- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Tips voor de startende wietkweker #2: Licht
Overweeg je een binnentuin of heb je al een binnentuin, lees dan zeker even deze tips voor beginners van Plantarium. Trouwens, ook als je al meerdere oogsten in de pocket hebt kunnen we je aanraden om even verder te lezen dan je neus lang is. Meer licht betekent namelijk niet altíjd meer gewicht…
Denk je er ook over om te beginnen met het kweken van cannabis voor eigen gebruik? Je bent niet de enige! Maar waar moet je allemaal rekening mee houden? Wat heb je nodig? Waar selecteer je op? Om je zoektocht wat makkelijker te maken, delen we in dit tweede artikel wederom een aantal nuttige tips voor een kleinschalige kweek. Niet alleen voor de startende kweker overigens, ook voor de kweker met ervaring valt er wat te leren.
In het vorige artikel gaven we vooral tips gaven over de verwachtingen en je instelling bij het kweken. In de komende artikelen houden we het vooral praktisch. We starten met de keuze voor verlichting. Met deze tips kom je beslagen ten ijs en verhoog je je kans op een succesvolle (eerste) oogst.
Licht is niet altijd gewicht
Veel mensen zeggen ‘licht is gewicht’. Hoe meer licht mijn plant krijgt, hoe groter die wordt en hoe meer harde toppen er ontstaan. Dat willen we horen. De meeste beginners willen dus een zo sterk mogelijke lamp, want daardoor is de opbrengst groter. Laten we daar eens op ingaan, want deze uitspraak klopt tot op zekere hoogte. Het is zo dat als er meer licht op het groen van een wietplant valt, er meer fotosynthese in het bladgroen plaatsvindt. Er worden meer suikers aangemaakt, en er komt dus meer gewicht aan de takken te hangen. Meestal is het daarom zo dat je met een hoger wattage lamp een hogere opbrengst behaald. Meestal.
Toch gaat die vlieger lang niet altijd op. Zo zijn er genoeg mensen die in een veel te kleine tent of ruimte een enorme bak licht hebben hangen. Denk dan bijvoorbeeld aan een 600 Watt HPS lamp in een 80 bij 80 bij 180 centimeter tentje. Dat is te veel en kan juist voor allerlei problemen zorgen. Een te krachtige lamp voor jouw kweekruimte gaat je gewoonweg minder opbrengst en een slechtere kwaliteit opleveren. In het geval van een HPS lamp is meer wattage namelijk ook meer stralingswarmte. Naast licht produceert een HPS lamp ook hitte. Een 600 Watt lamp geeft weliswaar meer licht, maar wordt ook warmer dan een 250 Watt lamp. Dat kan al snel oplopen tot 4 graden Celsius verschil.
Opkrullend en dor blad
Bij te hoge temperaturen, boven de (om en nabij) 28 graden, ga je hittestress en warmteproblemen waarnemen. Je ziet dan diverse verbrandingsverschijnselen aan de plant, zoals opkrullend blad, vergelende bladeren, fluffy toppen, dorre bladeren, fragiele witte haartjes, hermafroditisme in de vorm van mannelijke bloemen in de top… Dat zie je natuurlijk liever niet.
En dan voor de meer ervaren kwekers onder ons. Natuurlijk kun je prima met deze temperatuur kweken, mits je je VPD (Vapour Pressure Deficit) maar in de gaten houdt. We kunnen je dat in de kweek met high end LED en exotische sativa’s vooral aanraden. Behalve in de laatste fase van de bloei natuurlijk, wegens schimmel en andere ongewenste indringers.
Warmte afzuigen
Goed. Terug naar de casus van de té warme kweektent in combinatie met de te sterke lamp. Soms bezoekt iemand met zo’n setup onze winkel om advies te vragen. Niet zozeer omdat hij/zij te hoge temperaturen of hittestress waarneemt, maar wel omdat hun cannabisplant kampt met een te lage luchtvochtigheid. Vervolgens begint ons onderzoek…
En nou denk je waarschijnlijk, hoezo lage luchtvochtigheid? Hoe warmer het is, hoe meer de plant verdampt toch? Scherp, want je hebt gelijk. Maar in dit geval heeft het met wat anders te maken. De meeste kwekers met een te sterke lamp redeneren namelijk dat ze gewoon meer warme lucht moeten wegzuigen. De hoge temperatuur is het probleem, niet de lamp. Hoe meer lucht ze wegzuigen, hoe meer lucht van buiten er aangezogen wordt, hoe lager de temperatuur in de tent is. De lucht buiten je kweektent is immers kouder.
Maar een té krachtige afzuiger is niet de oplossing. Waar het mis gaat is dat er te krachtige afzuiger aangesloten wordt om de temperatuur te verlagen. Dat wil zeggen, een afzuiger die te veel lucht verplaatst en te sterk is voor de ruimte. Maar verhip, het werkt wel! De temperatuur daalt en de extra warmte wordt zorgvuldig weggezogen. Probleem opgelost zou je zeggen! Helaas.
Naast de warmte wordt in het overgrote deel van de gevallen, namelijk ook veel vocht weggezogen. Warme lucht kan namelijk meer vocht vasthouden dan koudere lucht. Teveel afzuigen kan dus een nieuw probleem creëren, namelijk een te lage relatieve luchtvochtigheid. Met al die warmte wordt er ook te veel vocht weggezogen. En als de luchtvochtigheid in je kweektent laag is, ontstaan er uitdagingen.
