stekken inderdaad een tijdje in de koelkast wil bewaren, houd er dan rekening mee dat je de stek later nog even schuin moet afsnijden, er gaat dan dus nog een stukje van een centimeter of twee, drie aan de onderkant vanaf. Laat je ze meteen wortelen dan kun je de stek meteen schuin van de plant afsnijden en even in een glas met water zetten tot je alle stekken hebt gesneden.
Stekken planten
Waneer je de stekken wil laten wortelen moet je ze eerst even prepareren. Dit is makkelijker dan het klinkt. Wat je doet is je snijdt de onderkant schuin af als je dit nog niet gedaan had, en verwijderd eventuele zijscheuten die aan de onderkant in de weg zitten zodat je aan de onderkant een paar centimeter steel hebt die je in de grond of je stekplug kunt prikken. Het helpt om de bast van de steel aan de onderkant even voorzichtig te schrapen met een mesje, hierdoor kunnen de wortels makkelijker naar buiten groeien. Sommige kwekers snijden het stekje aan de onderkant ook even in om meer oppervlak te krijgen waar wortels uit kunnen groeien, maar dit is niet noodzakelijk.
Nu kun je je stekken gaan planten. Je kunt ze in kleine potjes met stekgrond laten wortelen of stekplugjes gebruiken. Ga je voor hydro, kies dan een inert medium zoals steenwolblokjes om je stekken in te laten wortelen. Dip de stek met de onderkant even in een glas water en schud het overtollige water eraf. Paneer de onderkant nu met stekpoeder en klop hem even af, of dip hem in de stekkengel. Maak een gaatje in je stekplugje of de aarde en prik de stek hier voorzichtig in.
Hoge luchtvochtigheid
De stekpluggen of de aarde moet een beetje vochtig zijn, maar zeker niet heel nat. De stek heeft nog geen wortels en kan toch nog geen water opnemen via de onderkant. In een te natte stekplug zal je stek eerder gaan rotten dan wortelen. Het is belangrijker dat je de luchtvochtigheid hoog houdt en de temperatuur aangenaam. Dit doe je door gebruik te maken van een propagator of een mini-kasje. Je kunt er zelf een maken van bijvoorbeeld een transparante plastic bewaarbak of zelfs een omgekeerde halve colafles. Zolang het maar een klein broeikasje is. Besproei de stekken met water en zet de propagator in een lekkere warme omgeving onder een fluorescente lamp zoals een TL of een paar spaarlampen. Eventueel kun je een warmtemat gebruiken voor de temperatuur maar ook dit is niet noodzakelijk. Besproei de stekken om de dag met wat water, maar raak ze niet aan. Stekken zijn teer dus gan niet elke dag kijken of ze al wortels hebben. Je hoeft ook geen water bij te geven want er verdampt bijna niets in de propagator.
Houdt je stekken op deze manier warm en in een hoge luchtvochtigheid en na een dag of tien heb je nieuwe vrouwelijke wietplantjes om verder mee te kweken.
(advertentie)