- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Tips & tricks voor meer wiet #7 – Auxine
In deel 7 van de serie: Auxine. Een plantenhormoon dat zorgt voor een versnelde groei naar het licht. Wanneer je de werking ervan goed begrijpt kun je er handig gebruik van maken om meer hoofdtoppen aan wietplanten te laten groeien.
Bloemvorming bevorderen
Auxinen zijn complexe plantenhormonen die de celstrekking en de bloemvorming in wietplanten bevorderen. Het spul bevordert ook de wortelgroei, waardoor het ook vaak in stekpoeder of stekkengel terug te vinden is. Omdat de meeste auxine wordt geproduceerd in de toppen van de planten zullen deze ook het sterkst ontwikkelen en vinden we de dikste wiettoppen het hoogste aan de planten.
Invloed op takkengroei
Auxine laat de bovenste toppen echter niet alleen sneller groeien, het zorgt er ook voor dat de groei van de nabij groeiende lager gelegen takken geremd wordt. Wanneer de hoofdtop met zijn auxine verder en verder van de lagere takjes weg is gegroeid of wanneer we de hoofdtop helemaal verwijderen, heeft het hormoon geen invloed meer op de zijtakken en zullen die weer gewoon verder groeien. Op dezelfde manier zorgt auxine onder de grond voor wortelgroei. De diepste wortels produceren het meeste auxine en transporteren dat omhoog naar omringende zijwortels, die hierdoor geremd worden in hun ontwikkeling.Auxine sturen
Wanneer we gebruik willen maken van het plantenhormoon, kunnen we dit bijvoorbeeld doen door de bovenste top uit een plant te knippen (toppen). De auxine die nu achterblijft en het auxine dat onderweg was naar de afgeknipte top zal nu worden verdeeld over de nabij groeiende zijtakken, die daardoor op hun beurt meer auxine ontvangen. Dit is in principe wat er gebeurt wanneer we toppen om meer hoofdtoppen te krijgen. Wanneer we supercroppen, gebeurt er ook iets dergelijks. Door een hoge top naar beneden te buigen, onder het niveau van de andere toppen, zullen deze andere toppen tijdelijk meer auxine ontvangen. Hierdoor gaan deze sneller groeien en zullen ze zich beter ontwikkelen.
Auxine in de natuur
Bij de groei van een wietplant in de natuur zorgt de auxine ervoor dat de plant naar het licht groeit en hierbij een mooie stevige vorm krijgt als die van een kerstboom. In dit geval is dit nuttig voor de plant want zo’n kerstboomstructuur waait niet snel om en zorgt ervoor dat in ieder geval 1 top (de hoofdtop) hoog zal groeien waar het veel stuifmeel kan opvangen (in het geval van een vrouwelijke plant) of juist kan verspreiden (in het geval van een mannelijke plant. In de binnenteelt willen we echter dat onze planten zoveel mogelijk licht opvangen en is een horizontale structuur gewenst.
Bij de binnenteelt van wietplanten moeten we dus zien te voorkomen dat 1 van de takken veel meer auxine krijgt en dus uitgroeit tot een hoofdtop. Dit zorgt er immers voor dat de lamp hoger gehangen moet worden waardoor de lagere takken minder licht zullen opvangen. Door de hoofdtop omlaag te buigen en aan een rek te binden (scroggen), om te knakken (supercroppen) of af te knippen (toppen) kun je auxine herverdelen en voor een gelijkmatige groei in de breedte zorgen.
Auxine toevoegen
Auxine wordt ook verkocht om kunstmatig aan de plant toe te voegen. Het zou voor een verhoogde opbrengst van 20% moeten zorgen doordat het wortelstelsel en toppen van de plant beter groeien. Of dat ook echt zo is laten we even in het midden, maar je zou ermee kunnen experimenteren door zijtakken met auxine te behandelen of het aan je voedingswater toe te voegen. Je kunt het sprayen en aan de plant te drinken geven en hoeft het overigens niet te kopen want je kunt auxine zelf maken van wilgentakken, deze bevatten namelijk veel auxine. Snij deze aan stukken en laat ze een weekje in een emmer water trekken en je hebt water met auxine. Spray het op je planten of verdun het met vier delen water om aan je voedingswater toe te voegen.
Volgende keer in deze 10-delige kweekserie deel 8: Schwazzen
(advertentie)