- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Tips voor de startende wietkweker #3: Lucht
Nederland gaat een spannende tijd tegemoet. ‘Gramsteraars’ snelden gisteren naar een nog-net-niet-gesloten coffeeshop, maar kunnen vandaag alweer rustig ademhalen: afhalen mag nog. De zelfvoorzienende kweker ligt echter niet wakker van zo’n coffeeshopsluiting. Cannabis growshop Plantarium legt uit hoe jij voortaan ook je eigen voorraad kunt beheren.
Voor de buitenkweker schreven we twee weken geleden een artikel over de keuze van buitenzaadjes. Deze keer zoomen we echter in op een aspect van de binnenkweek, en vervolgen we met deel #3 van Tips voor de startende wietkweker. Deel #1 ging over algemene tips voor beginnende wietkwekers, en in deel #2 bespraken we lichtzaken. In dit derde deel gaan we het hebben over een ander belangrijk element in de kweek, namelijk lucht. Denk dan aan zaken als afzuigers, koolstoffilters, ventilators, inlaatdiameters, overcapaciteit, onderdruk en nog veel meer luchtige (ahum) zaken. Uiteraard vergezeld van waardevolle tips, dus steek er wat van op!
Voordat we verder schrijven: Plantarium is nog steeds geopend, maar zal het advies van het RIVM blijven opvolgen. Het kan namelijk gebeuren dat ook winkels tijdelijk dienen te sluiten, en ook wij in onze winkel in Nijmegen even niet voor je klaar kunnen staan. Uiteraard zijn we strikt met onze hygiëne en houden we je op de hoogte.
Tip #1: Gebruik een afzuiger en koolstoffilter
Ga je binnen cannabis kweken of ben je dat al aan het doen? Natuurlijk zorg je voor goede genetica, een hoogwaardige tent én lichtbron. Helaas zal je niet de eerste zijn die vergeet een koolstoffilter met afzuiger op te hangen. Dat is niet erg slim, aangezien een cannabisplant vooral in de bloeifase flink wat geur kan verspreiden. En natuurlijk, misschien vind jij dat niet erg, maar je buren denken er waarschijnlijk anders over.
Koop dus een goed koolstoffilter om de penetrante lucht te filteren. Buiten je kweektent wil je niets ruiken, want dan ben je ook niemand tot overlast. Een afzuiger is nodig om lucht door het koolstoffilter te trekken. Daarnaast heeft het apparaat ook nog een andere functie. Je wietplanten hebben namelijk verse CO2 nodig voor de fotosynthese. Zonder dit onzichtbare goedje maakt ze minder suikers aan (haar eigen voedselvoorziening), wat jij terugziet in een ongezondere plant met minder opbrengst. Een afzuiger zorgt ervoor dat verse lucht met CO2 wordt aangezogen van buiten je kweektent. Naast suikers maakt een cannabisplant ook zuurstof aan. Dit is één van de restproducten van fotosynthese. Een afzuiger zorgt er dus ook voor dat de geproduceerde zuurstof wordt afgezogen.
Tip #2: Kies een geschikte afzuiger voor jouw setup
Dat betekent dus niet te klein, maar ook niet veel te groot! Je gebruikt de afzuiger namelijk niet alleen om verse CO2 aan te zuigen, maar ook om de temperatuur in de kweektent te verlagen. Een HPS lamp maar ook een LED produceert immers warmte, wat de temperatuur in de tent laat oplopen. Deze warmte dien je weg te zuigen om je dame met de perfecte temperatuur range te vertroetelen.
Laten we het verder toelichten. De kracht van een afzuiger wordt gemeten in m3/h. Dit getal zegt hoeveel kubieke meter lucht de afzuiger per uur verplaatst. Dat noemen we capaciteit. Oftewel: hoe krachtig de afzuiger is. De afzuiger zuigt letterlijk lucht van buiten de kweektent, in de kweektent. Dat gebeurt door onderdruk. Dat zie je ook aan je tent, het doek trekt wat strak naar binnen. Het duidt aan dat er alleen lucht in de tent wordt getrokken om deze vervolgens buiten de kweektent uit te blazen.
Overcapaciteit
Het is niet alleen lucht dat de afzuiger verplaatst, maar ook warmte en vocht. En hier komt de aap uit de mouw. Als je afzuiger te krachtig is voor het volume van je kweektent, zuigt deze ook te veel warmte en vocht weg. Daardoor daalt de temperatuur in je kweektent of -kast, en kan het maar zo zijn dat je luchtvochtigheidsmeter rond de 30% aangeeft. Niet wat je wil! Een cannabisplant heeft namelijk graag een temperatuur tussen de 23 en 26 graden, met een relatieve luchtvochtigheid tussen de 40 en 60%. De luchtvochtigheid wordt in veel gevallen geproduceerd door de bladeren zelf. Een niet passende afzuiger zal de luchtvochtigheid in het bladerdek verlagen, waardoor je plant niet meer effectief kan verdampen.