Als je in het bladerdek van je groene dame een luchtvochtigheid onder de 35% meet, bestaat er een grote kans dat de huidmondjes in het blad niet meer verdampen. Je plant zal dan dus ook minimaal water opnemen, want ze drinkt namelijk de hoeveelheid water die ze verdampt via het blad. Kan dat niet? Dan kun je water geven wat je wil, maar het wordt niet opgenomen. En het overschot aan water kan ook weer andere problemen veroorzaken. Maar laten we het positief houden!
Watt hoger
Naast de warmte speelt ook de afstand van de lichtbron tot het bladerdek een rol. Een 600 Watt HPS lamp heeft namelijk een grotere afstand nodig dan een 100 Watt HPS lamp. Dat is ongeveer 60 tot 80 centimeter van lamp tot bovenkant plant, in plaats van de 15 tot 25 centimeter van de 100 Watt lamp. Je kunt je voorstellen dat het ook moet passen in je kweektent. Deze moet hoog genoeg zijn, want anders kom je met de afstand niet uit. Het toepassen van snoeitechnieken kan helpen, maar kan een eerste kweek ook nodeloos ingewikkeld maken. Wil je meer weten over het perfecte bladerdek en de berekening in hoogtes? Lees dan dit artikel op je gemak eens door.
Tip: Schaf in plaats van een analoge VSA (transformator) een elektronisch dimbare VSA aan (EVSA, zie de afbeelding hierboven). Deze kun je namelijk in stappen dimmen. Zo kun je met een 250 Watt EVSA je lamp instellen op 150, 175, 250 en zelfs 275 Watt. Naast dat het een veel veiligere optie is, blijkt een EVSA ook perfect om de temperatuur onder controle te houden.
Te sterke LED kweeklampen
Ook in de kweek met LED zien we dat er soms te veel licht in een kweektent wordt gehangen. Dat resulteert alleen niet altijd in een hoge temperatuur en hittestress uitdagingen. Een LED produceert namelijk vele malen minder stralingswarmte in vergelijking met een HPS. Wel zien we dat het maximale rendement van de lamp niet volledig wordt benut.
Je kunt proberen om een LED die 400 Watt aan stroom verbruikt in een 60 x 60 x 160 kweektent te hangen. Dat gaat waarschijnlijk ook wel werken zonder lichtstress, hermafroditisme, albino toppen of andere zaken. Maar: je gaat geen 400 gram wiet oogsten in een oppervlakte als dit. De planten moeten het ook wel kunnen produceren natuurlijk! Bovendien is de footprint, dat wil zeggen het gebied dat de LED beschijnt, veel groter dan je 60 bij 60 centimeter. Je kunt er dan beter voor kiezen om een kleinere LED te kopen, die wel geschikt is voor het formaat van je tent. Scheelt je ook nog eens wat geld én stroomkosten. Maar wel met hetzelfde resultaat!
Met kwalitatieve LED lampen kun je namelijk prima 1,5 gram per verbruikswattage behalen. Dan bedoelen we overigens high end lampen, die daadwerkelijk deze belofte waarmaken. Niet het goedkope spul, om heel eerlijk te zijn.
Dus…
Voorkom problemen door de juiste set te kopen. Hang dus altijd de lichtbron van het juiste wattage in je kweektent of ruimte. Het wattage stem je af op het volume en de grootte van je tent. Of andersom natuurlijk. Je bepaalt eerst welke ruimte je beschikbaar hebt en kiest daarna het formaat tent met dito afgestemde lamp. Vergeet vooral niet goed te kijken naar de capaciteit van je afzuiger (in m3/h) en het feit dat het koolstoffilter altijd een grotere capaciteit moet hebben. Dan heb je in ieder geval een setup waarmee je het meeste rendement behaalt.
Bij het kweken van cannabis spelen diverse factoren een rol. Denk aan licht, temperatuur, genetica, voeding, water, luchtvochtigheid, bladerdek, VPD, potkeuze, grootte van de plant, volume van blad en zo kunnen we nog even doorgaan. Je streeft altijd naar een goede balans tussen deze factoren. Als de balans echt zoek is, krijg je problemen. Soms omdat je het niet had verwacht of nog niet wist natuurlijk. En dat is prima. Fouten maken is nodig om te leren. Het is alleen zo zonde als je een complete kweekset koopt die een te sterke lamp bevat, of een afzuiger met ondercapaciteit, of een te klein koolstoffilter, of te kleine potten etc.
Al dat willen we voorkomen. Om deze reden besteden we zorg aan hoe we onze complete kweeksets samenstellen en wat voor advies we aan de bezoekers van onze winkel en webshop geven.
Misschien lijkt dit nu een commercieel verhaal, maar het tegendeel is waar. Wij willen de offline plek zijn waar je met al je vragen, problemen, uitdagingen, succesverhalen en andere kweekgerelateerde zaken terecht kunt. Dat doen we al een tijdje, in volledige transparantie en openheid, naar tevredenheid van menigeen thuiskweker. Wij vinden het erg belangrijk om ieder kweker voor eigen gebruik te voorzien van afgestemde informatie, gestoeld op ervaring en wetenschap. Zie onze webshop voor meer informatie. Tot over drie weken, bij het derde deel van deze serie voor beginnende wietkwekers.