- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Tips om topwiet te kweken #5
Met deze zeven gouden tips kweek je voortaan op het hoogste niveau! Maak er gebruik van en produceer alleen nog maar cupwinnaars in je kast want alleen het beste is goed genoeg. We gaan het hebben over smaakverbetering dus let goed op.
Tip #5: Meer terpenen voor een betere geur en smaak
Terpenen en terpenoïden zijn dé stoffen die in je wiet zorgen voor de smaak en geur ervan. Terpenen zijn trouwens geen stoffen die alleen in cannabis voorkomen maar in allerlei soorten kruiden. In kruiden als rozemarijn, koreander, kaneel, basilicum en ook in de meeste bloemen, zorgen terpenen voor de geur en smaak.
Wie de productie van deze stoffen in de plant weet te verhogen, produceert dus een smakelijker en beter ruikende wiet. Dit kun je op verschillende manieren doen. Ook zijn er een aantal fouten die je kunt voorkomen die de de smaak en geur van je wiet kunnen verpesten.
Het ligt misschien voor de hand maar om te beginnen moet je ervoor zorgen dat je op het juiste moment oogst en dat je je oogst ook op de juiste manier droogt. Na het drogen kun je de smaak ook enorm verbeteren door te curen. Dat is het laten rijpen van wiet in een weckpot. In het begin open je de weckpot dagelijks een minuut of tien om een teveel aan vocht eruit te laten. Na een paar maanden hoef je dat niet meer te doen. Het vergt wat gedult maar hoe langer je cured, hoe beter je wiet gaat smaken. Zie het als het rijpen van een mooie wijn.
Stressen
De productie van terpenen kun je verhogen door je plant lichtjes en op een regelmatige basis te stressen. Hier volgen wat stresstips.
1) Buig de takken en manoeuvreer ze in nieuwe posities, doe je dit goed dan heb je als extra voordeel dat de toppen meer licht kunnen opvangen.
2) Beschadig de lager groeiende blaadjes voorzichtig door ze een beetje te knijpen met je handen en haal wat bladeren weg die licht van andere toppen wegnemen.
3) Verlaag de luchtvochtigheid in de laatste twee weken drastisch, de wiet krijgt niet alleen een betere smaak, maar zal ook extra harskristallen produceren om zich tegen uitdroging te beschermen.
4) Geef de plant een of twee keer het gevoel dat ze uitdroogt door wat langer te wachten met de watergift. Doe dit echter voorzichtig en houd goed in de gaten dat je niet te lang wacht. Het kan hier ook misgaan.
5) Laat de planten vlak voor je gaat oogsten 2 dagen in volledige duisternis staan.
6) Geef de planten in de allerlaatste week een keer ijswater te drinken.
Spoelen
In de laatste twee weken stop je met het voeding geven. Je geeft alleen nog water. Uiteraard geef je in de bloeiperiode alleen maar bloeivoeding.
(advertentie)