- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Tips voor de startende wietkweker #1
Omdat alle begin moeilijk is, helpt cannabis growshop Plantarium je op weg met een geheel nieuwe serie, die boordevol staat met adviezen voor de startende wietkweker. In dit eerste deel zes nuchtere maar oh zo waardevolle tips voor je eerste kweekrondes!
De meeste thuiskwekers willen het beste resultaat behalen, en terecht! Zulk kweeksucces kunnen we meten in grammen op de weegschaal, of het THC percentage op de GemmaCert in onze winkel in Nijmegen. Anderen interesseert het gewicht of THC-gehalte helemaal niets. Zij streven simpelweg naar de lekkerste smaak met het hoogste terpenenprofiel, en kweken met plezier een uitzonderlijk moeilijk af te bloeien wietsoort.
Wat je doel bij het kweken ook is, het enthousiasme hebben we allen gemeen. De drive om het zo goed mogelijk te doen kenmerkt iedere meesterkweker en succesvolle thuisteler. Herkenbaar? Het is goed om dit streven te hebben, want het brengt je vooruit. Tegelijkertijd kan deze instelling je enorm belemmeren als je net met kweken begint. Je kunt immers niet alles goed doen. Je bent meerdere maanden met planten bezig, en dan kan het ook wel eens tegenzitten.
De startende thuiskweker
Beginnende kwekers hebben juist door hun grote enthousiasme en drive, vaak moeite om hun eerste oogsten tot goede resultaten te brengen. Ze doen al snel te veel of maken het veel te complex voor zichzelf. In de wereld die het internet heet lees je soms tegenstrijdige verhalen. Op het ene forum raden ze toppen af, op het andere zweren ze erbij. De ene zegt dat autoflower zaadjes direct in de pot moeten, de ander lacht je uit. In Facebook-groep één zijn ze vol lof over silicium, op andere groepen zien ze het als een slimme verkooptruc. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.
In dit artikel gaan we het de beginnende kweker een stuk makkelijker maken. We delen tips en adviezen die we vaak aan onze startende klanten meegeven. Naast de verkoop van kwalitatieve materialen, nemen we namelijk altijd uitgebreid de tijd om de basis uit te leggen van de gehele kweekcyclus, en alle vragen te beantwoorden. Niet zelden zijn dat lange gesprekken van anderhalf uur of meer.
Cannabis leren kweken is namelijk niet alleen een kwestie van veel ervaring opdoen, maar ook het begrijpen wát je doet en waarom. Je hebt handvatten nodig die liefst niet té complex zijn maar die je begrijpt en kan toepassen. Om vervolgens elke kweek bij te leren.
Tip #1: Weet wat je doet
Het kweken van cannabis is een vaardigheid die eenieder kan leren, waarbij het vooral belangrijk is dat je dat op jouw tempo doet. Feitjes opdreunen zonder de toepassing te begrijpen is leuk voor discussies op verjaardagen, maar brengt je in de dagelijkse omgang met je groene dames niet verder. Oftewel, zorg ervoor dat je begrijpt wat je doet en dat je snapt wat een effect is van je handeling. Dat is het echte leren!
Tip #2: Maak het niet te bont
Een goede tip die we in de winkel vaak geven gaat over het toedienen van voeding. Mensen denken vaak dat hoe meer ze geven, hoe beter het is. Het liefst willen ze de complete voedingslijn met alle 10 verschillende soorten flesjes kopen, want dat lees je immers overal. Dat moet natuurlijk het beste zijn! En ja, dat klopt maar niet wanneer je net begint en eigenlijk geen idee hebt wat je met al die flesjes aan moet. Dan krijg je een ingewikkeld kweekschema waar je de ballen van snapt en al snel fouten maakt.
Je zult niet de eerste zijn die aan onze balie staat met foto’s van bladproblemen, omdat je een PK13-14 niet goed hebt toegepast. Start je net je eerste kweek? Begin dan met de basis, namelijk het goed water geven met een standaard groei- en bloeivoeding van een gerenommeerd merk. En wees niet bang, er zijn een paar van onze klanten met jaren ervaring die maar drie flesjes gebruiken. Een groeivoeding, een bloeivoeding en een booster. Zij behalen, schrik niet, ook gewoon de 1 gram per watt. Dat komt omdat ze de dingen die ze doen, geperfectioneerd hebben in timing, dosering en toepassing.
Zie leren kweken als het leren bespelen van een instrument. Je hebt net een akoestische gitaar gekocht en neemt je voor om het te leren. Je gaat dan toch ook niet direct aan de slag met een shred solo van Slash? Nee, je start met de basic akkoorden en simpele kampvuurliedjes. Dat is al uitdaging genoeg, kan ik je vertellen.
Tip #3: Doe niet alles wat je leest, ziet en hoort
Je hebt gelijk. Deze uitspraak is bijna wc-tegeltje waardig. En nee, we hebben het niet verzonnen. De reden dat we het noemen is omdat het een enorme kern van waarheid bevat. Want kijk eens naar de hoeveelheid aan kennis die momenteel op internet voor het oprapen ligt. Je kunt alleen op YouTube al honderdduizenden video’s bekijken over dingen als low stress trainen, scroggen, mainlinen, joggen en jiggen, en ga zo maar door.
Internet is een kennisbank waar je u tegen zegt. Dat is toch zeker wel de zegen van deze tijd en tegelijkertijd voor beginnende kwekers de grootste valkuil. Iemand kan zich totaal onderdompelen in technieken waar die nog helemaal niet aan toe is.