Ondercapaciteit
Aan de andere kant kan een afzuiger ook te klein zijn, te weinig capaciteit hebben. Wanneer dat aan de hand is loopt de temperatuur op. Immers, de afzuiger is niet in staat om genoeg lucht te verplaatsen én de temperatuur uit de kweektent te halen. Je dame krijgt het bloedheet en zal daardoor stressverschijnselen laten zien. En ja, natuurlijk kun je er dan ook voor kiezen om een HPS lamp met lager wattage te gebruiken. Hoe lager het wattage, hoe minder warmte, maar ook hoe minder opbrengst. Je kunt er ook voor kiezen om een goede LED lamp te installeren. Deze produceert wat minder warmte en heeft dus ook een minder krachtige afzuiger nodig.
Samenvattend: een afzuiger met een te grote capaciteit zuigt te veel lucht af en kan temperatuur- en luchtvochtigheidsproblemen opwekken. Een afzuiger met een te lage capaciteit zuigt te weinig lucht af, waardoor de temperatuur kan oplopen in de kweektent. Kies je ervoor om te kweken met een LED-lamp, dan kun je gerust een iets kleinere afzuiger installeren.
Praktisch: hoeveel m3/h heb ik nodig voor welke kweektent? Om je een idee te geven: wij bieden voor onze 60x60x160cm en 80x80x180 cm (lxbxh) kweektenten, een Prima Klima afzuiger aan met een capaciteit van maximaal 280 m3/h. De 1x1x2 m en de 1,2×1,2×2 m kweektenten voorzien we van een afzuiger met een capaciteit van maximaal 360 m3/h. Deze hebben beiden twee standen en zijn relatief stil.
Tip #3: Kies een koolstoffilter met overcapaciteit
Op je afzuiger sluit je een koolstoffilter aan. Dit langwerpige apparaat filtert de wietgeur en moet iets meer lucht doorlaten dan je afzuiger maximaal afzuigt. Oftewel, op onze afzuiger van 280 m3/h monteren we een Canlite van 300 m3/h. Als je dat niet doet en ervoor kiest om een klein filter op een grotere afzuiger te installeren, maak je de afzuiger kapot. Let daarbij ook op de diameter van de buis. De diameter van het koolstoffilter moet hetzelfde zijn als de diameter van de afzuiger.
Neem geen risico, vervang je filter tijdig!
Het koolstoffilter vervang je om de paar oogsten voor een nieuwe. Het koolstof in het filter raakt op een gegeven moment namelijk verzadigd, waardoor er toch geur door het filter komt. Wij adviseren om de twee tot drie oogsten een nieuw filter te kopen. Natuurlijk kun je het stofdoek eromheen wel even handmatig wassen. En ook nog een tip, draai het filter af en toe. Koolstof zakt namelijk naar beneden en door te draaien blijft het perfect verdeelt. Dat komt de effectiviteit en levensduur van het filter ten goede!
Tip #4: Gebruik je (clip)fan zoals het hoort
Je afzuiger zuigt de lucht door de gaten onderin de tent aan, om deze bovenin weer uit de tent te blazen. Dit zorgt voor een verticale luchtstroom. Voor kleine kweektenten is dit wellicht al voldoende luchtstroom in je tent. Je wil namelijk dat de bladvingers bewegen, letterlijk de 5, 7, 9 of zelfs 11 vingers van ieder blad. De plant zelf hoeft niet van links naar rechts te bewegen, zolang haar bladeren maar in beweging zijn zit je goed.
Hoewel het gebruik van een ventilator altijd aan te raden is, is dat in een tent groter dan 80×80 vloeroppervlak absoluut noodzakelijk te gebruiken. Deze installeer je nét boven het bladerdek, boven de hoogste top en laat je perfect horizontaal blazen. Richt je ventilator dus niet op je plant. Dat zorgt weliswaar voor een dikkere stam, maar levert stress op én vertraging. Wanneer je de ventilator goed inzet, bevorder je de verdeling van warme lucht. Tevens ontstaan er minder vocht/hot-spots in het bladerdek.
Verleng de levensduur van je fan!
Een praktische tip om de levensduur van het apparaat te bevorderen. Klip de ventilator aan de twee palen tegenover de ingang. Dus niet links en rechts van de tentopening. Hierdoor is de ventilator minder in beweging en gaat deze langer mee. Tevens, zet de ventilator niet uit en laat deze 24 uur per dag aan staan. Na een oogst of twee heeft de ventilator waarschijnlijk wat stof verzameld in de motor. Als je het luchtblaasding uitzet, heeft het grote moeite om weer om snelheid te komen…
En nu zijn we alweer een flinke lap tekst verder. Doe je voordeel met bovenstaande tips en laat het ons weten als je vragen hebt. We staan ook digitaal voor je klaar. Bezoek onze webshop, neem telefonisch contact op, stuur een mail op info@plantarium.nu of stuur een chatbericht via onze Facebook pagina.