(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Biologisch is de laatste jaren bijna een magisch woord geworden onder cannabis thuiskwekers. Logisch, want met een levende bodem heb je een legertje aan tuinmannen in de grond, en hoef je zelf bijna niets te meten. Moet je je bodemleven natuurlijk wel goed verzorgen, en zeker niet om zeep helpen met mineralen.

Wanneer je onder kunstlicht wiet kweekt, kun je dat eigenlijk niet helemaal biologisch noemen. Per definitie dan, want als je met een levende bodem kweekt, zonder chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest (minerale voeding), dan keuren wij het goed hoor. En je wietplanten zeker ook wel, want die varen wel bij een bruisend bodemleven.

Op een levende bodem wiet kweken zorgt niet alleen voor een geweldige kwaliteit. Het is ook nog eens reuze makkelijk en je hoeft er zeker geen raketgeleerde of microbioloog voor te zijn. Het belangrijkste wat je eigenlijk moet doen is zorgen dat je het leven in de aarde in je potten niet om zeep helpt. Het leven in je potten doet de rest voor je. Want zolang jij maar op tijd water blijft geven, zorgt het bacteriologische leven ervoor dat je wietplanten precies genoeg van de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.

Tip #1: Gebruik geen minerale voeding

De belangrijkste tip die we je kunnen geven over biologisch kweken, is om het bodemleven nog meer te koesteren dan je wietplanten. Bij aanvang van je kweek voeg je trichoderma schimmels en nuttige bodembacteriën toe. Vervolgens moet je dat vooral niet in de weg zitten door alsnog met minerale voeding aan de gang te gaan.

Niet alleen doodt minerale voeding bodembacteriën, het dwingt je planten ook om mineralen op te nemen die ze helemaal niet nodig hebben. Laat het voeden dus over aan het leven in de aarde, dat is namelijk juist een van de grote voordelen van een biologische kweek. Je planten krijgen precies wat ze nodig hebben, in de juiste hoeveelheden. Wil je per se voeding toevoegen, zorg dan dat dat 100% biologische voeding is, zonder mineralen (ook al zijn ze van biologische afkomst).

Voeg geen mineralen uit flesvoeding toe. Mineralen helpen het bodemleven om zeep. Foto: New Africa, Shutterstock

Tip #2: Gebruik rijke, diverse aardemengsels

Er zijn een hoop verschillende soorten aarde en wietplanten groeien er altijd op. De beste aardemengsels voor een biologische kweek hebben echter een divers scala aan organisch materiaal. Wanneer je je bodembacteriën en nuttige trichoderma schimmels eraan toevoegt, zullen die snel genoeg tot een kolonie uitgroeien. Ze groeien tegelijk met de plant in de pot op, en zetten al het organische materiaal in de aarde om in voor de plant opneembare voedingsstoffen. Hoe diverser het materiaal in de aarde, hoe uitgebreider het dieet voor je planten.

Hoe diverser het organisch materiaal in de aarde, hoe diverser het dieet voor het bodemleven én je wietplanten. Foto: MR. KHATAWUT, Shutterstock

Tip #3: Blijf niet constant bodemleven toevoegen

Na een aanvankelijke dosis bodembacteriën en trichoderma schimmels is het zaak om moeder natuur haar werk te laten doen, en het bodemleven de kans te geven om de potten te koloniseren. Gun het bodemleven daarom ook de kans om rustig uit te groeien, en blijf niet steeds nieuwe verpakkingen met bodembeestjes toevoegen. Dit zorgt voor een onrustige situatie voor het bodemleven, zonder veel evenwicht. Het duurt slechts zo’n twee weken voor het bodemleven uit een pakje je pot heeft gekoloniseerd, dus heb een beetje geduld.

Eenmaal een bodemleven in je aarde introduceren is voldoende. Steeds een nieuwe dosis toevoegen zorgt voor onrust zonder evenwicht.

Tip #4: Geef schoon water

Natuurlijk geeft niemand expres vervuild water aan zijn wietplanten, maar het kan geen kwaad om het eens te checken. Zeker bij een biologische kweek kan chloor in water veel kwaad doen voor het bodemleven. Ook kunnen er mineralen in kraanwater zitten die net als de mineralen uit voeding, je bodemleven de das om doen. Heb je nog een EC-meter in huis? Gebruik die dan eens om je water mee te checken. Is de EC-waarde van het water uit de kraan hoger dan 1 dan doe je er goed aan om het te zuiveren met een omgekeerd osmose apparaat. Als alternatief kun je ook regenwater gebruiken.

Het bacteriologische bodemleven doet veel voor je, maar vraagt wel schoon water zonder chloor of mineralen. Foto: Media Home, Shutterstock

[Openingsfoto: Africa Studio, Shutterstock]
(advertentie)