Dan is het al snel verleidelijk om bij je eerste kweek bijvoorbeeld te gaan scroggen, terwijl je net een pure indica ontkiemd hebt, die erg langzaam groeit en niet erg snel herstelt van beschadigingen. Je komt er dan gaandeweg achter dat het voorgroeien van deze dame twee á drie maanden duurt, en dat ze veel stress laat zien als jij de groeischeuten in het scorgrek vlecht. En dan moet de bloeifase nog beginnen.
Terwijl je haar ook twee keer had kunnen toppen zodat het de helft van de tijd had gekost, met meer opbrengst én een gezondere plant!
Kortom, elke snoeitechniek heeft voor- en nadelen. Elke situatie heeft allerlei factoren die meespelen, zonder dat je het wellicht door hebt. Nogmaals, hou het vooral in het begin simpel. Koop hoogwaardige geschikte wietzaadjes die stabiel en makkelijk te kweken zijn. Bijvoorbeeld de welbekende Orange Bud. Laat deze planten twee weken groeien, top ze één keer na de vierde internode, geef ze nog een weekje hersteltijd en zet ze dan in de bloei op 12/12, simpel.
Tip #4: De ene kweek is de andere niet
Wat werkt in situatie A, werkt soms niet in situatie B. Iedere kweker heeft zo zijn/haar eigen trucjes, kennis en geeft ook advies op basis van die kennis. Niet iedereen is écht op de hoogte van de biologie van de cannabisplant. Dat wil zeggen, de wetenschappelijke uitleg hoe planten groeien en reageren.
Neem bijvoorbeeld de mythe van het klieven van de stam voor meer THC of het wekenlang spoelen om de ‘voeding uit de plant te krijgen’ of zelfs ‘meer licht is meer gewicht’. En hierdoor wordt het voor beginners vaak lastig. Sommigen sturen mailtjes via onze webshop en geven aan letterlijk door de bomen het bos niet meer te zien. Door de veelheid aan online informatie weten ze niet meer wat ze moeten doen.
Tip #5: Neem niet elk goedbedoelde advies aan
Het online advies op bijvoorbeeld Facebook groepen of cannabis-fora is soms onvolledig. Er zijn genoeg mensen die maar wat roepen of advies van anderen napraten. Een beginner die een vraag stelt krijgt daardoor antwoorden van mensen die absoluut oprecht willen helpen, maar soms een onvolledig of foutief antwoord geven. Wat de beginnende kweker juist weer in verwarring brengt en niet verder helpt. En nee, het is niet zo dat iedere Facebook groep of forum altijd fout zit en dat je ervan moet wegblijven, absoluut niet. Er circuleert enorm veel kennis en het brengt mensen ook samen. Dat is een groot goed!
Het eerste wat wij adviseren aan de beginnende kweker: kies één methode, schema, boek, persoon of een winkel zoals ons en draai een paar kweekjes met dat advies. Bouw eerst eigen ervaring op, met dito kennis. Ga daarna nieuwe dingen proberen, nieuwe dingen lezen, je aanmelden bij een groep en je begeven in de kennisbank die het internet heet. Dan heb je al een basis om nieuwe dingen beter te begrijpen.
Een praktijkvoorbeeld:
Stel dat ik een foto upload van een plant met gele bladeren en vraag wat ik moet doen. Het merendeel van de reacties schiet uit het wilde weg allerlei oplossingen. Variërende van het geven van meer voeding tot meer stikstof, tot meer magnesium tot minder water en meer licht.
Slechts een enkeling stelt eerst vragen. Over de temperatuur, over de milliliters water per dag, over genetica, over lichtbron, hoogte, voeding, het substraat etc. Dat is degene met ervaring en kennis, want hij/zij snapt dat gele bladeren niet alleen een voedingstekort kan zijn, maar ook een opname probleem. Of lichtstress. Of overvoeding. Of te veel water en geen zuurstof in de pot. Of aan de wortels knagende varenrouwmug-larven… Meerdere oorzaken voor hetzelfde bladverschijnsel.
Tip #6: Cannabis kweken is verwachtingen bijstellen
En dit is wellicht wel de belangrijkste tip van allen. Ook wel bekend als ‘cannabis kweken is geduld trainen’. We herkennen het allemaal. Je bent altijd bezig met dat nieuwe dingetje, of toch dat stukje tak die kant op buigen, iets extra voeding erbij, toch die nieuwe LED ophangen in de vierde week van de bloeifase. Terwijl je eigenlijk weet dat je de dames beter even met rust kan laten, op de bank dient te ploffen en een avond vrij te nemen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, herkenbaar is het niet?
En let wel, bij Plantarium weten we ook niet alles. Maar met 25+ jaar ervaring inmiddels meer dan genoeg om de beginner afgestemd te kunnen begeleiden in de wereld van de kleinschalige cannabiskweek. Met hoogwaardige, veilige materialen én afgestemde kennis. Als een aanstaande kweker bij ons een compleet ingerichte kweekset koopt is hij/zij welkom om met iedere vraag en foto langs te komen. Online via mail of Facebook en offline in de winkel. Want iemand die in zijn eerste kweek de gram per Watt behaalt, dat is iets waar wij zeer blij van worden. En stiekem gebeurt dat vaker dan we voor mogelijk houden!