- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
To TOP or to FIM? That’s the REAL question…
To be or not to be. Het is vast een interessante vraag die Shakespeare ons daar voorlegt maar de échte belangrijke vraag is natuurlijk: ga je je wietplanten toppen of fimmen? Want om maximaal van vijf of minder wietplanten te oogsten kun je daar eigenlijk niet omheen. Je zult ze moeten trainen. En dat begint bij het toppen …of fimmen? Wat wordt het?
Toppen én fimmen zijn beide zeer gemakkelijk uit te voeren kweektechnieken om ervoor te zorgen dat wietplanten meer vertakkingen aanmaken. Door te toppen en/of te fimmen ontwikkelen wietplanten zich meer in de breedte en groeien er uiteindelijk ook meer buds aan de wietplant in kwestie.
Knip echter niet meteen als een dolle alle groeipunten van je wietplanten af. Want het moet uit de lengte of uit de breedte komen. En in het geval van cannabis is dat niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk een feit. Hoewel toppen en fimmen voor méér toppen zorgt, zullen die wel wat kleiner worden dan wanneer je één enkele hoofdtop en misschien nog wat zijtopjes kweekt. Het totale oogstgewicht wordt er wél hoger door, en daar gaat het om, nietwaar?
Het verschil tussen toppen en fimmen
Het verschil tussen toppen en fimmen zit ‘m in de plaats op de stam, waar je de groeipunt afknipt. Toppen wordt al héél lang gedaan, en niet alleen door wietkwekers. Het is een gegarandeerde manier om meer vertakkingen te krijgen aan planten. Door het topje net boven een node (waar de zijtakken vandaan groeien) weg te knippen, zullen de twee uitlopers daaronder automatisch veranderen in hoofdtoppen. In plaats van één hoofdtop heb je er nu twee. En daar houdt het niet op, want door het toppen, lopen ook de lagere zijtakken verder uit. Resultaat: je wietplant wordt breder en lager en heeft meer takken waar later buds aan zullen groeien.
Foto: picturepartners, Shutterstock.com
Fuck I Missed!
Fimmen lijkt heel veel op toppen, en heeft een vergelijkbaar resultaat. Maar omdat je bij het fimmen niet de hele top verwijdert, zorgt het fimmen voor iets minder stress bij de plant. Verder laat je bij het fimmen de beginselen van twee nieuwe zijtakken in de plant zitten. Hierdoor krijgt de plant niet twee, maar vier nieuwe hoofdtoppen.
Fimmen is per ongeluk ontstaan toen iemand wilde toppen maar daarbij mis knipte. De letters FIM staan dan ook voor Fuck I Missed. Het formaat van het stukje dat je bij het fimmen weghaalt is eigenlijk maar heel klein. Je kunt daardoor het beste geen schaar gebruiken, maar gewoon een stukje wegknijpen tussen je duimnagel en je wijsvinger. Kijk maar eens op het plaatje hieronder van een net gefimde wietplant.
Wanneer toppen of fimmen?
Wanneer je wietplant een stuk of 3, 4 nodes heeft kun je haar voor het eerst gaan toppen of fimmen. Je zult zien dat het herstel bij fimmen een stuk sneller gaat dan bij het toppen. Is de plant eenmaal hersteld dan kun je eventueel nog een keer fimmen of toppen, maar doe het alleen in de groeifase en niet tijdens de bloei! Maak het ook niet te bont, want al die toppen moeten natuurlijk nog wel uitgroeien een behoorlijk formaat, wil je enigszins mooie buds overhouden.
Toppen en fimmen zijn beide goede en gemakkelijke technieken om het aantal toppen van een wietplant te vermeerderen. Kweek je autoflowers dan wordt over het algemeen aangeraden die niet te toppen vanwege hun vaste kweekcyclus. Moderne autoflowers worden echter een stuk groter dan een paar jaar geleden, en kunnen best wat hebben. Bovendien levert het fimmen dusdanig weinig stress en hersteltijd op, dat je dat een autoflower best aan kunt doen. Zeker de groter wordende autoflower wietsoorten mogen best gefimd worden.
Kweek je in een sea of green met veel wietplanten, dan wil je eigenlijk zo snel mogelijk bloeien en ga je voor vele kleine plantjes. In dat geval zou je niet moeten toppen of fimmen maar de hoofdtoppen in tact moeten laten. Wil je met een klein aantal planten een kweekruimte vullen, dan is het wel een goed idee om de technieken toe te passen, je planten groeien meer in de breedte.
Wanneer je aan het begin van de bloeifase dan ook nog eens gaat dieven, haal je helemaal het meeste uit je top- en fimkunsten. Ga je scroggen dan is toppen en fimmen absoluut noodzakelijk om genoeg takken te krijgen die je over je scrogrek kunt verspreiden.